dagmarak Posted May 2, 2016 Posted May 2, 2016 Hej :) Przymierzam się do zakupu szczeniaka, maltańczyka. Na razie młode mają 3 tygodnie, do odbioru będą w czerwcu. Przekopuję internet w poszukiwaniu informacji jak zajmować się szczeniakiem. Teraz zagłębiam temat nauki czystości. i tutaj mam problem. Jedni piszą żeby nauczyć najpierw sikać na podkłady w domu, a drudzy żeby od razu na zewnątrz. Nie mam pojęcia czy szczeniak po odbiorze będzie miał kompletne szczepienia. Pod koniec maja mam się spotkać z hodowcą i wtedy sie wszystkiego dowiem. Jeśli nie ma szczepień, wiadomo że nauka czystości najpierw odbędzie się w domu, ale załóżmy, że ma. Gdzie zacząć? Od razu na zewnątrz? A co z nocą? Wstawać i wyprowadzać? Quote
Monieq Posted May 2, 2016 Posted May 2, 2016 Fizycznie niemożliwe jest, żeby 8 tygodniowe szczenię miało komplet szczepień. Jeśli w hodowli powiedzą Ci, że ma komplet, to bierz nogi za pas i uciekaj, bo to nie będzie dobre miejsce do brania psa. Jeśli można zapytać - jaką hodowlę wybrałaś? Wybór metody zależy od warunków, jakie masz - jeśli masz swój ogród, to możesz od razu uczyć załatwiania się na dworze. Jeśli mieszkasz na jakimś osiedlu, gdzie wszystkie trawniki to psie wychodki, to szkoda psiego zdrowia i lepiej się tej kwarantanny trzymać, ale to też nie oznacza całkowitej izolacji psa w domu. Warto wtedy psiak wynosić na rękach, pozwolić mu się przejść kawałek po chodniku, byle nie miał kontaktu z odchodami, które mogą być zakażone. Quote
dagmarak Posted May 2, 2016 Author Posted May 2, 2016 Mieszkam na Islandii i stąd będę miała psa. Wiem jednak,że matka jest z polskiej hodowli z Fakpolu. Mieszkam w bloku, 3 piętrowym. Sąsiadka z dołu ma wejście z przodu bloku, my z tyłu. Dwa piętra są nasze. Na naszym podwórku nie przebywają żadne zwierzęta, jednak jest możliwość, że czasami jakieś tamtędy przejdzie. Nie ma tutaj bezpańskich psów, jedynie koty mogą przechodzić. Quote
Monieq Posted May 2, 2016 Posted May 2, 2016 Jeżeli masz taki w miarę bezpieczny trawnik, to ja na twoim miejscu zrobiłabym wywiad u okolicznych wetów, czy były jakieś przypadki parwowirozy i od razu uczyłabym psiaka toalety na dworze ;) Quote
dagmarak Posted May 2, 2016 Author Posted May 2, 2016 Dzięki za pomoc. A jak w nocy? Budzić? wychodzić? Quote
Monieq Posted May 2, 2016 Posted May 2, 2016 Ja nie wychodziłam w nocy, ostatni spacer był ok 23, pierwszy jakoś 6 rano. Od początku przyzwyczajałam, że w nocy nie chodzimy na spacery, bo zbyt wielu tak uczonym psom zostały te nocne wycieczki na siku na stałe. Ale szkoły są różne, niektórzy wolą w nocy wyjść, żeby psu się w ogóle nie zdarzały wpadki w domu. Quote
dagmarak Posted May 2, 2016 Author Posted May 2, 2016 A w razie gdybym nie wychodziła, a załatwiałby potrzeby w domu, wtedy dawać maty? Quote
Recommended Posts