christoph Posted December 5, 2004 Posted December 5, 2004 Spotkałem się już kilkakrotnie z opinią, że Polak z Akitą nie ma po co jechać na wystawę do Czech, gdy sędziuje sędzia czeski. Podobnie w Niemczech, oczywiście z sędzią niemieckim w roli głównej. Jak to jest naprawdę? Może ktoś już ma doświadczenia w tym zakresie i zechce się nimi podzielić? Quote
Izis Posted December 13, 2004 Posted December 13, 2004 Spotkałem się już kilkakrotnie z opinią, że Polak z Akitą nie ma po co jechać na wystawę do Czech, gdy sędziuje sędzia czeski. Podobnie w Niemczech, oczywiście z sędzią niemieckim w roli głównej. Małe sprostowanie ;-) Polak (o ile nie jest sędzią) z akita ... reszta jak wyzej :-) Quote
christoph Posted December 17, 2004 Author Posted December 17, 2004 Czy rzeczywiście nikt z V grupy nie był na wystawie w Czechach lub Niemczech? I nie ma żadnych doświadczeń? Quote
Izis Posted January 31, 2005 Posted January 31, 2005 christoph napisał(a):Czy rzeczywiście nikt z V grupy nie był na wystawie w Czechach lub Niemczech? I nie ma żadnych doświadczeń? Owszem była nasza ulubiona sędzina ze swoja Interchampionka. Sędziował sędzia z Japonii, który od 30 lat hoduje akity i sunia dostała ocenę bardzo dobrą. Quote
ofcca Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 Zaraz czyli poziom akit w Polsce jest ok? Tylko układy-układziki za granicą przeszkadzają? wyjaśnijcie mi bo sie pogubiłam :oops: pozdrawiam iwona Quote
Izis Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 ofcca napisał(a):Zaraz czyli poziom akit w Polsce jest ok? Tylko układy-układziki za granicą przeszkadzają? wyjaśnijcie mi bo sie pogubiłam :oops: pozdrawiam iwona Poziom akit w Polsce ogolnie jest OK. Gdyby jeszcze nie to, ze 90% z nich jest po jednym psie byloby jeszcze lepiej. A tak niestety duze zawężenie puli genowej odbijac sie bedzie czkawka juz niedlugo... Ale akity, które wygrywaja w Polsce (z racji wlasciciela czesto tylko i wylacznie) za granica czesto nie maja szans... no chyba, ze na wystawie, gdzie sedziuje zagraniczna ale i tak ich znajoma sędzina ;-) U nas też te akity wystawione przez inna osobe (nikomu nieznana) przepadlyby w przedbiegach... Quote
Matagi Posted February 3, 2005 Posted February 3, 2005 Izyda!!!Tomek Plaza na wystawie w Graz wywalczył Caciba z Cześkiem :P I nie było tam żadnych układów;pies jest po prostu dobry i tyle :P nie bez powodu też doceniła urode tego psa v-ce przewodnicząca klubu akity na wystawie w Sopocie :P sądzisz ,że tam też były układy? Quote
Izis Posted February 3, 2005 Posted February 3, 2005 Matagi napisał(a):Izyda!!!Tomek Plaza na wystawie w Graz wywalczył Caciba z Cześkiem :P I nie było tam żadnych układów;pies jest po prostu dobry i tyle :P nie bez powodu też doceniła urode tego psa v-ce przewodnicząca klubu akity na wystawie w Sopocie :P sądzisz ,że tam też były układy? LILKA !!! A czy ja mówię o Cześku? Czesiek ładny pies, więc nie sądzę, żeby mu były potrzebne układy :-) Poza tym jego właściciel nie jest sędzią. A o Sopocie to nie sądze. A przynajmniej nie tak bardzo. Dowodem na to jest ocena bardzo dobra dla suki z hodowli sedziny i to, że hienie prawie bez znaczeń też niespecjalnie pomogły gościnne obiadki ;-) Quote
christoph Posted February 3, 2005 Author Posted February 3, 2005 Obecnie jestem już bardziej podszkolony z zasad oceniania za granicą (przynajmniej jeśli chodzi o akity). Po przejrzeniu wielu wyników m.in. z Niemiec, Francji czy Włoch dochodzę do wniosku, że na takiej wystawie nie jest proste otrzymać ocenę doskonałą. Tylko część stawki dostaje taką ocenę, pozostali, nie wyłączając klasy championów, to oceny bardzo dobre, dobre, jest trochę dyskwalifikacji, nawet zdarzyło się, że pies dostał ocenę niedostateczną. Innymi słowy, za doskonałego uważa się chyba psa najmniej odbiegającego od wzorca. Zresztą chyba zgodnie z regulaminem oceniania. A tak przy okazji to w polskim regulaminie chyba nie ma oceny niedostatecznej. Quote
Recommended Posts