Mania&Dolly&MuSan Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Kilka Fotek z wystawy ;););) [URL="http://picasaweb.google.pl/aquillontocarian/InternationalDogShowWARSZAWA2009#"]http://picasaweb.google.pl/aquillontoca ... SZAWA2009#[/URL] Chow chow sędziował :evil_lol::evil_lol::evil_lol::angryy: P. Bork-Grabkowski, jest na kilku fotkach. [B]Szokiem w rasie jest ocena doskonała dla suki XEWDIS-CREAM od Halusku [/B] Wzorzec rasy na temat języka :"(...) Fafle i podniebienie czarne (błękitno czarne), dziąsła pożądane czarne. Język niebieskawo czarny. (...) Wady: Jakiekolwiek odchylenie od wyżej wymienionych punktów winno być uznawane za wadę, której waga przy ocenie winna pozostawać w ścisłej proporcji do jego stopnia. " [URL="http://chowchowkingdom.fusa.be/zpobierowa/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=41"]Wzorzec Rasy Chow Chow[/URL] [URL=http://www.radikal.ru][IMG]http://i016.radikal.ru/0907/e4/59b3c0dfb9e6.jpg[/IMG][/url] Quote
Tefka Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Gaga czy mogę ukraść fotkę na której jest pies koleżanki? [URL="http://www.dogomania.pl/forum/members/87528.html"]Mania&Dolly&MuSan[/URL] "winno być uznawane za wadę," Dla mnie taki koment jest nie na miejscu,to sędzia decyduje o wyniku a nie wystawca, czy hodowca. Suka mu się podobała więc dał jej doskonałą-i po co całe halo... Quote
Błyskotka Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 [quote name='Tefka'] to sędzia decyduje o wyniku a nie wystawca, czy hodowca.[/quote] Oczywiście [quote name='Tefka']Suka mu się podobała więc dał jej doskonałą-i po co całe halo...[/quote] O to że jest to wada dyskwalifikująca ! Ostatnio na własne oczy przekonałam się jak to osoba zdająca egzamin sędziowski uznała u psa za wadę coś co jest wymagane :shake:. Żal :shake:. Quote
Tefka Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 [quote name='Błyskotka']Oczywiście O to że jest to wada dyskwalifikująca ! Ostatnio na własne oczy przekonałam się jak to osoba zdająca egzamin sędziowski uznała u psa za wadę coś co jest wymagane :shake:. Żal :shake:.[/quote] U jednego tak ,a u drugiego nie. I tak jest w każdej rasie. Same/i wiecie jak w praniu bywa Quote
Błyskotka Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 [quote name='Tefka']U jednego tak ,a u drugiego nie. I tak jest w każdej rasie. Same/i wiecie jak w praniu bywa[/quote] Dokładnie. Quote
Mania&Dolly&MuSan Posted July 14, 2009 Author Posted July 14, 2009 Sędzia uznał........... dla mnie podstawą oceny jest wzorzec FCI. Więc komentuję :evil_lol: bo dla Sędziego też wzorzec jest podstawą oceny. Wzorzec jest jeden dla każdego!!! Dla chowa jedną z cech charakterystycznych rasy jest jagodowy język. Nie różowy w jagodowe plamy :diabloti: Brak pigmentu jest poważną wadą dyskwalifikującą. Wyobraź sobie własną konkurencję z jagodowymi plamami na języku :angryy: Ciekawe Tefka jak podchodzisz do wzorca w swojej rasie ;) Quote
Tefka Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 [quote name='Mania&Dolly&MuSan']Sędzia uznał........... dla mnie podstawą oceny jest wzorzec FCI. Więc komentuję :evil_lol: bo dla Sędziego też wzorzec jest podstawą oceny. Wzorzec jest jeden dla każdego!!! Dla chowa jedną z cech charakterystycznych rasy jest jagodowy język. Nie różowy w jagodowe plamy :diabloti: Brak pigmentu jest poważną wadą dyskwalifikującą. Wyobraź sobie własną konkurencję z jagodowymi plamami na języku :angryy: Ciekawe Tefka jak podchodzisz do wzorca w swojej rasie ;)[/quote] Podchodzę tak samo i wiem ,że od wzorca to już dawno się odchodzi - co sędzia to wynik,na który i tak nie mamy wpływu.( nie raz wygrała suka ,która dla mnie nie jest ani wzorcowa ani ładna).Poza tym ideały istnieją?NIe ma psa, który nie posiada wady. Tak postanowił i tak zrobił, oburzać się nie ma co.Widocznie suka na tyle mu się podobała ,że te wady nie były dla niego istotne. Świat się zawalił z tego powodu? Trochę więcej luzu w temacie wystaw,bo oszalejecie :) Pozdrawiam ;) Quote
BeataG Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 [quote name='Błyskotka']Oczywiście O to że jest to wada dyskwalifikująca ! Ostatnio na własne oczy przekonałam się jak to osoba zdająca egzamin sędziowski uznała u psa za wadę coś co jest wymagane :shake:. Żal :shake:.[/quote] Sorry, ale we wzorcu chow chow nie ma wyraźnie wymienionych wad dyskwalifikujących (jak to jest np. w mojej rasie, czyli u owczarków belgijskich). We wzorcu chow chow jest napisane tylko: "Wszelkie odstępstwa od wyżej wymienionych cech należy uznać za wady, których ocena powinna być proporcjonalna względem ich stopnia i zasięgu oraz wpływu na zdrowie i dobro psa." Za "wady", a nie za "wady dyskwalifikujące". Ocena wagi takiej wady zależy od sędziego. A kolor języka nie ma żadnego wpływu na zdrowie i dobro psa. :roll: Quote
Błyskotka Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 [quote name='BeataG']A kolor języka nie ma żadnego wpływu na zdrowie i dobro psa. :roll:[/quote] Ma wpływ na dobro rasy !!! Jak tak dalej będzie to hodowla będzie niczym. Quote
panienkabubu Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 [B][COLOR=darkgreen]Przypominam, że odbiegacie od tematu Wystawy w Warszawie powolutku[/COLOR][/B] :cool3: Quote
BeataG Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 [quote name='Błyskotka']Ma wpływ na dobro rasy !!! Jak tak dalej będzie to hodowla będzie niczym.[/quote] No dajże spokój! :evil_lol: Cieszyłabym się, gdyby tylko z takimi wadami psy były rozmnażane. Naprawdę nie macie większych problemów w rasie niż kolor języka? To tylko pogratulować. :cool3: Quote
Mania&Dolly&MuSan Posted July 14, 2009 Author Posted July 14, 2009 Świat się nie zawalił, ale niestety zawala się sens hodowli:mad: Nie ma ideałów ale są wyznaczniki bliskości do ideału. Rozumiem preferowanie własnego typu psa ale podstawy z wzorca muszą być zachowane. Sędzia na ringu nie jest Panem Bogiem. Choć niektórzy się tak zachowują :angryy::angryy: Teraz połowa Europy ogląda doskonałą sukę z certyfikatem CWC :angryy: i śmieją się z polskich wystaw :-(:-(:-( i polskiego Sędziowania :oops:. Po co nam taki obciach? :oops: Quote
BeataG Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Może nie dorabiajmy mitów? Była mowa jedynie o tym, że suka dostała ocenę doskonałą. :evil_lol: Quote
Tefka Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 [quote name='Mania&Dolly&MuSan']Świat się nie zawalił, ale niestety zawala się sens hodowli:mad: Nie ma ideałów ale są wyznaczniki bliskości do ideału. Rozumiem preferowanie własnego typu psa ale podstawy z wzorca muszą być zachowane. Sędzia na ringu nie jest Panem Bogiem. Choć niektórzy się tak zachowują :angryy::angryy: Teraz połowa Europy ogląda doskonałą sukę z certyfikatem CWC :angryy: i śmieją się z polskich wystaw :-(:-(:-( i polskiego Sędziowania :oops:. Po co nam taki obciach? :oops:[/quote] piaskownica normalnie...a wydawałoby się ,że dorośli ludzie... Zakończmy już temat bo już została zwrócona uwaga na to ,że odbiegamy od tematu wystawy to raz, a dwa każdy ma swoje zdanie ,którego nie zmieni i nie ma sensu klepać tego w kółko. [quote name='BeataG']Może nie dorabiajmy mitów? Była mowa jedynie o tym, że suka dostała ocenę doskonałą. :evil_lol:[/quote] dokładnie Quote
panienkabubu Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 [B][COLOR=darkgreen]Przenoszę posty, bo odbiegały od tematu wystawy.[/COLOR][/B] Quote
Mania&Dolly&MuSan Posted July 14, 2009 Author Posted July 14, 2009 Przepraszamy za ,,odbieganie''. Dziękujemy za wydzielenie wątku :lol:. Co do mitów to proszę bardzo: [url]http://chowchowplus.borda.ru/?1-12-0-00000021-000-0-0-1247481831[/url] Dla was piaskownica a dla rasy chow chow poważna sprawa. Nie wiem jak byście zareagowały na Boola z puszystym ogonem lub krótkowłosego Owczarka ?? Byłaby by to wada czy nie?? A suka niestety dostała CWC. Quote
Tefka Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 oo tak...Rosjanie to jest wzór kulturalny do naśladowania ...:] skoro ta suka jest taka bee to dlaczego nie ma wpisanych wad do rodowodu? Poza tym Wasze gadanie i tak nie pomoże :) Zrobi championat czy tego chcecie, czy nie. Poza tym nie jest powiedziane ,że nie da pięknych i wzorcowych szczeniąt :] Quote
Błyskotka Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 [quote name='Mania&Dolly&MuSan'] Co do mitów to proszę bardzo: [url=http://chowchowplus.borda.ru/?1-12-0-00000021-000-0-0-1247481831][/quote] Pięknie !!! Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd !!! Quote
Błyskotka Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 [quote name='Tefka']oo tak...Rosjanie to jest wzór kulturalny do naśladowania ...:] skoro ta suka jest taka bee to dlaczego nie ma wpisanych wad do rodowodu? Poza tym Wasze gadanie i tak nie pomoże :) Zrobi championat czy tego chcecie, czy nie. Poza tym nie jest powiedziane ,że nie da pięknych i wzorcowych szczeniąt :][/quote] Championatu robić nie będzie bo jest w rękach gdzie tylko rozmnażanie się liczy i wciskanie kitu że kremowe to białe ;). Quote
AlaNowak Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Mania&Dolly&MuSan- czy jagodowy język oprócz tego, że jest charakterystyczny dla rasy, jest niezbędny psu do życia bądź pełnionych przez niego funkcji w przeszłości? Poza tym wiele cech jest zatracana, gdyż stają się nieużyteczne. Myślę, że złe porównanie przytoczyłaś.... To tak jakby basenji nie miało charakterystycznych zmarszczek. I co... świat się zawałił??? Pies jest kaleką? Od tego są kluby rasy, żeby dopuszczać do hodowli dane zwierze... A kompetencje sędziów (nie tylko polskich) to już inna kwestia... Quote
Mania&Dolly&MuSan Posted July 14, 2009 Author Posted July 14, 2009 [quote name='Tefka']oo tak...Rosjanie to jest wzór kulturalny do naśladowania ...:] skoro ta suka jest taka bee to dlaczego nie ma wpisanych wad do rodowodu? Poza tym Wasze gadanie i tak nie pomoże :) Zrobi championat czy tego chcecie, czy nie. Poza tym nie jest powiedziane ,że nie da pięknych i wzorcowych szczeniąt :][/quote] Tafka to właśnie hodowle ze wschodu w ostatnich latach wyznaczają trend w hodowli chow chow, czy nam się to podoba czy nie. Tak jest i już. W 2006 na Światówce w Poznaniu wygrał chow chow z Moskwy. W 2008 na Światówce w Sztokholmie wygrał chow chow z Litwy. Dwaj Zwycięzcy Świata to nie przypadek. Co do suki i Twojego pytania w sprawie wad wpisanych w rodowód powiem to co przypuszczam. Nikt tego rodowodu do Związku nie zaniósł do wpisania WAD, za to zaniosą do wpisania uprawnień hodowlanych :angryy:. Na wzorcowa szczeniaki od tej suni nie ma co liczyć :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Tefka Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 chodzi mi o ich kulturę osobistą a nie wyznaczniki hodowlane. Quote
Talagia Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 [quote name='Tefka']chodzi mi o ich kulturę osobistą a nie wyznaczniki hodowlane.[/QUOTE] A co to ma do rzeczy? Poza tym nie zauważyłam, żeby rosjanie byli jakimis dzikusami czy cos takiego :roll: A co do jezyka to nie dziwie sie, ze jest takie oburzenie. Sędzia moze nie powinien wywalac suczki jezeli eksterierowo jest poprawna itp, ale ocena powinna byc albo niższa, albo bez przyznania wniosku na championat. Bądz co bądz, jezeli zaczniemy podchodzic do wad w sposób "zagraza zyciu lub nie" to po co we wzorcu kolor, pigment oka, osadzenie ucha, noszenie ogona? Ocena doskonala powinna przysługiwać w takim razie kazdemu psu, ktory ma 4 nogi, porusza sie o wlasnych siłach i mozna z nim nawiazac kontakt. To tak jakby CWC trafił do dalmatyńczyka, ktory nie ma ani jednej kropki (no moze ze 2 na zadku) Przeciez mu to nie przeszkadza nie? Co z tego, ze to cecha charakterystyczna dla rasy. Quote
BeataG Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 A ja kolejny raz zapytam, czy w rasie chow chow nie ma poważniejszych problemów niż depigmentacja języka? Ludzie, zastanówcie się - gdyby podchodzić do wzorca w ten sposób, że każda wada powoduje obniżenie oceny lub pozbawienie tytułów, to [B]żaden pies żadnej rasy na świecie nie mógłby dostać oceny doskonałej, nie mówiąc już o tytułach[/B]. :cool3: Quote
Tefka Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 [quote name='Talagia']A co to ma do rzeczy? Poza tym nie zauważyłam, żeby rosjanie byli jakimis dzikusami czy cos takiego :roll:[/quote] a ja zauważyła i ma to do rzeczy ,że wyśmiewanie się z kogoś do kulturalnych rzeczy nie należy-chyba ,że rodzice mnie źle wychowali i się mylę. Dla mnie to DZIECINADA [quote name='BeataG']A ja kolejny raz zapytam, czy w rasie chow chow nie ma poważniejszych problemów niż depigmentacja języka? Ludzie, zastanówcie się - gdyby podchodzić do wzorca w ten sposób, że każda wada powoduje obniżenie oceny lub pozbawienie tytułów, to [B]żaden pies żadnej rasy na świecie nie mógłby dostać oceny doskonałej, nie mówiąc już o tytułach[/B]. :cool3:[/quote] AMEN Quote
Recommended Posts