Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej . Bardzo chcialabym zabrac psa ze schroniska . Teraz wkoncu mam odpowiednie warunki na 2 psy , tylko 1 juz mam . I co do innych psow zachowuje sie czasem agresywnie . :-( i nie chce zeby czul sie odrzucony przez to ze wezme jeszcze jednego psa . Wiecie moze jak sprawdzic , jak bedzie on reagowal na nowego domownika ? Bardzo mi zalezy zeby dac 2 dom psu , ktory nie mial szczesliwego zycia.

Posted

talkshit napisał(a):
Wiecie moze jak sprawdzic , jak bedzie on reagowal na nowego domownika ?

Najlepiej skontaktuj się z wolontariatem schroniska z którego chcesz brać psa,i zapoznaj przyszłego domownika na neutralnym terenie z Twoim psem.

Skoro jest czasami agresywny do innych psów to może być problem,w domu będzie czuł się bardziej zagrożony nowym osobnikiem.
Trzeba będzie czasu,i dużo cierpliwości.

Posted

pierwsze dni z nowym mieszkancem domu moga byc kiepskie, wez koniecznie bardzo spokojnego i uleglego psa po sterylce, i pamietaj ze one wcale nie musza sie polubic. U mnie przez pierwszy tydzien nowego przybysza moj pies nie akceptowal, caly czas demonstrowal swoja dominacje ale ze wzielismy spokojna sunie ktora mu schodzila z drogi to jakos sie do niej przekonal, a teraz jak je rozdzielimy to tesknia za soba, nie chca nawet do weta osobno wchodzic:evil_lol: Mysle ze sie bardzo lubia jak brat z siostra.

Posted

Ja mam taką sytuację: na początku miałam jedną suczkę (5 lat, oczko w głowie itp.) - po jej sterylizacji wzięłyśmy z mamą drugiego psa (z dogomanii bidulkę).
Niby pies z suką nie powinny się gryźć - nieprawda. Na początku był spokój, potem starsza tresowała młodego (ten adoptowany dodatkowo głuchy), uczyła pokory - mały też chciał rządzić - docierały się (ale ile walk psów było - tyle moje, naturalnie tylko w naszej obecności, same bawiły się na całego, ataki to nie był tzw. dziki szał, ale tarmoszenie porządne i krwiste czasem).
Teraz odpukać spokój i cisza, ale jak czasem starsza zmarszczy nos na młodego to od razu jest karcona. W każdym razie dogadują się :)
Nadmieniam, że starsza nigdy nie była agresywna w stosunku do psów (chociaż w sumie małych - je to uwielbia), a tutaj się pojawił drugi taki wielki jak ona i chciał rządzić :mad::loveu:

Posted

U mnie wyglądało to tak. Gdy postanowiliśmy wziąc drugą psinę ze schroniska, moja sunia miała już 11 lat i delikatnie mówiąc nie przepadała za psami. Pani w schronisku poleciła nam psa (nie suczkę) o łagodnym charakterze. Zakochaliśmy się w tej małej kulce i wzięlismy do domu. Pierwsze spotkanie wyglądało tak: Niunia na smyczy, młody też. Gdy Sońcia zaczęła szczekac, została pouczona :) Kulka był grzeczny. Po kilku dniach (2-3może) psiaki zaczęły się tolerowac i tak jest do dziś (czyli od pół roku). Nie zapałały do siebie wielką miłością, ale są grzeczne. Co ciekawe Sonia polubiła inne psy, a młody akceptuje tylko ją, a na inne psy reaguje furią.

Posted

Gemini666 napisał(a):

Niby pies z suką nie powinny się gryźć - nieprawda.

O ja to bardzo dobrze znam.Kiedy mój pies był szczeniakiem,to suka rządziła domem.Atos urósł jest 3 razy większy od suki.
Jak się pokłocą to tragedia :D

Ale zdecydowanie uważam,że mniejsze prawdopodobieństwo jest gdy jest suka z Psem,nie sądzę żeby się aż tak pogryźli jak np. pies z psem.

To też zależy czy pies lub suka,byli właśnie "oczkami w głowie" bo nagła zmiana,pieszczoty częste z innym psem,wprowadzą psa w chorobliwą zazdrość i większą nienawiść.

Posted

Gemini666 napisał(a):
Nemusia może i oczko w głowie, ale tulić się nie lubi :) Taki charakter i już - indywidualistka :)

Moja suka też się tulić nie lubi,ale jak zauważyła że coś nowego zagraża jej pozycji w domu,to do tej pory pokazuje kły :evil_lol:

• 2 weeks later...
Posted

Zebrrra napisał(a):
Najlepiej weź psa płci przeciwnej do Twojego. Oczywiście po sterylce/kastracji.
Wtedy nie powinno być problemów.

czasami jest tak jak jest pies i suka po sterylce to pies nie czuje już tego zapachu i traktuje ją jak samca albo ... ale nie zawsze .... :)