Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam problem z moim 3 miesiecznym pieskiem. Nie mam, pojecia jak nauczyc go chodzic na spacery. Pies siadzie na srodku drogi i za nic nie chce ruszyc lub ciagnie w strone domu. Nie pomagaja smakolyki ani przywolywanie. Moze poradzicie co mam robic ?

Posted

Najpewniej spiepszona socjalizacja. Skoro masz taki problem i nie dajesz rady, pójdź z psem do jakiegoś fachowca, niech zobaczy o co chodzi. Przecież my, ani nie widzimy zachowania psa, ani tego jak Ty wpływasz na to zachowanie. Takie cuda to zdarzały mi się tylko z tymczasami z fatalnych warunków pseudo, z psami z normalnych miejsc nigdy. Aczkolwiek wiem, że co poniektórzy 'właściciele" potrafią psa doprowadzić do takich zachowań. A co na to hodowca ? A inni właściciele psów z tego miotu ?

Posted

A masz jakiegoś znajomego, który ma dorosłego, dobrze wychowanego psa? (A już w ogóle idealnie gdyby psiaki się znały)

Szczenięta biorą przykład od starszych psów- jeśli mały zobaczy, ze jego kolega idzie spokojnie, obwąchuje teren to sam zobaczy, że spacer to coś normalnego ;)

Jeśli nie to spróbuj wychodzić z psem na dłuższej smyczy, chwal za każdy krok, zainteresowanie, a jeśli siada i nie chce iść dalej to kucnij i udawaj, że kopiesz dołek albo znalazłaś coś ciekawego- wtedy piesek przybiegnie do Ciebie. Zabieraj też na spacer jego ulubione zabawki.

• Upvote 1