Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry, pytałam już w wątku o doborze rasy, ale ten dział będzie lepszy. Zastanawiam się nad kupnem BOSa lub Owczarka szkockiego Collie. Nurtuje mnie parę pytań, będę wdzięczna z odpowiedź.

1) Czy BOS będzie czuł się nieszczęśliwy, nie mając domu z ogrodem? Mamy mieszkanie ok 80 mkw na obrzeżach miasta. Obecnie posiadamy 2,5 letnią sunię West Terrier, która ma zapewnione ok 3,5 h dziennie zabaw,spacerów i ćwiczeń bez smyczy + krótkie spacerki fizjologiczne + w weekendy długie wyprawy za miasto do lasu i nad jezioro. Jesteśmy dość aktywni, ale od czasu do czasu potrzebujemy też posiedzieć przed telewizorem:)

2) Czy pieski tej rasy są głośne? Będą szczekać na każdy dzwonek w drzwiach? Czy są to  psy uciążliwe dla sąsiadów?

3) Jak często należy zabierać BOSika na profesjonalne wyczesywanie w salonie? Wystarczy co 3 miesiące czy częściej? Oprócz szczotkowania "domowego" oczywiście:)

4) Pies będzie musiał zostawać sam w domu (mając w towarzystwie Westa- jakieś 6-7 razy w miesiącu na ok 8 h), czy da radę? Terriery są bardziej niezależne, u naszej Coco nie ma z tym problemu, dostaje zabawki i główkuje, jak wydobyć smaki, a potem idzie spać:) Nie wiem, jak jest z owczarkami. Czy taki pies wytrzyma tyle godzin, bez demolowania domu z nudów? 

5) Czy u piesków tej rasy zdarzają się alergie skórne? jak często?

6) Nasza Westie ma bardzo dominujący charakter, zależy mi na psie, który będzie bardziej uległy i dogada się z naszą "królową":)