vika Posted April 24, 2009 Posted April 24, 2009 witam to moj debiut na tym forum wiec prosze o wyrozumialosc :oops:. od dawna mysle o dogu niemieckim, poczytalam ksiazki, odwiedzilam fora i pare wystaw psow ale nadal mam pewne watpliwosci co do karmienia malego dozka. prosze o podanie przykladowego menu dla psiaka karmionego karma sucha i gotowana- no i ile kosztuje utrzymanie miesieczne (tylko jesli chodzi o jedzonko). mam nadzieje, ze nie wymagam zbyt wiele ;) Quote
mrowa23 Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 hmm... widze ze tlumy ci odpowiedzialy;) no wiec moze ja ci troszke przyblize choc cen nie podam- zwyczajnie nie wiem ile zjada najmlodsza- zamawiam wielopaki ;) maly dog karmiony np royalem (co do karmy nie bede sugerowala tej naj naj dla doga, bo kazda marka ma swoich zwolennikow jak i przeciwnikow- ja dobieram karme czesto zmieniajac marke w miare jak rozwija sie dog ) to koszt ok 250-300 zl miesiecznie, moze byc taniej moze byc drozej. gotowane wiadomo taniej, tu istnieje powazne ryzyko jednak, ze czegos zabraknie w takiej diecie i dozek bedzie mial problemy. do gotowanego musisz dorzucac witaminki, gdzie przy suchym dodajesz ich niewiele juz. gotowane to tak jak "ksiazki" radza musisz pamietac o duze ilosci miecha ok 1 kg do tego makaron badz ryz u mnie na jeden posilek idzie ok 0,5 kg-0,75 kg no i warzywka a do tego suplementy. nie ma jednego idealnego sposobu karmienia doga, a tym bardziej mlodego. dorosle dogi to juz pikus jezeli chodzi o karmienie, u rosnacego trzeba ciagle obserwowac czy nie krzywi sie, rosnie normalnie, nie jest za gruby czy za chudy (lepiej jak chudy). niektore karmy sluza jednym dozka innym ani troche. praktycznie jednoznaczna odpowiedz dostaniesz dopiero jak zdecydujesz sie na dozka z danej hodowli i tam juz hodowca powie ci dokladnie ile dany osobnik czego zjada, jaka karma jest karmiony, jakie witaminy itd. pewnie za grosz ci nie pomoglam, ale nie mam bladego pojecia w jakich cenach np jestes wstanie kupowac miesko dla psiaka. średnio musisz przyjąc ok 300zł miesięcznie. Quote
Recommended Posts