Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Forumowicze,

Razem z mężem zastanawiamy sie nad zakupem Maltanki. Jesteśmy na takim etapie, że w wielkim uproszczeniu - do szczęścia brakuje nam tylko Jej. Dorastałam w towarzystwie psów i obowiązek (przyjemny) zajmowania się nimi zawsze spadał na mnie. Wiem "z czym to się je" i kocham wszystkie psiaki. Problem w tym, że oboje pracujemy ja wychodzę do pracy w okolicach godz. 06:00 a mąż 8:30. W domu jesteśmy na godzinę 17:00. Przez ten cały czas sunia byłaby sama w domu. I to mnie martwi.

Wczoraj oglądaliśmy filmiki w sieci z szczeniaczkami i zadałam pytanie w stylu: "rany, co będzie robiło to maleństwo przez cały czas gdy będziemy w pracy, czy da sobie samo radę .... ?" Wiem, ze szczeniaczki potrzebują dodatkowej uwagi niż dorosłe bardziej samodzielne psiaki. Potrzebują ułożenia, dużo, dużo czułości ... i ja to wszystko chciałabym móc przekazać naszej suni ale martwię się czy te 5 dni w tygodniu kiedy pracujemy nas nie dyskwalifikuje ... ?

Jeżeli zdecydowalibyśmy się to już podjęłam decyzję, że wezmę więcej niż normalnie dni wolnych w okresie świątecznym (w totalu 18 dni) by pobyć z szczeniaczkiem w domu i przyzwyczaić do mnie i niestety jednocześnie do pozostawiania samej ....

Będę wdzięczna za wszelkie Wasze komentarze, porady .... tylko proszę o konstruktywne odpowiedzi, bez hejtu.

Pozdrawiam

Posted

Jeśli weźmiesz sobie te 18 dni wolne, o których piszesz to śmiało :)

Prawda jest taka, że większość ludzi pracuje i zostawia psy same w domu w tym czasie. Gdyby naprawdę żaden pies nie mógł wytrzymać sam to właścicielami psów byliby tylko emeryci i bezrobotni...

Jeśli zapewnicie suczce spacery, zabawy to gdy będzie sama po prostu pójdzie spać ;) Możesz też zostawiać jej zabawki.

Jak weźmiesz sobie wolne dni to stopniowo przyzwyczajaj małą do zostawania samemu, żeby nie było sytuacji, że jesteś z nią cały czas w domu, aż tu nagle znikasz na pół dnia :P