Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ostatnio zaopatrzyłam się o nową książkę o psach i jest tam pokazana piękna rasa psa pociągowego Chinook. I tu do Was pytanie słyszeliście kiedyś o takich psach? Pisze w książce, że istnieje na świecie mniej niż 200osobników tej rzadkiej rasy.

Posted

Tez o nich czytalam w ksiazce Rasy Psow (tej co Paulina).

Pisze tam, ze jest to potomek suki husky i duzego mieszanca. Byl doskonalym psem pociagowym- sila psa ciagnocego ciezary z szybkoscia husky. Pozniej krzyzowano go z ONami i belgami.

W 1981 psy te prawie eyginely(bylo ich zaledwie 11!), w 1990 rasa liczyla juz 140 psow, a obecnie jest zarejestrowanych ponad 400.

Wielkosc: psy- 57,5-67,5cm, suki- 52,5-62,5cm.

Waga: ok. 27kg

Kraj pochodzenia- USA

Nie zatwierdzonu przez FCI:)

• 4 years later...
Posted

Dzis przez przypadek natknelam sie na psa tej rasy i jestem ciekawa czy ktos z Was ja zna albo nawet widzial na zywo (?)

[URL="http://www.chinook.org/"]Chinook Owners Association - U.K.C. National Breed Club[/URL]

Posted

o.O
Już jakis czas temu zainteresowałam się tą rasą...
Ale nigdy nie widziałam takiego psiurka...
Może dlatego że obecnie jest zarejestrowanych ponad 400 psów tej rasy na całym świecie :-o (Niedawno to wyczytałam), a w Europie jest praktycznie nieznany...
Pies ten to potomek huskyego z północy i jakiegoś mieszańca...
Następnie łączono je z owczarkami niemieckimi i belgijskimi...
To spokojny, łagodny pies, ale do obcych podchodzi z rezerwą...
Są łagodne i z reguły dogadują się z innymi psami...
Może być psem rodzinnym chociaż pełni funkcję nordyckiego szpica....

Posted

czytalam, ze to mieszanka mieszanki mastiffa/berndaryna, greenlanda i owczarka niemieckiego/owczarka belgijskiego plus jakies kanadyjski pies eskimosow... w sumie fajne typy per se. ciekawe jaki wynik i do czego ten psiak sie nadaje. szkoda, ze tak ich malo. w Polsce pewnie zadnych nie ma. a moze i w Europie nie ma.

(sorki za brak znakow polskich)

edit: z zacytowanej przeze mnie stronki wynika, ze nadaja sie do wszystkiego...

• 5 years later...