xcat Posted December 26, 2015 Posted December 26, 2015 Szukam karmy dla Yorka i berneńczyka. Obecnie jedzą Royala. York ma 8 lat, mógłby trochę schudnąć. Ma bąki po Royalu. Berneńczyk ma pół roku, kręci nosem na Royala. Kupy są strasznie śmierdzące, ostatnio zdarzyło mu się załatwić w domu i 40 min wietrzenia nie pomogło. Szukam czegoś w cenie 10zł/kg. Quote
Paulina94 Posted December 27, 2015 Posted December 27, 2015 York może już spokojnie przejść na karmę dla seniorów. W cenie do 10 zł/kg masz do wyboru: - Bosch Senior - Bosch Mini Senior - Arion Senior - Arion Original Senior Small - Brit Senior S Small - Josera Balance Light & Senior - Bozita Senior - Happy Dog NaturCroq Senior Bernuś jest młodziutki, więc powinien dostawać karmę dla szczeniąt ras dużych i olbrzymich. Np: - Arion Original Puppy Large - Brit Premium Junior XL - Fitmin Maxi Junior - Eukanuba Puppy & Junior Large Breed Quote
xcat Posted December 27, 2015 Author Posted December 27, 2015 York może już spokojnie przejść na karmę dla seniorów. W cenie do 10 zł/kg masz do wyboru: - Bosch Senior - Bosch Mini Senior - Arion Senior - Arion Original Senior Small - Brit Senior S Small - Josera Balance Light & Senior - Bozita Senior - Happy Dog NaturCroq Senior Bernuś jest młodziutki, więc powinien dostawać karmę dla szczeniąt ras dużych i olbrzymich. Np: - Arion Original Puppy Large - Brit Premium Junior XL - Fitmin Maxi Junior - Eukanuba Puppy & Junior Large Breed Dziękuję. A co sądzisz o Taste of the wild dla yorka? Jest droższa niż 10zł/kg, ale przy dużym worku wyjdzie po 14zł. O niego się bardziej martwię, bączyska w ilości kilkunastu dziennie :( Quote
*Magda* Posted December 27, 2015 Posted December 27, 2015 xcat zanim kupisz duży worek karmy, to warto przetestować mniejszą ilość, bo może się okazać, że po innej karmie jest jeszcze gorzej niż po Royal'u :/ A wtedy szkoda, żeby duży worek karmy się marnował. Co do samego Yorka, to tak małemu psu, w ogóle nie kupiłabym dużego worka. To jest mały piesek i taki duży worek będzie jadł w nieskończoność. A co za tym idzie, im dłużej otwarty worek, tym bardziej zwietrzała karma i mniej wartościowa :/ Quote
ZłoiNiedobro Posted December 27, 2015 Posted December 27, 2015 TOTW opłacałby się jak berneńczyk przeszedłby już na karmę dla dorosłych, wtedy możesz oba psy karmić tym samym, a akurat totw ma wystarczająco małe granulki dla yorka. Quote
xcat Posted December 27, 2015 Author Posted December 27, 2015 xcat zanim kupisz duży worek karmy, to warto przetestować mniejszą ilość, bo może się okazać, że po innej karmie jest jeszcze gorzej niż po Royal'u :/ A wtedy szkoda, żeby duży worek karmy się marnował. Co do samego Yorka, to tak małemu psu, w ogóle nie kupiłabym dużego worka. To jest mały piesek i taki duży worek będzie jadł w nieskończoność. A co za tym idzie, im dłużej otwarty worek, tym bardziej zwietrzała karma i mniej wartościowa :/ Na początek kupię małe opakowanie. Potem trzymam w pojemniku na karmę. Smakowo podoba mi się Taste of the Wild High Prairie Quote
xcat Posted December 27, 2015 Author Posted December 27, 2015 Dla Berna kupiłam Ariona na próbę. Zobaczymy co będzie. Quote
gryf80 Posted December 27, 2015 Posted December 27, 2015 ja polecam jak Paulina94 Joserę balance Light/Senior dla obu jak benek podrośnie trochę-kupy małe i zwarte,bez bączenia Quote
Paulina94 Posted December 27, 2015 Posted December 27, 2015 Dziękuję. A co sądzisz o Taste of the wild dla yorka? Jest droższa niż 10zł/kg, ale przy dużym worku wyjdzie po 14zł. O niego się bardziej martwię, bączyska w ilości kilkunastu dziennie :( Taste of the Wild to też bardzo dobra karma. Tak jak dziewczyny mówią york będzie bardzo długo jadł duży worek- szybko licząc zakładając, że Twój pies waży 3 kg powinien zjeść ok 55-60 g tej karmy to duży 13-kilogramowy worek starczy mu na 7,2 - 7,8 miesiąca. Co prawda jeśli będziesz karmę przechowywała w szczelnym pojemniku to nie powinno się jej nic stać, ale mniejszy worek (6,8 kg) wychodzi tylko o kilkadziesiąt groszy drożej na kilogramie a starczy na 3,7 - 4,1 miesiąca. Twój wybór ;) Jeśli obawiasz się o bąki to z tej mojej listy, którą podałam można skreślić Brita- niektórzy się skarżą na tę dolegliwość po tej karmie. Quote
xcat Posted December 27, 2015 Author Posted December 27, 2015 Taste of the Wild to też bardzo dobra karma. Tak jak dziewczyny mówią york będzie bardzo długo jadł duży worek- szybko licząc zakładając, że Twój pies waży 3 kg powinien zjeść ok 55-60 g tej karmy to duży 13-kilogramowy worek starczy mu na 7,2 - 7,8 miesiąca. Co prawda jeśli będziesz karmę przechowywała w szczelnym pojemniku to nie powinno się jej nic stać, ale mniejszy worek (6,8 kg) wychodzi tylko o kilkadziesiąt groszy drożej na kilogramie a starczy na 3,7 - 4,1 miesiąca. Twój wybór ;) Jeśli obawiasz się o bąki to z tej mojej listy, którą podałam można skreślić Brita- niektórzy się skarżą na tę dolegliwość po tej karmie. Mój jest z tych większych- wg ich tabelki dawka dzienna to ok. 100-110g. Będę też dawać porcje dla pieska mojej babci, więc myślę, że duży worek starczy na jakieś 3 miesiące. Na pierwszy rzut wezmę 6kg. Quote
xcat Posted December 27, 2015 Author Posted December 27, 2015 Taste of the Wild to też bardzo dobra karma. Tak jak dziewczyny mówią york będzie bardzo długo jadł duży worek- szybko licząc zakładając, że Twój pies waży 3 kg powinien zjeść ok 55-60 g tej karmy to duży 13-kilogramowy worek starczy mu na 7,2 - 7,8 miesiąca. Co prawda jeśli będziesz karmę przechowywała w szczelnym pojemniku to nie powinno się jej nic stać, ale mniejszy worek (6,8 kg) wychodzi tylko o kilkadziesiąt groszy drożej na kilogramie a starczy na 3,7 - 4,1 miesiąca. Twój wybór ;) Jeśli obawiasz się o bąki to z tej mojej listy, którą podałam można skreślić Brita- niektórzy się skarżą na tę dolegliwość po tej karmie. Możesz mi jeszcze powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy Arionem premium a orginal? Quote
xcat Posted December 29, 2015 Author Posted December 29, 2015 Właśnie dostałam paczkę z Arionem, dałam kilka chrupek bernowi, to aż mu się uszy trzęsły. Zobaczymy jak będzie dalej. Quote
Recommended Posts