Asia & Ginger Posted May 22, 2009 Posted May 22, 2009 [quote name='cockermaister']Kupiłam karmę Bosh ale Koki wogóle jej nie je :cool1: najbardziej jej smakowała acana pacyfica :cool3: a wiecie może czy acana np. z drobiem kosztuje tak samo co pacyfica ???;)[/quote] Zależy o jaką Acanę chodzi. O tą starą czy nową z serii Provincial (bez zbóż). Ta nowa jest droższa. Gingerka kiedyś jadła tą starszą wersję i też jej smakowała. ;) Quote
Klaudysiaczek Posted August 5, 2009 Posted August 5, 2009 To ja ożywię temat, bo mam pewien problem. Wszystkie te firmy proponują kilka rodzai karm. M. in. Acana i Purina Pro Plan, ew. BRIT mnie najbardziej interesują, ale nie wiem co wybrać dla 3letniego spaniela. Po prostu mam mętlik w głowie... Moglibyście coś doradzić głębiej? Wiem, że zależy to od upodobań psiaka, ale coś tak na dobry początek... [U]:roll: [/U] Quote
Asia & Ginger Posted August 5, 2009 Posted August 5, 2009 [quote name='Klaudysiaczek']To ja ożywię temat, bo mam pewien problem. Wszystkie te firmy proponują kilka rodzai karm. M. in. Acana i Purina Pro Plan, ew. BRIT mnie najbardziej interesują, ale nie wiem co wybrać dla 3letniego spaniela. Po prostu mam mętlik w głowie... Moglibyście coś doradzić głębiej? Wiem, że zależy to od upodobań psiaka, ale coś tak na dobry początek... [U]:roll:[/U] [/quote] Na początek może odpowiedz sobie na kilka pytań: - czy pies ma problemy z otyłością - czy ma problemy alergiczne (jeśli tak to na co jest uczulony) - czy jest wybredny jeśli chodzi o karmienie - czy jest psem aktywnym, czy raczej leniuszkiem - czy woli karmy z drobiem, rybą czy jagnięciną (jeśli już sprawdzałaś) Na tej podstawie można zacząć wybierać odpowiednią karmę. Quote
Klaudysiaczek Posted August 5, 2009 Posted August 5, 2009 [quote name='Asia & Ginger']Na początek może odpowiedz sobie na kilka pytań: - czy pies ma problemy z otyłością - czy ma problemy alergiczne (jeśli tak to na co jest uczulony) - czy jest wybredny jeśli chodzi o karmienie - czy jest psem aktywnym, czy raczej leniuszkiem - czy woli karmy z drobiem, rybą czy jagnięciną (jeśli już sprawdzałaś) Na tej podstawie można zacząć wybierać odpowiednią karmę.[/quote] Co do 3 pierwszych punktów - nie. Leniuszkiem jest, nie wykazuje nadmiernej energii, a co do ostatniego, to raczej drób... Hm, czyli mogę wybrać karmę Adult, załóżmy z drobiem i to będzie mniej-więcej odpowiednie? Dzięki za odpowiedź :p. Quote
Asia & Ginger Posted August 5, 2009 Posted August 5, 2009 [quote name='Klaudysiaczek']Co do 3 pierwszych punktów - nie. Leniuszkiem jest, nie wykazuje nadmiernej energii, a co do ostatniego, to raczej drób... Hm, czyli mogę wybrać karmę Adult, załóżmy z drobiem i to będzie mniej-więcej odpowiednie? Dzięki za odpowiedź :p.[/quote] Jak najbardziej możesz wybrać karmę Adult. Ale na początek radzę kupić na próbę małe opakowanie, zamówić próbki w necie lub kupić trochę na wagę w sklepie zoologicznym. ;) Quote
Rauni Posted August 5, 2009 Posted August 5, 2009 Ja bardzo polecam Purinę Pro Plan z łososiem, cena przystępna (w telekarmie ok. 170 zł za 15 kg), moja sucz na tym (czasem z dodatkami typu jogurt, świeże warzywa, owoce, surowe mięcho, ale generalnie bazowa jest sucha) jest od kilku lat, ładne kupki, psica zdrowa, ostatnio jej robiłam badania krwi i wyszły super, znaczy nic jej nie brakuje :lol:. Z Acaną miałam straszliwe problemy, tzn. moje psy dostały po niej konkursowego rozwolnienia, jedna suka robiła kupy ze śluzem i krwiąpo dwukrotnym podaniu Acany,jak zmieniłam z powrotem na pro plan skończyło się jak ręką odjął... Quote
mariastefciu Posted August 5, 2009 Posted August 5, 2009 Moim zdaniem, nie ma jak naturalne karmienie ,wprawdzie jest to pracochłonne i malo wygodne ale jakie smaczne dla psa i zdrowe .Ja od 3o lat moje spaniele no i bernenczyki karmie normalnym jedzeniem tz mięso warzywa,makaron ryż,porcje rosołowe no wszystkie owoce teraz jest sezon na ogórki,morele,paprykę jedza wszystkie owoce . A mam psy wystawowe i nie mam problemówzdrowotnych a przy suchej karmie były a do tego suchą szybko zjedza i patrzyły na mnie co tak mało.Suchą dostaja jako przekąskę. No i sama pieke im ciastka - suchary.Dostakja jogurt naturalny i biały ser. Quote
Asia & Ginger Posted August 5, 2009 Posted August 5, 2009 [quote name='mariastefciu']Moim zdaniem, nie ma jak naturalne karmienie ,wprawdzie jest to pracochłonne i malo wygodne ale jakie smaczne dla psa i zdrowe .Ja od 3o lat moje spaniele no i bernenczyki karmie normalnym jedzeniem tz mięso warzywa,makaron ryż,porcje rosołowe no wszystkie owoce teraz jest sezon na ogórki,morele,paprykę jedza wszystkie owoce . A mam psy wystawowe i nie mam problemówzdrowotnych a przy suchej karmie były a do tego suchą szybko zjedza i patrzyły na mnie co tak mało.Suchą dostaja jako przekąskę. No i sama pieke im ciastka - suchary.Dostakja jogurt naturalny i biały ser.[/quote] Zgadzam się, ale niestety nie każdy ma czas na gotowanie. ;) Ja gotuję jak tylko mam czas, zazwyczaj raz w tygodniu i mam żarełko na 3 dni. :p Quote
cockermaister Posted August 6, 2009 Author Posted August 6, 2009 [quote name='mariastefciu']Moim zdaniem, nie ma jak naturalne karmienie ,wprawdzie jest to pracochłonne i malo wygodne ale jakie smaczne dla psa i zdrowe .Ja od 3o lat moje spaniele no i bernenczyki karmie normalnym jedzeniem tz mięso warzywa,makaron ryż,porcje rosołowe no wszystkie owoce teraz jest sezon na ogórki,morele,paprykę jedza wszystkie owoce . A mam psy wystawowe i nie mam problemówzdrowotnych a przy suchej karmie były a do tego suchą szybko zjedza i patrzyły na mnie co tak mało.Suchą dostaja jako przekąskę. No i sama pieke im ciastka - suchary.Dostakja jogurt naturalny i biały ser.[/QUOTE] Też się z tobą zgadzam ;) ja też gotuje mojej suczce i bardzo jej to smakuje :multi::multi::multi: a ja mam pytanie ( troche nie w tym temacie ) ale czy spaniele mogą jeść kości ?? Quote
Rauni Posted August 6, 2009 Posted August 6, 2009 A dlaczego miałyby nie móc? Zęby przecież mają :) Tak naprawdę to z tymi kośćmi jest sprawa indywidualna, niektóre psy dostają zaparcia lub w inny sposób im to nie służy. Ja daję surowe skrzydełka kurze w całości, szyjki indycze i od czasu do czasu gnacik cielęcy do pomemłania na pół godziny potem zabieram, żeby nie zeżarła za dużo na raz. Quote
cockermaister Posted August 6, 2009 Author Posted August 6, 2009 [quote name='Rauni']A dlaczego miałyby nie móc? Zęby przecież mają :) Tak naprawdę to z tymi kośćmi jest sprawa indywidualna, niektóre psy dostają zaparcia lub w inny sposób im to nie służy. Ja daję surowe skrzydełka kurze w całości, szyjki indycze i od czasu do czasu gnacik cielęcy do pomemłania na pół godziny potem zabieram, żeby nie zeżarła za dużo na raz.[/QUOTE] Dziękuje za szybką odpowiedź:loveu::multi::multi::multi::multi: Quote
Klaudysiaczek Posted August 6, 2009 Posted August 6, 2009 Ja też dziękuję - spróbuję Purinę ;). Quote
betiska Posted September 5, 2009 Posted September 5, 2009 A ja mam pytanie o pokarm firmy Profilum. Moja Chelsea ma 3 m-ce. Pokarm tej firmy polecił nam hodowca. Czy jest dobry? Czy lepiej zmienić? I jeszcze jedno. Ile taki szczeniak powinien dostawać pokarmu na jedną porcję? Pół szklanki, szklankę? Na wszystkich opakowaniach są podane ilości pokarmu wagowo, a mnie chodzi raczej o podanie ilości pojemnościowo... Łatwiej tak odmierzyć (nie mam niestety wagi kuchennej)... Do tej pory wsypywaliśmy jej pokarm do miseczki i po 15-20 min. niezjedzony chowaliśmy. Sunia jest śliczna, wesoła, ma bardzo ładną, błyszczącą sierść. Boję się jednak, żeby się nie utuczyła... Pozdrawiam Beti Quote
Asia & Ginger Posted September 5, 2009 Posted September 5, 2009 [quote name='betiska']A ja mam pytanie o pokarm firmy Profilum. Moja Chelsea ma 3 m-ce. Pokarm tej firmy polecił nam hodowca. Czy jest dobry? Czy lepiej zmienić?[/quote] Tutaj możesz poczytać o tej karmie: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f472/profilum-130562/[/URL] [quote name='betiska']I jeszcze jedno. Ile taki szczeniak powinien dostawać pokarmu na jedną porcję? Pół szklanki, szklankę? Na wszystkich opakowaniach są podane ilości pokarmu wagowo, a mnie chodzi raczej o podanie ilości pojemnościowo... Łatwiej tak odmierzyć (nie mam niestety wagi kuchennej)... Do tej pory wsypywaliśmy jej pokarm do miseczki i po 15-20 min. niezjedzony chowaliśmy. Sunia jest śliczna, wesoła, ma bardzo ładną, błyszczącą sierść. Boję się jednak, żeby się nie utuczyła... Pozdrawiam Beti[/quote] Prawdę mówiąc ciężko powiedzieć. Objętość karmy zależy w dużym stopniu od wielkości granulek, im większe, tym trzeba więcej karmy nasypać do szklanki. Także jak masz mozliwość to popytaj sąsiadów, znajomych czy mają wagę kuchnną, bo naprawdę ciężko coś poradzić w tej sprawie. Ile razy dziennie dajesz suni jeść? Szczeniaczki dużo jedzą, bo szybko rosną i potrzebują dużo energii. Raczej nie ma obaw, że się szczeniak utuczy. Ale nawet gdyby tak się stało i przestaniesz wyczuwać żebra pod skórą, to trzeba zmniejszyć dzienną porcję karmy. ;) Quote
betiska Posted September 6, 2009 Posted September 6, 2009 Dzięki Asia & Ginger. Po lekturze chyba zmienimy karmę na RC. No i wagę, chociaż na początek, chyba sobie kupię :)) Pozdrawiam Beti Quote
smerfak Posted October 6, 2009 Posted October 6, 2009 Mój psiak dostaje pedgree, z tym że suchą karmę traktujemy raczej jako dodatek, mój tata gotuje mu mięsko z warzywami i z ryżem lub kaszą, które codziennie dostaje. Jeśli ktoś nie ma czasu na gotowanie to pewnie lepsza jest karma z wyższej półki. Dajemy mu również twarożek itp, chociaż gdzieś czytałam, że psy wcale nie potrzebują jakiegoś wielkiego zróżnicowania w diecie. Quote
Asia & Ginger Posted October 6, 2009 Posted October 6, 2009 [quote name='smerfak']Mój psiak dostaje pedgree, z tym że suchą karmę traktujemy raczej jako dodatek, mój tata gotuje mu mięsko z warzywami i z ryżem lub kaszą, które codziennie dostaje. Jeśli ktoś nie ma czasu na gotowanie to pewnie lepsza jest karma z wyższej półki. Dajemy mu również twarożek itp, chociaż gdzieś czytałam, że psy wcale nie potrzebują jakiegoś wielkiego zróżnicowania w diecie.[/quote] Nie potrzebują zróżnicowania w diecie jeśli podaje się dobra karmę z wyższej półki, która zawiera wszystkie niezbędne składniki, to wtedy nie trzeba dawać psiakowi żadnych dodatków. Ale mimo wszystko uważam, że należy podawać psu jak najbardziej zróżnicowane jedzenie (od szczenięcia), żeby pies był przyzwyczajony do jedzenia i trawienia różnych pokarmów, bo często się zdarza, że jak pies je tylko suchą karmę, a raz zje coś innego, to ma sensacje żołądkowe. :cool1: Quote
shaggy Posted October 18, 2009 Posted October 18, 2009 Właśnie zamierzam kupić mojemu szczeniakowi dużą paczkę karmy (15 kg) bo wychodzi taniej. Zastanawiam się tylko jak długo może taka karma stać po otwarciu ? Quote
Koreksonowa Posted October 19, 2009 Posted October 19, 2009 Aż ją zje:) O ile trzymasz ją w suchym chłodnym miejscu to raczej krzydwa jej się nie stanie. my trzymamy coprawda mniejsze porcje ale w takim wiaderku z klapką. I nic zlego sie nie dzieje. Quote
Asia & Ginger Posted October 19, 2009 Posted October 19, 2009 [quote name='shaggy']Właśnie zamierzam kupić mojemu szczeniakowi dużą paczkę karmy (15 kg) bo wychodzi taniej. Zastanawiam się tylko jak długo może taka karma stać po otwarciu ?[/quote] Karma może postać kilka miesięcy, ale trzeba ją szczelnie zamykać, żeby nie zwietrzała. Najlepiej odsypać trochę do mniejszego opakowania (też zamykanego), żeby nie trzeba było co chwilę dużego worka otwierać i ten duży worek trzymać w chłodnym zacienionym miejscu. Przed zakupem tak dużego opakowania dobrze też sprawdzić, czy psiak chce daną karmę jeść, chyba że macie to już sprawdzone. ;) Quote
cockermaister Posted August 30, 2010 Author Posted August 30, 2010 Słuchajcie a co powiecie na temat puriny dog chow ? ponieważ ja teraz zmieniłam Koki na tą karmę i bardzo jej smakuje to chyba nie jest najgorasza karma i moge jej ją podawać ? Quote
Cockermaniaczka Posted August 30, 2010 Posted August 30, 2010 To samo co pedigree,zobacz sklad... [B]SKŁADNIKI:[/B] Zboża (min. 4% ryżu), mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min. 4% jagnięciny), produkty pochodzenia roślinnego (min. 0,5% pulpy buraczanej), oleje i tłuszcze, minerały, warzywa (min. 0.5% cykorii):shake: Juz lepszy ten pro plan... Quote
Daga&Maks Posted August 31, 2010 Posted August 31, 2010 Dog Chow jest niewiele lepsza od pedigree. Za tą samą cenę można mieć dużo lepszą karmę ;) Quote
Recommended Posts