Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szukam karmy dla Yorka i berneńczyka.

Obecnie jedzą Royala.

York ma 8 lat, mógłby trochę schudnąć. Ma bąki po Royalu.

Berneńczyk ma pół roku, kręci nosem na Royala. Kupy są strasznie śmierdzące, ostatnio zdarzyło mu się załatwić w domu i 40 min wietrzenia nie pomogło.

Szukam czegoś w cenie 10zł/kg. 

Posted

York może już spokojnie przejść na karmę dla seniorów. W cenie do 10 zł/kg masz do wyboru:

- Bosch Senior

- Bosch Mini Senior

- Arion Senior

- Arion Original Senior Small

- Brit Senior S Small

- Josera Balance Light & Senior

- Bozita Senior

- Happy Dog NaturCroq Senior

Bernuś jest młodziutki, więc powinien dostawać karmę dla szczeniąt ras dużych i olbrzymich. Np:

- Arion Original Puppy Large

- Brit Premium Junior XL

- Fitmin Maxi Junior

- Eukanuba Puppy & Junior Large Breed

Posted

York może już spokojnie przejść na karmę dla seniorów. W cenie do 10 zł/kg masz do wyboru:

- Bosch Senior

- Bosch Mini Senior

- Arion Senior

- Arion Original Senior Small

- Brit Senior S Small

- Josera Balance Light & Senior

- Bozita Senior

- Happy Dog NaturCroq Senior

Bernuś jest młodziutki, więc powinien dostawać karmę dla szczeniąt ras dużych i olbrzymich. Np:

- Arion Original Puppy Large

- Brit Premium Junior XL

- Fitmin Maxi Junior

- Eukanuba Puppy & Junior Large Breed

Dziękuję. A co sądzisz o Taste of the wild dla yorka? Jest droższa niż 10zł/kg, ale przy dużym worku wyjdzie po 14zł. O niego się bardziej martwię, bączyska w ilości kilkunastu dziennie :(

Posted

xcat zanim kupisz duży worek karmy, to warto przetestować mniejszą ilość, bo może się okazać, że po innej karmie jest jeszcze gorzej niż po Royal'u :/

A wtedy szkoda, żeby duży worek karmy się marnował.

Co do samego Yorka, to tak małemu psu, w ogóle nie kupiłabym dużego worka. To jest mały piesek i taki duży worek będzie jadł w nieskończoność. A co za tym idzie, im dłużej otwarty worek, tym bardziej zwietrzała karma i mniej wartościowa :/

Posted

xcat zanim kupisz duży worek karmy, to warto przetestować mniejszą ilość, bo może się okazać, że po innej karmie jest jeszcze gorzej niż po Royal'u :/

A wtedy szkoda, żeby duży worek karmy się marnował.

Co do samego Yorka, to tak małemu psu, w ogóle nie kupiłabym dużego worka. To jest mały piesek i taki duży worek będzie jadł w nieskończoność. A co za tym idzie, im dłużej otwarty worek, tym bardziej zwietrzała karma i mniej wartościowa :/

Na początek kupię małe opakowanie. Potem trzymam w pojemniku na karmę.

Smakowo podoba mi się Taste of the Wild High Prairie 

Posted

Dziękuję. A co sądzisz o Taste of the wild dla yorka? Jest droższa niż 10zł/kg, ale przy dużym worku wyjdzie po 14zł. O niego się bardziej martwię, bączyska w ilości kilkunastu dziennie :(

Taste of the Wild to też bardzo dobra karma. Tak jak dziewczyny mówią york będzie bardzo długo jadł duży worek- szybko licząc zakładając, że Twój pies waży 3 kg powinien zjeść ok 55-60 g tej karmy to duży 13-kilogramowy worek starczy mu na 7,2 - 7,8 miesiąca. Co prawda jeśli będziesz karmę przechowywała w szczelnym pojemniku to nie powinno się jej nic stać, ale mniejszy worek (6,8 kg) wychodzi tylko o kilkadziesiąt groszy drożej na kilogramie a starczy na 3,7 - 4,1 miesiąca. Twój wybór ;)

Jeśli obawiasz się o bąki to z tej mojej listy, którą podałam można skreślić Brita- niektórzy się skarżą na tę dolegliwość po tej karmie.

Posted

Taste of the Wild to też bardzo dobra karma. Tak jak dziewczyny mówią york będzie bardzo długo jadł duży worek- szybko licząc zakładając, że Twój pies waży 3 kg powinien zjeść ok 55-60 g tej karmy to duży 13-kilogramowy worek starczy mu na 7,2 - 7,8 miesiąca. Co prawda jeśli będziesz karmę przechowywała w szczelnym pojemniku to nie powinno się jej nic stać, ale mniejszy worek (6,8 kg) wychodzi tylko o kilkadziesiąt groszy drożej na kilogramie a starczy na 3,7 - 4,1 miesiąca. Twój wybór ;)

Jeśli obawiasz się o bąki to z tej mojej listy, którą podałam można skreślić Brita- niektórzy się skarżą na tę dolegliwość po tej karmie.

Mój jest z tych większych- wg ich tabelki dawka dzienna to ok. 100-110g. Będę też dawać porcje dla pieska mojej babci, więc myślę, że duży worek starczy na jakieś 3 miesiące. Na pierwszy rzut wezmę 6kg.

Posted

Możesz mi jeszcze powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy Arionem premium a orginal?