Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, jak w temacie chce mam problemy z 8 miesięcznym labkiem.. od 5 miesiące często kuleje, ma problemy ze stawami.. robiliśmy mu prześwietlenie i nie ma dysplazji. Diagnoza weta to młodzieńcze zapalenie kości.
Obecnie podaje mu Purina Dog Chow[I] +[/I] Arhoflex + chrząstki wołowe - zalecenie weta. Jednak obecne kuracja jest za słaba.. Tito ma nawroty zapalenia i pomaga wtedy czas [ pare dni bez ruchu i przechodzi ] albo tabletki przeciwbólowe i przeciwzapalne nazwy teraz nie powiem..
No i planuje zmienic mu karme na coś lepszego.. ktoś coś poleci?
Zastanawiam sie Royal Canin : Giant Junior [ to zalecenie weta ], albo labrador junior, patrzylem sklady i sa podobne.. i mysle ze karma robiona specjalnie dla labradorow bedzie lepsza?
Ew nad czym pomyslec? Bo wczesniej planowałem purine pro plan puppy athletic, ale wet mi odradzil.. stwierdzil ze purina nie ma w skladzie chondroityny i jeszcze tam czegos.. prosze o porade.. pozdrawiam.

Posted

Obejrzyj sobie skład np. Acana Puppy Large Breed - więcej glukozaminy i chondroityny na stawy niż podany przez Ciebie Royal, a do tego moim zdaniem lepszy skład. Jest jeszcze wiele innych ciekawszych od Royala i Puriny karm, podałam pierwszą, która mi przyszła do głowy.
Ale sama zmiana karmy tutaj nie pomoże, najważniejsze będzie leczenie psiaka...

Posted

Tak, tylko przy takim zapaleniu wiem z doswiadczenia ze pomaga niskobialkowa i niskotluszczowa dieta, Acana ma b. duzo bialka a Royal takze tluszczu. Jezeli pies ma problemy wzrostowe nie powinno sie mu podawac wysokokalorycznej karmy.

Ja podawalam mojej suce Bozite ROBUR LIGHT & SENSITIVE 19/07 , malo bialka i tluszczu ma tez Eukanuba Junior Large Breed.

Zamiast Arthroflexu sprobuj Chondrocan z Orlinga i Gelacan Fast w momencie kulawizn.

Posted

Też racja, z drugiej strony taki młody psiak bardzo potrzebuje białka do wzrostu i budowy mięśni, aby wzmocnić stawy... ciężka sprawa, ja bym dobierała karmę w ścisłej konsultacji z weterynarzem, może się okazać, że psiak np. będzie potrzebował karmy weterynaryjnej, np. R. C. Junior Large Dog Digest & Osteo.[URL="http://www.krakvet.pl/royal-canin-junior-large-digest-osteo-p-12975.html"][/URL]

Posted

Przy duzych rasach spokojnie wystarcza mniejsza ilosc bialka, wzrost jest wtedy swobodny i rownomierny. Moja suka jadla bardzo niskobialkowa karme, teraz wyglada swietnie, nabrala masy i miesni (w sumie to jeden miesien).

• 1 month later...
Posted

Acana będzie dobra Ja też miałem to z pierwszym moim psem do roku co chwila kulał co rusz na inną łape Wet powiedział minie rok i mu przejdzie i tak sie stało (dodataki czasem kurze stupki )