Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy maltańczyków
Ja jeszcze niestety nie mam swojego pieska, dlatego nie mogę się pochwalić fajnymi fotkami.
Ale mam do Was prośbę. Jestem na etapie "rozpoznawania tematu"< tzn jakiś czas temu postanowiłam, że kupię szczeniaczka i zaczęłam przeglądać internet w poszukiwaniu "idealnej" dla mnie rasy. Odkąd zobaczyłam zdjęcia maltańczyków, po prostu się w nich zakochałam. Stąd moja prośba. Czy moglibyście podać jakieś adresy lub kontakty do hodowli, które są w jakiś sposób sprawdzone. Przyznam, że początkowo miałam zamiar kupić pieska po prostu z ogłoszenia na allegro, ale wczoraj natrafiłam na to forum i akurat szukając jakiegoś wątku o hodowlach, natrafiłam na opowieśc dziewczyny, która kupiła szczeniaczka zniewiadomego źródla i po dwóch dniach okazało się, że jest chory i to dośc poważnie - miał wodogłowie i w końcu zdecydowali się go oddać do hodowczyni. Powiem szczerze zmartwilo mnie to, dlatego postanowiłam prosić Was o pomoc. Może znacie jakieś sprawdzone źródła, skąd możnaby kupić maltańczyka w województwie mazowieckim w okolicach Warszawy? Najlepiej na południe od Wa-wy.
A tak swoją drogą, gdzie mogłabym znaleźć informacje na temat prowadzenia takiej hodowli? Jakie warunki trzeba spełniać, żeby zostać hodocą maltańczykówitp.?
Będę wdzięczna za rady
Pozdrawiam

• Replies 5.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witamy Justynko! Od razu napiszę że jeśli szukasz dobrej i sprawdzonej hodowli maltańczyków, to niestety musisz się rozejrzeć w całej Polsce, a nie tylko w danym rejonie, bo hodowli w Polsce ogólnie nie jest aż tak wiele. Mogę ci podać kilka nazw, ale to ty będziesz musiała dokonać wyboru. Dobrze by było, gdybyś poszperała na necie jakie psy są w danej hodowli, jakie mają sukcesy, ile miotów już tam było i jakie szczeniaki. Powiem ci szczerze, że nawet to nie dało mi pełnego obrazu tego, jak naprawde jest, kiedy sama szukałam. Dopiero jeżdżąc po wystawach rozeznałam się trochę bardziej w temacie. Najważniejsze jednak jest się nie spieszyć tylko dlatego, że gdzieś tam akurat są szczeniaki!! Na takiego pieska czasem długo się czeka. A żeby założyć hodowlę to też potrzeba czasu, trzeba miec uprawnienia hodowlane, o które starasz się od kiedy suka kończy 15 miesięcy.
Pozdrawiam!! :D

Posted

Wielkie dzięki za szybki odzew
Właśnie od kilku dni się rozglądam i wiem, że to rozglądanie się potrwa jeszcze trochę. Dzis dopiero zaczęłam czytać cały wątek od początku - bo wcześniej wpisywałam hasło i czytałam go wyrywkowo. Teraz jestem na 44 stronie i po prostu nie mogę oczu oderwać od Twojej Nelci - oglądałam jej zdjęcia jak jeszcze byla malusienka i potem coraz większa. Superrrrr.
Cieszę się, że trafiłam na to forum, bo choć dowiedziałam się, że to co przez jakiś czas traktowałam jako dziwną chorobę nie dotyka tylko mnie. A choroba ta to jakieś dziwne zwariowanie na punkcie maltańczyków. Czytam jak w zeszłym roku kolejno przybywali nowi szczęściarze, którzy już w tej chwili mają swojego ukochanego maltana. A często zaczynali tak jak ja - od nieśmiałego pytania - czy ktoś mi może pomóc wybrać hodowlę? Pewnie minie parę dni nim nadrobię zaległości - przede mną jeszcze ponad 250 stron. Ale już się cieszę i czekam na rady
Pozdrawiam wszystkich

Posted

[quote name='Justa74']Pewnie minie parę dni nim nadrobię zaległości - przede mną jeszcze ponad [B]250 [/B]stron. [/quote]
Mamma mia :mdleje: powodzenia :evil_lol: Widzę że mamy kolejną pozytywnie zakręconą :cool3:

Posted

hej... pamiętacie mnie jeszcze? :cool3:

U nas po staremu... judka szaleje jak szlała, komandoska mala... rośnie jak na drożdzach :) jak znajde chwile to wstawie zdiecia :)

pozdrawiam :)

Posted

Ania, żyjesz po tym tygodniu pełnym wrażeń?? :crazyeye: ;) Ale nie martw się, przed tobą dłuuuuugi weekend, będzie dobrze. Czekamy na zdjęcia komandoski Judy :evil_lol:

Posted

dlugo tu do was nie zagladalam..
przede wszystkim gratuluje narodzonych maluszkow i sukcesow z wystaw tym pieknym maltankom.. :)

to ja wstawiam troche fotek wloskich maltankow
chcecie?

Posted

to torebki jeszcze do transportu pokaze :
[IMG]http://www.lilloshop.it/public/maxfoto/9.jpg[/IMG]

ale super legowisko:
[IMG]http://www.lilloshop.it/public/maxfoto/41.jpg[/IMG]

Posted

no to przedstawiam hod.Dei Cavalieri di Malta
[URL]http://www.deicavalieridimalta.it/index_file/Page421.htm[/URL]
zobaczcie sobie pieski..sliczne sa!

Posted

Ja tez witam serdecznie [B]maludam [/B]i [B]Justa74:multi: [/B]
[B]VikaZ[/B] Parysek slicznie wyglada,juz troszke urosl;)

A Taco mial dzisiaj rano zabieg na usuniecie grudek z 3 powieki,jak narazie wszytsko ok,tylko bidulek jeszcze po tym glupim jasiu nawet glowki nie ma sily podniesc..Jak proboje wstac to odrazu sie przewraca,serce sie poprostu kraja jak sie cos takiego widzi!:-( Ale za jakies 2 godzinki powinien juz wracac do siebie,bedziemy jeszcze zakrapiac kropleki i zobaczymy co z tego bedzie,wiec trzymajcie za niego kciuki dziewczyny.

Posted

Trzymamy kciuki za Tacusia. Na razie będzie trochę ospały, ale jak znam te małe szoguny, to raz dwa dojdzie do siebie :lol: Sama jestem ciekawa na ile mu ten zabieg pomoże.

Posted

Hej, hej
To chyba jednak jakaś choroba nieuleczalna. Cały wolny czas siedzę w internecie i czytam o maltańczykach i nie moge się doczekać, kiedy będe mogła postudiować forum. Właśnie trochę poszperałam w necie i znalazłam sporo ciekawych informacji.Szukałam hodowli blisko mojego miejsca zamieszkania, bo chciałam nawiązać kontakt i trochę podpatrzeć jak to wygląda, a im bliżej tym lepiej. Znalazłam hodowlę Nesjana, która znajduje się dosłownie rzut beretem ode mnie - w Białobrzegach, a ja mieszkam w Warce. Tylko na stronie internetowej są tam tylko Yorki, ale na tym forum znalazlam zdjęcia maltańczyka Nesjanki - Judki. Nesjanko, jak będziesz na forum, to napisz, czy zamierzasz pomnożyć swoją maltankę? Może jakieś plany na przyszły rok?
Bardzo zaciekawła mnie też hodowla Karmazynowy Blękit. Może ktoś coś na jej temat napisać?
Pozdrawiam wszystkich maltomaniaków. Macie cudowne pieski. Oglądam zdjęcia i zazdroszczę

Posted

[quote name='Justa']Tylko na stronie internetowej są tam tylko Yorki, ale na tym forum znalazlam zdjęcia maltańczyka Nesjanki - Judki. [/quote]
Judka to moja sunia!... Nesjanka ma Amisię...

co do nieuleczalnej choroby... wiem coś o tym... mialam dokladnie tak samo...

Posted

Justa, Nesjanka z Amiśką są u nas na forum, ale Amiśka to szczeniak jeszcze. Ewelina z Karmazynowego też z nami jest. I coś ostatnio pisała że zastanawia się nad pierwszym miotem swojej Jessici :cool3:

Posted

Aniu, przepraszam za pomyłkę, ale pewnie to przez to, że najpierw czytałam ten wątek wyrywkowo, a teraz postanowiłam rzetelnie wszystko przeczytać od początku i jeszcze nie zapamiętałam wszystkich.
Dzięki za informacje, może Ewelinaa sie do mnie kiedyś odezwie, jak zajrzy do forum. Byłoby super
Pzdrawiam

Posted

[quote name='Kassy']Ja tez witam serdecznie [B]maludam [/B]i [B]Justa74:multi: [/B]
[B]VikaZ[/B] Parysek slicznie wyglada,juz troszke urosl;).[/QUOTE]

No urósł, urósł, bo to już kawaler jest, niedługo kończy 7 miesięcy.:lol:

Biedny Taco, tak go wymęczyli:-(
Niech jak najszybciej wraca do siebie:lol:

Posted

[quote name='Justa74']Aniu, przepraszam za pomyłkę, ale pewnie to przez to, że najpierw czytałam ten wątek wyrywkowo, a teraz postanowiłam rzetelnie wszystko przeczytać od początku i jeszcze nie zapamiętałam wszystkich.
Dzięki za informacje, może Ewelinaa sie do mnie kiedyś odezwie, jak zajrzy do forum. Byłoby super
Pzdrawiam[/quote]
nie ma sprawy :)

Posted

[quote name='Kassy']Ja tez witam serdecznie [B]maludam [/B]i [B]Justa74:multi: [/B]
[B]VikaZ[/B] Parysek slicznie wyglada,juz troszke urosl;)

A Taco mial dzisiaj rano zabieg na usuniecie grudek z 3 powieki,jak narazie wszytsko ok,tylko bidulek jeszcze po tym glupim jasiu nawet glowki nie ma sily podniesc..Jak proboje wstac to odrazu sie przewraca,serce sie poprostu kraja jak sie cos takiego widzi!:-( Ale za jakies 2 godzinki powinien juz wracac do siebie,bedziemy jeszcze zakrapiac kropleki i zobaczymy co z tego bedzie,wiec trzymajcie za niego kciuki dziewczyny.[/quote]
miałam charta ktoremu robiono ten zabieg dwa razy za pierwszym nie udało się wszystkiego wymrozić

Posted

[quote name='Cockerek']Trzymamy kciuki za Tacusia. Na razie będzie trochę ospały, ale jak znam te małe szoguny, to raz dwa dojdzie do siebie :lol: Sama jestem ciekawa na ile mu ten zabieg pomoże.[/quote]

Byl ospaly jakies 4-5 godzin,pozniej zaczal juz szukac jedzenia;D Az wkoncu wszytsko wrocilo do normy czyli zaczal mnie podgryzac i atakowac:cool3: Chirurg powiedzial ze jesli nie bedzie mial kontaktu z psami ktore to maja(bo to jest wirusowe zapalenie,on podobno zarazil sie od matki) to wszytsko bedzie ok.Ale wiadomo jak to jest,zobaczymy za tydzien dwa,jak wszytsko sie juz zagoi bo narazie leci mu nawet wiecej niz zazwyczaj,zakrapiamy i obserwujemy.

Posted

[quote name='Justa74']Hej, hej
To chyba jednak jakaś choroba nieuleczalna. Cały wolny czas siedzę w internecie i czytam o maltańczykach i nie moge się doczekać, kiedy będe mogła postudiować forum. Właśnie trochę poszperałam w necie i znalazłam sporo ciekawych informacji.Szukałam hodowli blisko mojego miejsca zamieszkania, bo chciałam nawiązać kontakt i trochę podpatrzeć jak to wygląda, a im bliżej tym lepiej. Znalazłam hodowlę Nesjana, która znajduje się dosłownie rzut beretem ode mnie - w Białobrzegach, a ja mieszkam w Warce. Tylko na stronie internetowej są tam tylko Yorki, ale na tym forum znalazlam zdjęcia maltańczyka Nesjanki - Judki. Nesjanko, jak będziesz na forum, to napisz, czy zamierzasz pomnożyć swoją maltankę? Może jakieś plany na przyszły rok?
Bardzo zaciekawła mnie też hodowla Karmazynowy Blękit. Może ktoś coś na jej temat napisać?
Pozdrawiam wszystkich maltomaniaków. Macie cudowne pieski. Oglądam zdjęcia i zazdroszczę[/quote]

Cześć Justa

nasza maltanka jest jeszcze mała - nazywa się Amica - ma swoją zakładkę :[URL]http://www.psy.waw.pl/HTML/dane_suczki.php?ID=9[/URL]

hodowla mieści się pod Białobrzegami tj. od Warki 16km (co tydzień w Warce robimy zakupy i myślę nawet, że możemy mieć wspólnych znajomych:cool3:)

W tej chwili myślę o karierze wystawowej Amiśki - ale kiedyś napewno doczeka się swoich dzieci, nie wiem jeszcze kiedy :loveu: napewno miło nam będzie jak będziesz nam kibicować i śledzić poczynania Amiśki na ringach :lol::lol:

Posted

Witam ponownie wszystkich
Wyglada na to, ze niedlugo nadrobie wszystkie zaleglosci. Jestem juz na 300 stronie
Strasznie fajne te Wasze pieski. I jak ogarniaja mnie wątpliwosci, czy kupowanie maltana ma sens, wystarczy ze popatrze na te mordki i wszystko mija.
Chyba to zauroczenie bierze gore nad zdrowym rozsadkiem. Zobaczymy, co bedzie w przyszlym roku, czy mi przejdzie.
Na razie wracam do lektury
Pozdrawiam

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...