Rauni Posted May 26, 2009 Posted May 26, 2009 Stawiałabym na ciążę urojoną - niemniej jednak nie bardzo rozumiem, co to znaczy "kilka bliskich kontaktów". Zwykle suka nie w okresie płodnym w ogóle nie dopuszcza do krycia, fakt że pies usiłował kopulować nie oznacza, że doszło do zakleszczenia i zapłodnienia. Skonsultuj się z wetem, jeśli suka ma ciążę urojoną, powinno się ograniczyć żarcie o 1/3, pozabierać zabawki, które mogłaby chcieć "adoptować", ewentualnie stosować okłady sutki gdyby pojawiło się mleko (jodyna z gliceryną na przykład), są też leki homeopatyczne, w skrajnych przypadkach przerywa się hormonalnie. Quote
jbp04 Posted May 26, 2009 Posted May 26, 2009 Witam wszystkich, mam pytanko odnośnie ciąży u suki. Około 2 miesięcy po cieczce doszło do kilku "bliskich" kontaktów miedzy moją suczką i drugim psem. [U]Czy jest możliwe aby suka po tak długim okresie po cieczce mogła zajść w ciążę?[/U] Suczka zaczęła się ostatnio trochę dziwnie zachowywać, a mianowicie dużo więcej je, stała się bardziej przymilna i szaleje na punkcie mojego małego kocurka. Może to tylko ciąża urojona? Co myślicie? Quote
jbp04 Posted May 26, 2009 Posted May 26, 2009 Z relacji mojego męża i sąsiada wiem, że doszło do kontaktów z zakleszczeniem. Suczka jest młoda bo ma raptem 1,5 roku, a mój pies jest niestety zawsze chętny. W czasie cieczki udało mi się ją upilnować, ale potem cieczkę miała moja druga suka (Kaukazica), która żadnego psa nie dopuszcza. Podejrzewam, że pies czując zapach Kaukazicy dał się ponieść hormonom, a ta że młodziutka to nie oponowała. Puki co nie widzę u niej żadnych zmian fizjologicznych - żadnych wycieków, powiększonych sutków. Quote
Recommended Posts