Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Poza tym, że Piksel ma w małym ciele wszystko duże, a Bunia filigranowe ;) Dziś Piksel był ze mną w pracy - to piesek-anioł - głaskało go ze 40 rąk a on spokojnie patrzył na mnie czy to dobrze, że ich nie gryzie... i nie szczekał, czego się strasznie bałam, bo dyrekcja jest w typie kaprala i nie pozwoliłaby na wizytę psiaka...
Na męża też już nie warczy, za to rano czeka kiedy mąż się poruszy natychmiast goni do niego na czochranie i głaskanie po brzuszku.
Tylko bidulek strasznie się drapie, choć był wykąpany i dostał Strongholda. Czy znacie jakiś środek na podrażnioną skórę, bo widać jakby trochę łupieżu :(
Na działce lata jak pies wyścigowy z patykiem w zębach, ehhh.. to radość mieszkać ze zwierzakami :)

Posted

[quote name='ulla7137']
Tylko bidulek strasznie się drapie, choć był wykąpany i dostał Strongholda. Czy znacie jakiś środek na podrażnioną skórę, bo widać jakby trochę łupieżu :(
[/quote]

Cudny Piesek (i jego Kumpela też) - wspaniale, ze trafił w Takie Ręce!

A może to drapanie jest wynikiem jakiejś alergii?

Posted

Słodziak nie z tej ziemi :loveu: :loveu: Pasują do siebie rewelacyjnie, nawet umaszczenie takie samo. Bunia jest delikatną dziewczynką, a z Pikselka fajny klusek :loveu: Ula, super że dałaś mu taki cudowny dom

Odnośnie drapania to ja moją schroniskową sunię psikałam takim preparatem przeciw swędzeniu skóry (kupiony w sklepie zoologicznym) - pomogło.
Ktoś polecał też kąpiele w manusanie i w szamponie zylexis - ale nie znam, więc najlepiej jakby wet powiedział czy można.

Posted

Ale on w Boguszycach dostawał kurze łapki i tylko to jada..... dlatego uparłam się na kurczaka

[quote name='caelestis']Cudnie razem wyglądają :loveu::loveu::loveu:

A kurczak też uczula :roll:[/quote]

Posted

[quote name='ulla7137']Ale on w Boguszycach dostawał kurze łapki i tylko to jada..... dlatego uparłam się na kurczaka[/quote]

Gdzieś ktoś (Biafra?) pisał o boguszyckim psie przez lata karmionym łapkami, że okazał się uczulony na kurczaki. Wyobrażam sobie jak musiał cierpieć...
Nie chcę się mądrzyć, ale może warto skontaktować się z weterynarzem?... A pieskowi stopniowo dokładać inne składniki diety?...

Posted

A dokładałam, dokładałam - indyka w ilości 1 łyżki wyczuł i głodował (4 próby), po wołowinie (j.w.) wymiotował. Wieprzowiny lekarz radził nie dawać, bo tłusta (byłam oczywiście u weta). Chrupki zjadł 1 raz z zazdrości, że Bunia je (i vice versa), ale na drugie podejście oboje zareagowali odrazą i głodowym buntem. Zostały kurczaki, najlepiej z makaronem.
Co ciekawe Alba uwielbiała ludzkie jedzenie, nawet ziemniaki, jagody, a po adopcji Pikselka przeszła na jego dietę. Pewnie coś sie za jakiś czas da zrobić, może Piksel potrzebuje trochę czasu, ale martwię się o to drapanie i monotonną dietę.

Posted

[quote name='ulla7137']A dokładałam, dokładałam - indyka w ilości 1 łyżki wyczuł i głodował (4 próby), po wołowinie (j.w.) wymiotował. Wieprzowiny lekarz radził nie dawać, bo tłusta (byłam oczywiście u weta). Chrupki zjadł 1 raz z zazdrości, że Bunia je (i vice versa), ale na drugie podejście oboje zareagowali odrazą i głodowym buntem. Zostały kurczaki, najlepiej z makaronem.
Co ciekawe Alba uwielbiała ludzkie jedzenie, nawet ziemniaki, jagody, a po adopcji Pikselka przeszła na jego dietę. Pewnie coś sie za jakiś czas da zrobić, może Piksel potrzebuje trochę czasu, ale martwię się o to drapanie i monotonną dietę.[/quote]

A może w puszkach zasmakuje? Przynajmniej co jakiś czas. Trochę urozmaicenie

Posted

ALARM PILNE

Maly, 5 letni brazowy piesek.Waga ok 7 kg.
W tej chwili ratowany przez CoolCaty w Boguszycach.
Ma na wierzchu oko po urazie.
Ania wlasnie go szyje i leczy tam
na miejscu.
Natychmiast musi trafic do Domu Tymczasowego.
Nie moze zostac w Boguszycach.!
Do hoteliku tez nie powinien, bo oko musi byc zakraplane.
Ania bedzie w Boguszycach do godz 14.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

ulla7137 napisał(a):
A dokładałam, dokładałam - indyka w ilości 1 łyżki wyczuł i głodował (4 próby), po wołowinie (j.w.) wymiotował. Wieprzowiny lekarz radził nie dawać, bo tłusta (byłam oczywiście u weta). Chrupki zjadł 1 raz z zazdrości, że Bunia je (i vice versa), ale na drugie podejście oboje zareagowali odrazą i głodowym buntem. Zostały kurczaki, najlepiej z makaronem.

Ale numerant!!!
Gdyby była pewność, że to nie kurczaki go uczulają, to niech by sobie jadł...
A może poczęstuj go białym serkiem? Na początek z ręki ;-). Znam takiego, któremu tylko z ręki jedzenie smakuje ;-).

Posted

O wybrednych zwierzakach, to ja bym dlugo mogla..w szczegolnosci o pewnym kocie..ale nie chce sobie wstydu robic i przyznawac sie jakie sztuki robie zeby cos zjadl..:diabloti:

Boguszyki bardzo czesto odmawiaja jedzenia. Pozniej im to z reguly mija.
A z tym drapaniem..nie wiem, co wet mowi?

Posted

Psiaki dostały Manusan i znowu coś p-ko pchłom itp. na kark. Za tydzień na sprawdzenie. O właśnie Piksel przyniósl sobie na posłanie po skarpetce każdego członka rodziny - nawet z kosza na brudy potrafi wyciągnąć ;)

• 2 months later...
  • 2 years later...
Posted

Przepraszam, ze tak długo się nie odzywałam (jej to już tyle lat???), pochłonęły mnie nowe obowiązki (zostałam radną Rady Miejskiej w Łodzi) i z tego pochłonięcia zagubiałm gdzieś hasło... Pikselek jest fantastyczny, nie wyobrażam sobie, że mogłabym mieć innego pana psa. Kocha mnie tak, że nawet sprawdza czy jestem nadal w tym zaparowanym prysznicu. Po strzyżeniu i kąpaniu łupież znika na bardzo długo, wet nie dopatrzył się żadnych chorób powodujących łupież. Świetnie zgadza się z Bunią, bardzo skutecznie podzielili terytorium, ale też nie ma problemu z czasową wizytą :) WIta domowników równiutko ułożonymi kapciami na kanapie. Ma opracowane ceremoniały poranne (budzenie pana z podgryzaniem i skakaniem po łóżku), karmieniowe (on dostaje pierwszy, ale idzie za mną sprawdzić czy Bunia dostała, a potem w podskokach prowadzi mnie do miski... muszę go pogłaskać, ze tak ładnie je). To jest pies, któremu życie sprawia radość!!!
Jako radna wspomagam teraz Straż dla Zwierząt i zabiegam o budowę nowego schroniska (nowy wice też kocha zwierzaki i po spotkaniu w tej sprawie powiedział "Obiecałem swojemu niezyjącemu już kotu, że zbuduję to schronisko, to je zbudujemy :)"
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie. Gdyby były jakieś inicjatywy dot. bezdomnych zwierząt w Łodzi - jestem na fb (Urszula Niziołek-Janiak), mail [email protected]. Czasu za dużo nie mam, ale w ważnych sprawach strategicznych postaram się pomóc.