futerko Posted July 9, 2017 Posted July 9, 2017 Witam, potrzebuje pewnej porady, otóż mam rocznego dobermana, energiczny, słucha się, boi sie wszystkiego, nie pilnuje jedzenia ani zabawek, w parku chętnie bawi się z psami (gania się i podgryza) so ludzi nieufny, czujny i w sumie to ich nie lubi, w domu kanapowiec. Chce dokupić jeszcze jednego pieska, i tu myślałam o owczarku kaukazkim albo jeszcze jednym dobku, sama bardzo dużo rozmyślam i za i przeciw ale zależy mi żeby zobaczyć co ktoś inny ma do powiedzenia zebym nie popełniła błędu którego mogę i ja żałować i moje psy.... Quote
futerko Posted July 9, 2017 Author Posted July 9, 2017 Boje się ze jak podrośnie drugi psiak to ze będą się gryźć:( Quote
dwbem Posted July 9, 2017 Posted July 9, 2017 A dlaczego mają się gryźć. Starszy wychowa młodszego, ustawią sobie hierarhię i nie powinno się nic dziać. Ja od dawna mam po kilka psow i suk w mieszkaniu, w porywach miałam cztery rottweilery - suki i psa i nigdy nic się nie działo. Ale po prostu trzeba je od początku socjalizować, wychowywać, jedno co radzę to lepiej nie brać kaukaza, to nie jest rasa do domu i do stada, już lepiej drugi doberman albo mniejszy piesek. Quote
futerko Posted July 9, 2017 Author Posted July 9, 2017 Dziękuje:) napewno będą mieć dobrze we dwoje, nie chce brać suczki wiec będzie drugi piesek, i chyba faktycznie wezmę dobermana :) Quote
Recommended Posts