Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam zamiar zakupic owczarka nimieckiego długowłosego czy mogli byście cos doradzić co powiniem wiedziec o tych psach nie wiem jakies artykuły ksiązki Pokaże projekt Kojca jaki chcę zrobić pokazał zdjęcie budyneczku w jakim to ma być ale pada deszcz akurat [URL="http://i693.photobucket.com/albums/vv292/air1212/Kojec.jpg"][COLOR=#000000]http://i693.photobucket.com/albums/v...1212/Kojec.jpg[/COLOR][/URL]

Duzooo czytałem ale według mnie wiedzy nigdy nie zawiele??

mam takie pytanie
1. w jakim wieku powwinienem kupić psa?
2. Jaką karme?
3. czy opłaca sie chodzić z nim we wakacje do psiego przedszkola??

Posted

Co do kojca to się nie wypowiem, mam tylko jedno - pamiętaj, że musisz się tym psem zajmować, bo z owczarkiem samotnym w kojcu straszne rzeczy się dzieją. :shake:

W jakim wieku - minimalny to 8 tygodni.
Karma - ja swoją dorosłą karmię puriną pro plan, polecam. ;-) oczywiście w sumie to zależy od Ciebie, ale na pewno nie takie jak Chappi, Pedigree, Purina Dog Chow itp.

Przedszkole? Oczywiście, że warto !

Posted

Aha

Ja wiem kojec mam zamiar zamykać tylko na noc lub jak mnie nie bedzie np szkoła a takto pies bedzie wchodził kiedy ma na to ochotę.

tylko boję sie bo na działce mam siatkę 1,5 m i boję się zeby mi nei przeskakiwał?

Opłaca sie sterylizować owczarka??

Posted

Czy opłaca się sterylizować?Hm...jeśli pies będzie pod kontrolą i nie będzie miał jak uciekać to myślę że nie trzeba go sterylizować.Ale właśnie tylko i wyłącznie pod warunkiem że nie da rady uciec,a ty będziesz o tym w 100% przekonany.Karmę myślę że pomógł by ci dobrać weterynarz.Oczywiście też radzę kupić psa z rodowodem,otóż dlatego że ONki są bardzo popularne,ludzie romnażają je jak oszalali,nie zwracając uwagi na eksterriery i psychikę,no i zdrowie psów!Lepiej wydać te 1.500zł niż 200zł na giełdzie a potem 20razy tyle na weta.Sama mam sukę z pseudo i bardzo żałuje że dałam zarobić temu handlarzowi...ale wtedy byłam głupia.Już nigdy nie kupię psa bez rodowodu...albo rasowy albo ze schroniska.Dlatego naprawdę zastanów się nad tym.Pozatym owczarek w kojcu pozostawiony sam sobie może stać się agresywny dla ludzi,innych zwierząt i oczywiście dla ciebie też.To duże psy,dlatego poradzenie sobie potem z agresywnością może przysporzyć nie lada problem.Z tym psem trzeba pracować,potrzebuje on dużo ruchu i kontaktu z człowiekiem.Na noc żeby rozładować jego energię możesz dać mu zabawki,kule ze smakołykami...ale w dzień musisz się psem porządnie zajmować i to codziennie.Tylko w taki sposób możesz mieć psa oddanego i zadowolonego.I tylko w taki sposób osiągniesz zadowolenie ze swojego pupila;)
Uwierz...wiem co mówię :] sama posiadam suczkę w typie ON.Pracujemy codziennie,jeździmy po lesie...to znaczy ja jeżdżę na quadzie bądź rowerze a ona biega obok.Chodzimy na długie spacery.Czasami muszę rezygnować ze spotkania z przyjaciółmi bo Abrę muszę wyganiać.;) Pies tej rasy to duży obowiązek,i spore wyzwanie.

Posted

Zdaję sobie z tego sprawe.

A płot mam 1,5 m wiec raczej bede musiał sterylizowac psa ale to jeszcze nei przesądzone

Dziś pogadałem z ojcecm i powiedział ze psa najwczesniej na wiosne .....:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(

Posted

Chciałam tylko powiedzieć Ci że chyba jesteś naprawdę odpowiedzialnym człowiekiem.To mi się podoba ;)

Miesięczny koszt utrzymania owczarka?Hm...na pewno nie mały.Ale dokładnie to nie wiem,nie liczę :P Budżetem domowym zajmuje się tatuś :D ja mu tylko listę zawsze pisze co ma mi kupić dla psiorów :P a za ile on to wszystko kupuje to już nie mam pojęcia :P

Możesz jeszcze napisać do hodowców(kontakty znajdziesz na stronach hodowli) oni są baaardzo doświadczeni i na pewno odpowiedzą na pytania:lol:

Ja mogę tylko w miarę możliwości.

Posted

Czemu uważasz ze jestem odpowiedzialny (staram sie byc :))

Czasem boję sie ze nie dam rady go wyszkolić na porządnego psa jak przyjdzie ten czas....

Bo popatrzcie nei weim jak to jest dobra kupuję psa jest 1 dzien w domu nic z nim nei robie zapoznaje się ze wszytkim ale od 2 dnia rano wstaje wyprowadzam go na dwor za płot na siku ( i tak co 2 h to wiem) ale co dalej ?? Bawię sie z nim smycz zapoznaje z nim proboje siad uczyć ale co dalej mam cały czas z nim byc jak to ma wygladac?

Posted

daj mu z soba wspolpracowac.
praca wechowa,ksztaltowanei na lupie[najpierw wedka i szmatka],buduj psiaka wspolpraca ze soba.
potem do dobrego pozoranta i jakies semi albo szkoleniowiec i hulaj dusza:p.zobaczysz ze ON to wciagajaca pasja.:loveu: