angelus222 Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 Mamy taki mały problem z naszym 10-tygodniowym Westie. Jesteśmy już po kwarantannie związanej ze szczepieniem. I chcieliśmy zacząć uczyć sie załatwiania na dworze i chcieliśmy zacząć chodzić też na spacery. Ale niestety dzisiaj nasz mały sie zbuntował i w ogóle nie chce chodzić na smyczy. Zanim wyszliśmy na dwór ze smyczą, uczyliśmy się chodzenia na smyczy w domu i nagradzaliśmy go słodkościami. Wychodziło mu to całkiem ładnie i widać było że trochę łapie do czego ta "nowość" służy. Wczoraj więc wyszliśmy na dwór i też nie było większych problemów bo mały nawet całkiem ładnie chodził na tej smyczy. :lol: Dzisiaj rano jak wychodziliśmy na siusiu też normalnie chodził na tej smyczy po trawnikach. Ale problem sie pojawił jak wyszłam z nim po południu. Kiedy postawiłam go na ziemi nie chciał sie w ogóle ruszyć z miejsca. Zapierał sie łapami i nie chciał iść. Wołałam go nie reagował, chciałam go przekupić tak jak zawsze słodyczkami to też go to nie ruszyło. :roll: Więc wzięłam go na ręce i za chwile znowu go postawiłam i też nic. Nie wiem co sie tak nagle stało. Wydawało nam sie że już wie że tak sie chodzi na dworku. Więc potem nawet nie udało nam sie nic zrobić na trawce bo nawet na trawie sie zapierał i nie chciał sie w ogóle ruszyć. :shake: Znacie może jakieś sposoby na to aby go przyzwyczaić go chodzenie na smyczy? Słyszałam że podobno trzeba założyć smycz szczeniakowi w domu i żeby sobie tak z taką luźną smyczą sam latał i sie z nią oswajał. Czy w ten sposób sie jakoś przekona do tego? Quote
**Villemo** Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 1.Zapinaj smycz w domu niech ją ciąga(nie pozwalaj jej gryźć) 2.Na spacerze stój ile wlezie niech się znudzi i sam pójdzie dalej 3.Psu nie daje się SŁODKOŚCI!Tylko psie smaczki:razz: Quote
angelus222 Posted May 13, 2009 Author Posted May 13, 2009 lilkie napisał(a):1.Zapinaj smycz w domu niech ją ciąga(nie pozwalaj jej gryźć) 2.Na spacerze stój ile wlezie niech się znudzi i sam pójdzie dalej 3.Psu nie daje się SŁODKOŚCI!Tylko psie smaczki:razz: Tak właśnie będziemy robić z tą smyczą w domu. ;) A te słodkości to inaczej psie smaczki :lol: Quote
Recommended Posts