Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[QUOTE]A o jakie strzałki chodzi?
Gdzie to jest w regulaminie? [/QUOTE]

W regulaminie jest w części z rysunkami przeszkód :evil_lol:. Kierunek strzałki przebiega zgodnie z tym, jak pies pokonuje przeszkodę, czyli grot jest na najwyższym elemencie. Jednak ponieważ wszystkie elementy skoku w dal stoją tylko dla kategorii L, to strzałka nie jest istotna i IMHO może jej nie być, dużo ważniejsze jest, żeby poszczególne elementy miały określone regulaminem wymiary.

Posted

[QUOTE] W regulaminie jest w części z rysunkami przeszkód :evil_lol:
[/QUOTE]
Chodzi o namalowana strzałkę na elementach skoku w dal?
No to nie jest to malunek obowiązkowy. Mozna sobie pomalowac gwiazdeczki i też będzie ładnie.

Posted

Ciekawy temat i ja nie mam przekonania, czy strzałka nie jest obowiązkowa:razz:. Zgodnie z regulaminem przeszkody muszą odpowiadać opisowi i rysunkom dołączonym, a tam jak byk jest strzałka na skoku w dal...

Swoją drogą- ktoś się spotkał z innym rysunkiem na skoku w dal niż strzałka?

Posted

[QUOTE]Zgodnie z regulaminem przeszkody muszą odpowiadać opisowi i rysunkom dołączonym, a tam jak byk jest strzałka na skoku w dal... [/QUOTE]
Ale nie ma wymogu koloru i jakie elementy maja być jak pokolorowane. Tylko strefy musza być oznaczone. W opisie skoku w dal nie ma nic ze elementy musza być w sposób chaarakterystyczny.

Posted

ale na rysunku strzałka jest jak ta lala, a przeszkody muszą odpowiadać i opisowi i rysunkom (według samego regulaminu), więc ciekawi mnie, czy strzałka w takim razie też?:p

Posted

[quote name='Sajko']ale na rysunku strzałka jest jak ta lala, a przeszkody muszą odpowiadać i opisowi i rysunkom (według samego regulaminu), więc ciekawi mnie, czy strzałka w takim razie też?:p[/quote]
Ale nie maja być identyczne. Inaczej musiałabys mieć wszystkie przeszkody w tych samych kolorach i identyczne jak na rasunku. A odkosy masz różne, nie mówiac ze i materiał na przeszkody jest rózny. U niektórych przeszkody sa aluminiowe a na rysunku widac drewniane.
A tunel pomarańczowy z drutem niebieskim.

Posted

Jestem zainteresowany tematem bo właśnie robie nowy torek, przeglądałem zdjęcia z różnych polskich zawodów i pojawiają sie 2 wersje

tu wersja mniej spotykana , ale tez sie zdarza
[IMG]http://i385.photobucket.com/albums/oo291/ewkahaker/zawody%20lodz09/male/DSC08389.jpg[/IMG]

Ja tez tak zrobiłem i teraz sie zastanawiam czy jest ok

Posted

Ja bym uznała, że strzałka nie jest obowiązkowa, właśnie z racji tego, że nie zawsze skok w dal składa się ze wszystkich pięciu elementów, może stać ich mniej, więc wtedy rysunek strzałki i tak jest niewidoczny, jak również dlatego, że w opisie przeszkody nic o niej nie ma. Rysunki są poglądowe i służą temu, żeby można było poprawnie skonstruować przeszkody, a nie temu, żeby je pomalować dokładnie tak samo. Na MŚ w Helsinkach strzałki na skoku w dal też nie było (ba, ławeczki były naprzemiennie biała i niebieska, całkiem jak w domu :evil_lol:), a tam w końcu tor ogląda sama najwyższa komisja agility FCI.

Tak szczerze mówiąc, to najważniejsza ta strzałka jest na planie parkuru, bo inaczej nie wiadomo byłoby jak ten tor ustawić.

Posted

[quote name='Rauni']Ja bym uznała, że strzałka nie jest obowiązkowa, właśnie z racji tego, że nie zawsze skok w dal składa się ze wszystkich pięciu elementów, może stać ich mniej, więc wtedy rysunek strzałki i tak jest niewidoczny, jak również dlatego, że w opisie przeszkody nic o niej nie ma. Rysunki są poglądowe i służą temu, żeby można było poprawnie skonstruować przeszkody, a nie temu, żeby je pomalować dokładnie tak samo. Na MŚ w Helsinkach strzałki na skoku w dal też nie było (ba, ławeczki były naprzemiennie biała i niebieska, całkiem jak w domu :evil_lol:), a tam w końcu tor ogląda sama najwyższa komisja agility FCI.

Tak szczerze mówiąc, to najważniejsza ta strzałka jest na planie parkuru, bo inaczej nie wiadomo byłoby jak ten tor ustawić.[/quote]

i to mi się podoba :):evil_lol: tzn nie muszę malować na nowo :razz:

Posted

[quote name='ito']

tu wersja mniej spotykana , ale tez sie zdarza

Ja tez tak zrobiłem i teraz sie zastanawiam czy jest ok[/quote]
Z logicznego punktu widzenia, akurat ta wersja jest niepoprawna. Bo jezeli jest jaskrawa biel to pies cos tam odróznia i wtedy strzałka prowadzi psa w optymalny punkt gdzie ma zakończyć skok, czyli pośrodku za przeszkoda.

Posted

[quote name='LALUNA'] strzałka prowadzi psa w optymalny punkt gdzie ma zakończyć skok.[/quote]

[B]LALUNA,[/B]

Na prawde sadzisz, ze pies wie co to sztrzalka i do czego sluzy? :evil_lol::cool3:

Posted

[quote name='PATIszon'][B]LALUNA,[/B]

Na prawde sadzisz, ze pies wie co to sztrzalka i do czego sluzy? :evil_lol::cool3:[/quote]

Czy naprawdę Wie co to strzałka to niekoniecznie. Ale faktem jest że pewne kolory ułatwiają pokonywanie przeszkód tak jak i ustawienie przeszkód.
Gdyby te elementy miały jednakowa wysokosc to pies i tak by je przeskoczył. Ale łatwiej byłoby mu obliczyć skok jesli te elemnty byłyby coraz wyższe. Z kolorami tez tak jest. Tyczka pomalowana na jaskrawo jest bardziej widoczna dla psa. Inne zlewajace sie z otoczeniem moga byc mniej widoczne i powodowac błędy. W slalomie jesli masz tyczke mniej widoczna a druga jaskrawa psy mniej doswiadczone moga omijac ta pierwsza tyczke. Na podwójnej pierwsza tyczka jaskrawa, druga zlewajaca sie z otoczeniem podobny skutek. Pies nie widzi moze zrzucac. Ze strzałka ( ale pod warunkiem ze jest jaskrawa) moze byc podobnie. Do czego bym to porównała? Moze do snopu światła i zwierzaka który biegnie przed autem w nocy i nie wychodzi poza snop światła. ;)

Posted

[quote name='LALUNA']Z logicznego punktu widzenia, akurat ta wersja jest niepoprawna. Bo jezeli jest jaskrawa biel to pies cos tam odróznia i wtedy strzałka prowadzi psa w optymalny punkt gdzie ma zakończyć skok, czyli pośrodku za przeszkoda.[/quote]

Idąc tym tropem rozumowania można uznać, że jeśli jest narysowana odwrotnie, to pokazuje psu, skąd ma zacząć skok, czyli pośrodku przed przeszkodą, a nie na przykład z boku :evil_lol:. Ale szczerze wątpię, żeby pies się tym kierował w takim przypadku.

Posted

[quote] Idąc tym tropem rozumowania można uznać, że jeśli jest narysowana odwrotnie, to pokazuje psu, skąd ma zacząć skok, czyli pośrodku przed przeszkodą, a nie na przykład z boku :evil_lol:.
[/quote]

To człowiek naprowadza psa na skok i od jego naprowadzenia zalezy gdzie psu wypada odskok. JaK myslisz czy jesli naprowadzisz psa z odwrotnego kierunku na skok w dal lub podwójna to skoczy czy nie? Owszem skoczy i to nawet moze skoczyc na czysto. Jednak nie zmiena to dalej faktu że dla psa pewne ułozenie przeszkód od najmniejszego elementu do najwiekszego jak i jaskrawe kolory są dużym ułatwieniem pokonania przeszkody. Są wskazówka. Tak jak pewne kolory które sie zlewaja z podłozem mogą skłaniac do błędów.
Więc w tym przypadku jaskrawa strzałka moze byc tym samym co ułozenie elementu skoku w dal, od najmniejszego do najwiekszego elementu. Ale nie znaczy to ze jak pomieszasz elementy to pies nie skoczy bo straci orientacje.

Posted

Na ostatnich zawodach w Berlinie zobaczyłam skok w dal skakany...w obie strony :crazyeye:

dwie części skoku ustawione były w jedną stronę, a trzecia w przeciwną :lol: