Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam :) Mam jedną suke mieszanca (3lata) I zakupiłam tydzień temu szczeniaka american stafford i też suczke (8 tygodni)Jak narazie sie bawią razem...jeżeli starsza nie ma ochoty na zabawę to ignoruje mała... ale zaczynam się zastanawiać co będzie dalej przy okresie dojrzewania...Zaznaczam ze sterylizacja nie wchodzi w grę ani oddanie żadnego z psiaków...wiem ...na pewno będzie walka o hierarchię..mam nadzieję że będzie dobrze że psiaki sie zaakceptuja.. prosiła bym o kilka porad od osób które mają podobną sytuację :) 

Posted

Starsza suka jest spokojna grzeczna i lubi się bawić ze szczeniakami..dorosłych psow nie zbyt toleruje...od razu się jeży..miałam w domu na noc też suke amstaff (4,5)mc i tu już był problem na samo wejście starsza ja zaatakowała i nie było mowy by je razem puscic np na ogród..gryzla ja i to  dość mocno..A jak mam teraz szczeniaka to zupełnie inne zachowanie starszej suki....bawią się ..starsza ja myje i jeżeli nie ma ochoty na zabawę to sobie idzie tam gdzie mała nie wejdzie...czasami nawet starsza zaczepia mała żeby się bawic...wychodzą razem na spacer i jest dobrze .......Tylko ciekawi mnie co może być jak mała zacznie dojrzewać...mam nadzieję że będą mieć fajne relacje bez walk.... smakolyki dostaje starsza jako pierwsza..glaskane ,przytulane są obie na raz..bo jedną przyjdzie i zaraz leci druga..na kanapę wołam obie choć czasami starsza nie chce bo nie jest nauczona leżeć na kanapie..mała wchodzi często bo lubi spać na kolankach ...traktuje je równo Ale starsza ma zawsze pierwszeństwo do wszystkiego..

Posted

Tylko też bywają sytuacje gdzie starsza podgryzie mała Tak ze mała piszczy..przykładem jest wczorajszy dzień .. mała czasami wyskoczy na grzbiet starszej żeby wdrapac się na kanapę i właśnie wtedy starsza ja zlapie zebami..zauważyłam to że właśnie starsza nie lubi jak jakiś pies wchodzi jej na grzbiet...dziwi mnie to ponieważ córka spokojnie może sobie na starsza usiąść i tak jakby pojeździć a jak pies to robi to zaraz jest podgryz ....kurczę myślę że z czasem mała zrozumie że starszej się to nie podoba i odpuści wchodzenie na jej grzbiet ...