Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej kochani.

No cos mnie tu dlugo nie bylo.:)
Moj Aaron ma 6.5 msc i wysadzone ledzwie.Wiem,wiem..dogi rosna tak pokracznie,raz tylek w gorze ,raz tylek zwisa :razz:...No ale on od malego byl taki ciut wygiety i nic sie nie zmienia.Kregoslup ma prosty i lapy ma ok-wet sprawdzal.On po prostu jak chodzi,ciagnie lapy pod siebie.Przez to wyglada jakby mial kolek w pupie.Dodam,ze potrafi ladnie stanac,choc lapy odstawia niechetnie.Wszyscy twierdza,ze on z tego wyrosnie,ze trzeba mu miesnie na tylnych lapkach wyrobic,np.plywaniem i dac sobie czas.Co mysliscie na ten temat?
Martwie sie,choc widac,ze gonic nie boli i generalnie chowa sie bardzo dobrze.Dodam,ze majac 6.5 msc wazy 55 kg i ma 83 cm wzrostu.Moze zbyt szybko sie w gore pnie???Nie przekarmiam go i dostaje dokaldnie wyliczona dawke potrzebnych mu witamin.Tzn,nie pase go extra ,zeby byl nie wiem jak duzy.
Ja juz nie wiem........Jesli go bede chciala wystawiac,zdyskwalifikuja go za sam chod :shake:.
Czekam na opinie.
Pozdrawiam Magda

Posted

A w jaki sposób wet sprawdzał jego kościec?
Ja zrobiłabym już pewnie RTG bioder, ale ja jestem panikarą.

Podstawianie się psa może być spowodowane wieloma powodami, a czasem bez powodu- ot, pies tak po prostu ma.

Nie wiem, czy wyrobienie mieśni tyłu ma wpływ na to, że pies się będzie odstawiał?

Musisz poczekać aż odezwie się zdroworozsądkowa Pangea :)

Posted

:placz:
Wet kazal poczekac z RTG,a kosciec mu sprawdzal na wyczucie;).No i jak bylam w klubie doga (mieszkam w Szwajcarii),to po obmacaniu przez znajomych sedziow,hodowcow i chyba polowy klubu ;),kazdy stwierdzil,ze stawy sa ok i nie ma na razie potrzeby narazc psa na niepotrzebne naswietlanie.:shake:.
No wiem...poczekam na dlasze opinie,bo RTG tez juz mi po glowie chodzi :-(:Pewnie tak czy inaczej sie bez tego nie obejdzie...

Posted

Masz we Wrocku dobrego radiologa -dr
Siembiedę i radzę wykonać kontrolne prześwietlenie (bynajmniej ja bym tak zrobiła).
Zapewniam Cię,że od naświetlenia w tym wieku wiekiej krzywdy nie będzie.
Gorzej,jak pies ma dysplazję , Ty pozwolisz jej się całkowicie rozwinąć.
Nawet największy kynologiczny autorytet nie jest w stanie potwierdzić lub wykluczyć dysplazję ,,na oko''.
Wiarygodny jest tylko wynik RTG-w dodatku prawidłowo odczytany.

Posted

Gdzie przyjmuje???Ja pochodze z Wrocka i bede tam dopiero pod koniec wakacji.Chyba,ze jednak tutaj rzuce sie na jakiegos dobrego weta.Musze poszukac dogowego.Moj wet tez mi odradzal teraz zdjecie RTG .
Dzieki za rady :roll:.Na pewno skorzystam.

Pozdrawiam:roll: Magda

Posted

Canaletta 89 Wrocław.
Najlepiej zadzwoń i porozmawiaj.
Od godz.16-17,00 tel 071 345 21 02.
Wcześniejsze godziny- Akademia Przyrodnicza.
Powodzenia i pozdrawiam:)

Posted

Dziekuje Ci bardzo :lol:.
No musze cos z tym zrobic,bo mi pokraka rosnie.
Jest lekarz we Wrocku,przyjmowal kiedys na Krzykach kolo Parku Poludniowego.Wyciagnal mi doga z paralizu,podczas gdy inni pukali sie palcem w czolo i kazali psa uspic.Nawet nie wiem jak go szukac,nie pamietam nazwiska :shake: ale tez byl super.
Kurcze czasem zaluje,ze tak rzadko bywam w Pl :angryy:.
Dzieki i serdecznie pozdrawiam.