Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pytanie jak w temacie, Czy ktoś z Was dokarmiał tym mlekiem. My kupiliśmy ale wydaje mi sie że szczeniaki mają nieciekawie rzadsze kupki używaliśmy też Canmilk i wg nas było lepsze

Posted

Ja już 3 raz używam Pup-I-Mel i u mnie się sprawdza, zajadane chętnie, kupki w porządku, szczeniaki ładnie rosną. Wet mnie ostrzegał, że u szczeniąt karmionych wyłącznie sztucznie mleko zastępcze może wywoływać zaparcia, na szczęście tylko raz musiałam odstawić szczenięta od matki i to też nie na długo, problemów nie było.

Posted

Fakt pierwszy dzień kupki były ok miękkie ale dziś stanowczo rzadsze.
Izoldas a jakie proporcje robiłaś może dajemy za dużo proszku? My dokarmiamy szczeniaki bo jest ich sporo - mamcie teżdoją:lol:

Posted

[COLOR=black][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Ja robię wg rozpiski dołączonej do mleka, przez pierwsze dwa, dwa i pół tyg. (czyli 1 tydzień 2,5 załączonej dużej łyżeczki na 33 ml wody/100 g m.c., 2 tydzien 3 łyżeczki na 39 ml wody/100 g m.c., itd), potem już tak proporcji nie pilnuję, bo i tak wprowadzam różne inne pokarmy i mleko jest tylko na zachętę i jako rozcieńczalnik. Jako ciekawostkę powiem, że obecne szczeniaki wolały mleko chłodniejsze, mniej więcej w temp. pokojowej i że podgrzać można tylko raz, bo po powtórnym włożeniu do podgrzewacza mleko zmienia smak na kwaśny. Zanim się zorientowałam pieski piły takie zmienione i wcale im nie przeszkadzało, zasysały równie chętnie jak świeże i nie miały żadnych problemów – więc chyba to jest tylko kwestia smaku, a nie np. fermentacji. Nie wiem jakie masz szczeniorki, ale przy moich owcarkach w drugim tygodniu szła mi cała puszka 350 gr dziennie, mimo, że psiaki też były tylko dokarmiane i matkę ssały jak tylko dopadły ;)[/FONT][/SIZE][/COLOR]

Posted

Ja w tym roku uzywałam i Bogeny i Mixolu - na Bogenie przez 2-3 doby niektóre szczylki miały brzydkie kupy, pozniej sie ustabilizowało. A na Mixolu - tragedia, wszystkie szczyle z biegunką, nie ustajaca ani troche- co ciekawe Mixolu nie chciała pic tez suka matka- wiec chyba im cos bardzo nie pasowało w tym preparacie.