napciaa Posted December 26, 2004 Posted December 26, 2004 Ja mam takie pytanie dotyczące kojarzenia cocker spanieli. Jak to konkretnie jest z tymi maściami? Jakie mogą być kojarzone? I co wpływa na maść miotu. Zróbcie mi tu jakiś wykład z genetyki :evilbat: Szukałam na stronach o spanielach, ale nic nie znalazłam... Quote
Dziunia1602 Posted December 26, 2004 Posted December 26, 2004 Ja mam zamiar kupić książkę Kaleta T., Fiszdon K., Wybrane zagadnienia z genetyki i zachowania się psów i dopiero się będę uczyć :-? . Natomiast podstawową zasadą jest: jednomaściste z jednomaścistymi,kolorowe z kolorowymi,no i dwa osobniki kolorowe (łaciate) - recesywne nie mogą przekazać umaszczenia dominującego - jednobarwnego, czyli nie ma po nich cockerów złotych, czarnych,natomiast dwa osobniki jednobarwne, genotypowo heterozygotyczne mogą przekazać osobniki tak jednobarwne, jak i kolorowe. Jedynie na francuskiej stronie znalazłam opisaną obrazowo genetykę (Genetique & Couleurs de robes)" http://perso.wanadoo.fr/quadragant/sommaire.htm Quote
napciaa Posted December 27, 2004 Author Posted December 27, 2004 Dziunia, Dziękuje za obrazowe przedstawienie sprawy :wink: A np. jeżeli moja suczka jest czarno-podpalana, (ojciec:złoty, matka: czarna )to z jakiej maści psem mogłabym kojarzyć? I jakiej maści były by szczenięta. Aha i jeszcze dziwi mnie jedna rzecz: babcia, dziadek, prababcia i pradziadek(niewiem jak było wcześniej..?) mojej suczki z obu stron byli zawsze maści złotej lub czarnej, a w miocie z moją Fioną były: Fiona(czarny podp.), jedna suczka złota i piesek czarny. A więc jak pozyskiwany jest maść czarno podp.? I od czego to zależy jakie będą szczeniaki?? Przepraszam, że ja takie skomplikowane pytania zadaje, ale bardzo mnie to ciekawi :D Quote
Dziunia1602 Posted December 27, 2004 Posted December 27, 2004 No właśnie chyba za bardzo skomplikowane :-? . Ale myśle,że do takich rozmyślań potrzebny jest rodowód,który trzeba przeanalizować i przesledzić,ponieważ często maść idzie po dziadkach. To zależy w tej chwili od "mocy" kryjącego psa, jeżeli pokryjesz złotym - będzie przewaga złotych, jeżeli czarnym - będzie przewaga czarnych,ale jeżeli w rodowodzie psa są podpalańce,czekolady lub sobole wówczas prześledząc rodowód twojej suki można wybrać takiego kandytata,który da kolor który chcesz. Ale też nigdy nie jest z tym do końca,czasami sama natura płata figle :wink: . A może w dziale Hodowle bardziej pomogą ! Quote
cockermanka Posted December 28, 2004 Posted December 28, 2004 A np. jeżeli moja suczka jest czarno-podpalana, (ojciec:złoty, matka: czarna )to z jakiej maści psem mogłabym kojarzyć? I jakiej maści były by szczenięta. A po jakich rodzicach jest Twoja sunia?Rozumiem,że jesli myślisz o kryciu,to suczka ma zrobione uprawnienia hodowlane i odpowiednie badania.... Quote
napciaa Posted December 28, 2004 Author Posted December 28, 2004 Cockermanka, nie myślę o kryciu, pytam z czystej ciekawości.chodzi ci o umaszczenie rodziców? o:złoty, matka: czarny. A jeśli chodzi ci o imię i przydomek hod. to moja jest bez rodowodu, a więc po imieniu i tak byś nie kojarzyła :wink: Pozdrawiam! Quote
cockermanka Posted December 29, 2004 Posted December 29, 2004 Dzięki za wyjaśnienie :D Dziunia juz sporo napisała na temat dziedziczenia kolorów. Niestety mam za mało czasu w pracy,żeby więcej pisać...postaram się po nowym roku... A do tego czasu moze uda mi się przestudiować książkę Kaleta T., Fiszdon K., "Wybrane zagadnienia z genetyki i zachowania się psów",która już mam :wink: Quote
Recommended Posts