pa-ttti Posted June 18, 2012 Posted June 18, 2012 osobiście najbardziej podoba mi się suczka z przedostatniego zdjęcia. skąd jesteś? szukasz suczki jakoś blisko siebie czy odległość nie ma znaczenia? pamiętaj że chihuahua to trochę inna sprawa niż yorki jesli chodzi o wagę- o ile yorki są smukłe, to chi powinna być mocna, umięśniona, takie są najładniejsze. a więc suczka dorosła jeśli będzie mocna, i chcesz żeby była malutka jednocześnie, to najwłaściwsza waga wydaje mi się w granicach właśnie 1,8-2,2kg. Absolutnie nie kupuj psa który ma dorosły ważyć "1kg" wg hodowcy, bo takie psy to po prostu kaleki. Quote
pysiulka86 Posted June 18, 2012 Posted June 18, 2012 Jestem z Warszawy. Odległośc nie ma raczej dla mnie znaczenia, bo to zakup na lata i chciałabym żeby sunia była taka jak sobie wymarzyłam ale wiadomo jak będzie bliżej tym lepiej. Dzieki za rady. Masz na myśli tą suczke z hodowli Dogomania ? Quote
pa-ttti Posted June 19, 2012 Posted June 19, 2012 to jest na pewno suczka z hodowli Dogomania??? nie pomyliłas zdjęc? identyczna suczka jest w innej hodowli, tutaj link do ogłoszenia... : [url]http://ale.gratka.pl/ogloszenie/rodowodowe-szczenieta-rasy-chihuahua-20909729.html?h=fcd8aae59229461d[/url] Quote
pysiulka86 Posted June 19, 2012 Posted June 19, 2012 Nie pomyliłam zdjęc, te zdjęcia przeslała mi Pani Sobieszek z Dogomani. Dostałam tez zdjęcia tej drugiej suczki z klapniętymi uszkami. Dziwne. Quote
pysiulka86 Posted June 19, 2012 Posted June 19, 2012 Maile otrzymuje z adresu podanego na ich stronie internetowej. Quote
pa-ttti Posted June 19, 2012 Posted June 19, 2012 matką tych szczeniąt z ogłoszenia jest suczka z przydomkiem D**. Może suczka jest za rozliczenie z krycia? ciężko powiedzieć, w każdym razie suczka fajna, a w linku masz ogłoszenie i dane kontaktowe, zawsze możesz się o nią dopytać :) Quote
pysiulka86 Posted June 20, 2012 Posted June 20, 2012 Juz sie kontaktowalam to mała Eni :) Rozważam zakup. Quote
pa-ttti Posted June 21, 2012 Posted June 21, 2012 no, to daj znać koniecznie jak sie zdecydujesz:) malutka jest naprawdę fajna :) Quote
infinitiline Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 I pamietaj ze pierwsza chihuahua nigdy nie jest ostatnia ;)))) Quote
pysiulka86 Posted July 15, 2012 Posted July 15, 2012 (edited) [quote name='infinitiline']I pamietaj ze pierwsza chihuahua nigdy nie jest ostatnia ;))))[/QUOTE] Chyba juz cos o tym wiem :) Czy to dobry wybór ? Oceńcie prosze. Jak pisałam wcześniej jestem laikiem zupełnym i wystaw raczej nie planuje ale kto wie :) [IMG]http://www.facebook.com/ajax/messaging/attachment.php?attach_id=de8e7ed12a165a641686357ea0ec2887&mid=id.386427334744742&ext=1342344560&hash=AQDcKzWf60pXRYoV[/IMG] [IMG]http://www.facebook.com/ajax/messaging/attachment.php?attach_id=47825fb84246c89f3b916effd88a2950&mid=id.333096936771514&ext=1342344560&hash=AQAQ6Qa0l0Sbr9Z8[/IMG] Edited July 26, 2012 by pysiulka86 Quote
pysiulka86 Posted July 15, 2012 Posted July 15, 2012 (edited) Bianka :):):) Edited July 26, 2012 by pysiulka86 Quote
pa-ttti Posted July 17, 2012 Posted July 17, 2012 Bianka bardzo fajna, ale Afery nie widać... z jakiej hodowli są sunie? Quote
praeterspem Posted February 16, 2014 Posted February 16, 2014 Przede wszystkim witam wszystkich :) Trafiłam na forum i mam nadzieję, że znajdę tu poradę. Przejrzałam tematy, które były poruszane, ale nie do końca znajduję tu odpowiedzi na wszystkie pytania, tak więc podnoszę ten temat. Zamierzamy w okolicach wiosny/lata/jesieni powiększyć naszą rodzinę o suczkę chihuahua. Chciałabym aby była to ślicznotka koloru beżowego/biszkoptowego z niezbyt przerośniętą główką i umiarkowanej długości kufą - ale mieszcząca się we wzorcu rasy. Wybór płci nieprzypadkowy, dla psów jestem chyba zbyt "miękka". Chcemy sunię z rodowodem ZKwP, taką z którą będzie można pojechać na wystawę - nie planuję zakładać hodowli, po prostu wystawa, jako łączące rodzinę hobby i może kiedyś zdecydowalibyśmy się na szczeniaki (warunek niepewny, aczkolwiek możliwy). Jednakże, z tego co wyczytałam żeby sunia mogła mieć szczenięta musi uzyskać minimum trzy oceny bardzo dobre na wystawie. I tu moje pytanie: na co zwracać uwagę przy poszukiwaniu pieska, żeby ten minimalny warunek w przyszłości spełnił? Jak nie dać się oszukać nieuczciwemu hodowcy? Co i jak sprawdzać? Czy można znaleźć pieska kilkumiesięcznego lub około rocznego za rozsądną cenę i nie bać się oszustwa? Proszę o niekomentowanie w stylu jak kogoś nie stać na psa.... Może i stać, ale uważam, że wydawanie ponad 2000 tysięcy na pupila jest niezbyt racjonalne jeśli ktoś się nie zajmuje tym profesjonalnie. Czy znacie i polecane jakieś hodowle, z których można wziąć pieska za rozsądne pieniądze (może być z jakimś warunkiem, np. oddania iluś szczeniąt - bo słyszałam że i takie formy się zdarzają) Quote
Natalia&Lola Posted February 28, 2014 Posted February 28, 2014 [quote name='praeterspem']Przede wszystkim witam wszystkich :) Trafiłam na forum i mam nadzieję, że znajdę tu poradę. Przejrzałam tematy, które były poruszane, ale nie do końca znajduję tu odpowiedzi na wszystkie pytania, tak więc podnoszę ten temat. Zamierzamy w okolicach wiosny/lata/jesieni powiększyć naszą rodzinę o suczkę chihuahua. Chciałabym aby była to ślicznotka koloru beżowego/biszkoptowego z niezbyt przerośniętą główką i umiarkowanej długości kufą - ale mieszcząca się we wzorcu rasy. Wybór płci nieprzypadkowy, dla psów jestem chyba zbyt "miękka". Chcemy sunię z rodowodem ZKwP, taką z którą będzie można pojechać na wystawę - nie planuję zakładać hodowli, po prostu wystawa, jako łączące rodzinę hobby i może kiedyś zdecydowalibyśmy się na szczeniaki (warunek niepewny, aczkolwiek możliwy). Jednakże, z tego co wyczytałam żeby sunia mogła mieć szczenięta musi uzyskać minimum trzy oceny bardzo dobre na wystawie. I tu moje pytanie: na co zwracać uwagę przy poszukiwaniu pieska, żeby ten minimalny warunek w przyszłości spełnił? Jak nie dać się oszukać nieuczciwemu hodowcy? Co i jak sprawdzać? Czy można znaleźć pieska kilkumiesięcznego lub około rocznego za rozsądną cenę i nie bać się oszustwa? Proszę o niekomentowanie w stylu jak kogoś nie stać na psa.... Może i stać, ale uważam, że wydawanie ponad 2000 tysięcy na pupila jest niezbyt racjonalne jeśli ktoś się nie zajmuje tym profesjonalnie. Czy znacie i polecane jakieś hodowle, z których można wziąć pieska za rozsądne pieniądze (może być z jakimś warunkiem, np. oddania iluś szczeniąt - bo słyszałam że i takie formy się zdarzają)[/QUOTE] Nie jestem hodowcą czy znawcą, ale moje psy kupowane z metrykami ZKwP. I wg mnie to musisz się określić, czy chcesz mieć psa na wystatawy czy nie. Te wystawowe są o wiele droższe, warunkiem zakupu jest często uczestniczenie w wystawach. Te które są tańsze- bo i takie przecież szczeniaki się zdażają w hodowlach chyba nie zbyt specjalnie hodowcy by chcieli aby występowały na ringach i "promowały" ich przydomek. Jeżeli się nie znasz na wystawach to chyba nie masz co próbować, jest to specjalna nauka chodzenia, stania, prezentacji psa. Poza tym szczeniaki = wystawy z odpowiednimi wynikami, zrobienie suki hodowlanej, dobranie odpowiedniego reproduktora- a to wszystko aby było poprawnie wg ZKwP a nie jakiegoś stowarzyszenia musi być zarejestrowanie więc i hodowla. Z resztą po co Ci szczeniaki? Jeżeli wydaje Ci się, że to tylko dopuszczenie suki, szczeniaki same się urodzą, suka je odhowa a potem wytarczy 1 ogłoszenie i np 6 psiaków nie ma to jesteś w błędzie... Chyba, że szczeniaki karmione byle czym, suka bez kontroli weta, psy nie szczepione, sprzedane na końcu po 500 zł.... U nas była wpadka, urodziły się 4 szczeniaki yorka. Szczeniaków nie chciałam, jednak to była chwila, ktoś psów nie upilonował i stało się... Wizyty u weta, usg, specjalna karma dla suki w ciąży, szczeniaki się urodziły więc trzeba było zakupić (podkłady aby nie zmywać co chwilę podłogi, waga do ważenia urodzonych szczeniąt, lampa do ich nagrzewania, termofor, i pełno innych potrzebnych rzeczy). Oczywiście 2 szczeniaki urodziły się takie jak mały palec u dłoni. Na szczęście suka urodziła sama, bez problemów więc niepotrzebna była cesarka- kilka stówek.. Przez dobę nic maluchy nie przytyły, niedziele, wet, telefony, płacz, że nie przeżyją... Dokarmianie małych po kropelce wyciśniętej suczce z cycka, pilnowanie czy z nimi siedzi, w nocy wstawanie aby robić mleko tym małym bo nie chciały jeść, karmienie ich. Czasem wypełzały za daleko i płakały za matką, więc wstawanie w nocy aby je do niej wkładać. Wizyty u weta na odrobaczanie, szczepienia, kontrole. Zniszczenia w domu- no chyba, że ktoś swoje kilkutygodniowe szczeniaki zamknie w komórce.... A potem ogłoszenie w necie.... I telefony/ maile..... od CYMBAŁÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "odda go pani za 400 zł?" "podwiezie pani 100 km?" "a jaką wyprawkę mają?"-jakby to było najważniejsze.... "a potrafi chodzić na smyczy?" "a załatwia się na dworze?"- no baa ma 12 tyg i zna 100 sztuczek.... I wycieczki ludzi aby je oglądać- z dziećmi!!!! bo dziecko chce yorczka! oo nie co to to nie, do domu z dzieckiem nie oddam! nie z 3 latkiem! Szczeniaki 3 znalazły domy- wg mnie 2 idealne! 1 z dziećmi- okazało się po wszystkim, pani się wygadała, że w domu dzieci są.... zero kontaktu z nią, pomimo tego, ze prosiłam o sms, maila, cokolwiek. 1 suczka została w "rodzinie" Po tym wszystkim łzy, zastanawianie się czy na pewno domy odpowiednie. Od razu bez zastanowienia wizyta na stole operacyjnym aby już nigdy więcej nie było takich sytuacji- sterylka. Przepraszam na offa, ale chcę uświadomić, że hodowla, szczeniaki i cała otoczka to nie tak jak się wydaje, ze wszystko się samo zrobi, wychowa, nakarmi. Poza tym hodowla to opłaty, wyjazdy, wszystko związane z kosztami. Kup psa i kochaj go. Chcesz wystawowego? Kup z odpowiedniej hodowli, jeździj na wystawy, zrób wszystko odpowiednio. Chcesz "domowego"? Wysterylizuj! Bo nawet pies z innej ulicy przybiegnie i będzie za późno na ratowanie przed szczeniakami... Ja zrobiłam błąd, że sterylki od razu nie było, teraz mam spokój :) Pozdrawiam Quote
Recommended Posts