Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja mam takie pytanie dotyczące kojarzenia cocker spanieli. Jak to konkretnie jest z tymi maściami? Jakie mogą być kojarzone? I co wpływa na maść miotu. Zróbcie mi tu jakiś wykład z genetyki :evilbat: Szukałam na stronach o spanielach, ale nic nie znalazłam...

Posted

Ja mam zamiar kupić książkę Kaleta T., Fiszdon K., Wybrane zagadnienia z genetyki i zachowania się psów

i dopiero się będę uczyć :-? .

Natomiast podstawową zasadą jest: jednomaściste z jednomaścistymi,kolorowe z kolorowymi,no i dwa osobniki kolorowe (łaciate) - recesywne nie mogą przekazać umaszczenia dominującego - jednobarwnego, czyli nie ma po nich cockerów złotych, czarnych,natomiast dwa osobniki jednobarwne, genotypowo heterozygotyczne mogą przekazać osobniki tak jednobarwne, jak i kolorowe.

Jedynie na francuskiej stronie znalazłam opisaną obrazowo genetykę (Genetique & Couleurs de robes)"

http://perso.wanadoo.fr/quadragant/sommaire.htm

Posted

Dziunia,

Dziękuje za obrazowe przedstawienie sprawy :wink:

A np.

jeżeli moja suczka jest czarno-podpalana, (ojciec:złoty, matka: czarna )to z jakiej maści psem mogłabym kojarzyć? I jakiej maści były by szczenięta.

Aha i jeszcze dziwi mnie jedna rzecz: babcia, dziadek, prababcia i pradziadek(niewiem jak było wcześniej..?) mojej suczki z obu stron byli zawsze maści złotej lub czarnej, a w miocie z moją Fioną były: Fiona(czarny podp.), jedna suczka złota i piesek czarny. A więc jak pozyskiwany jest maść czarno podp.? I od czego to zależy jakie będą szczeniaki??

Przepraszam, że ja takie skomplikowane pytania zadaje, ale bardzo mnie to ciekawi :D

Posted

No właśnie chyba za bardzo skomplikowane :-? .

Ale myśle,że do takich rozmyślań potrzebny jest rodowód,który trzeba przeanalizować i przesledzić,ponieważ często maść idzie po dziadkach.

To zależy w tej chwili od "mocy" kryjącego psa, jeżeli pokryjesz złotym - będzie przewaga złotych, jeżeli czarnym - będzie przewaga czarnych,ale jeżeli w rodowodzie psa są podpalańce,czekolady lub sobole wówczas prześledząc rodowód twojej suki można wybrać takiego kandytata,który da kolor który chcesz. Ale też nigdy nie jest z tym do końca,czasami sama natura płata figle :wink: .

A może w dziale Hodowle bardziej pomogą !

Posted

A np.

jeżeli moja suczka jest czarno-podpalana, (ojciec:złoty, matka: czarna )to z jakiej maści psem mogłabym kojarzyć? I jakiej maści były by szczenięta.

A po jakich rodzicach jest Twoja sunia?Rozumiem,że jesli myślisz o kryciu,to suczka ma zrobione uprawnienia hodowlane i odpowiednie badania....

Posted

Cockermanka,

nie myślę o kryciu, pytam z czystej ciekawości.chodzi ci o umaszczenie rodziców? o:złoty, matka: czarny. A jeśli chodzi ci o imię i przydomek hod. to moja jest bez rodowodu, a więc po imieniu i tak byś nie kojarzyła :wink:

Pozdrawiam!

Posted

Dzięki za wyjaśnienie :D

Dziunia juz sporo napisała na temat dziedziczenia kolorów.

Niestety mam za mało czasu w pracy,żeby więcej pisać...postaram się po nowym roku...

A do tego czasu moze uda mi się przestudiować książkę Kaleta T., Fiszdon K., "Wybrane zagadnienia z genetyki i zachowania się psów",która już mam :wink: