Jump to content
Dogomania

Kochany TERIER WALIJSKI szuka domu k. Poznania! JUŻ NIE SZUKA! MA DOMEK! Hurrra!

Recommended Posts

Posted

Terierek jeszcze nie wykastrowany.. musimy czekać na wiadomość od Weroniki, czy Pan zainteresowany itd. później damy chyba znać P. Wandzie i będzie kastracja. :evil_lol:

• Replies 99
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dziewczyny, pisałam z Weroniką. Pan zinteresowany się nie odezwał. Cóż. Jeśli mu naprawdę zależy to zadzwoni, jeśli nie to nie jest "panem" dla naszego terierka.

Posted

[quote name='mexx0']To ja jestem zainteresowany tym slicznym terierkiem. Pochodze z Dolnego Ślaska, mieszkam w Zgorzelcu.[/quote]

"mexx0", na pewno nie będziesz się nudził z terierkiem, wiem coś o tym...:lol:

Posted

[quote name='mexx0']Pani Weronka mowila mi zebym napisal cos ale nie wiem dokladnie co wiec prosze o pomoc.[/quote]
Witaj mexx0:multi:napisz cos o sobie,czy miałes juz teriera,czy znasz ta rase i jej charakter,to wazne i co mozesz zaoferowac pieskowi;)pozdrawiam.

Posted

przez cale swoje zycie mialem psy, ale rasy teriera jako czystej nie mialem. Ostatnim moim pieskiem byl mieszaniec wodołaza. O rasie TEriera walijskiego dowiadywalem sie dosc duzo i znam ja . Wiem ze to sa to psy towarzyskie , skore do zabawy, ze potrzebuja dzienna dawke ruchu, posiadaja wrazliwa skure. Co moge zaoferowac pieskowi? Pieskowi moge zaoferowac kochajaca rodzine domek jednorodzinny z ogrodem regularne wizytu u weterynaza kochajacy dom. :lol:

Posted

[quote name='mexx0']przez cale swoje zycie mialem psy, ale rasy teriera jako czystej nie mialem. Ostatnim moim pieskiem byl mieszaniec wodołaza. O rasie TEriera walijskiego dowiadywalem sie dosc duzo i znam ja . Wiem ze to sa to psy towarzyskie , skore do zabawy, ze potrzebuja dzienna dawke ruchu, posiadaja wrazliwa skure. Co moge zaoferowac pieskowi? Pieskowi moge zaoferowac kochajaca rodzine domek jednorodzinny z ogrodem regularne wizytu u weterynaza kochajacy dom. :lol:[/quote]
No i o to chodziło:multi:kochajaca rodzina i kochajacy dom,a o rasie mozna dowiedziec sie od innych majacych walijczyki,jest takie terierowe forum,jak bedziesz zainteresowany to napisz do mnie na PW,podaj adres mailowy,a ja wysle,ci link do forum,na dogo nie moge,bo wykropkuje:cool3:

Posted

[quote name='mexx0']przez cale swoje zycie mialem psy, ale rasy teriera jako czystej nie mialem. Ostatnim moim pieskiem byl mieszaniec wodołaza. O rasie TEriera walijskiego dowiadywalem sie dosc duzo i znam ja . Wiem ze to sa to psy towarzyskie , skore do zabawy, ze potrzebuja dzienna dawke ruchu, posiadaja wrazliwa skure. Co moge zaoferowac pieskowi? Pieskowi moge zaoferowac kochajaca rodzine domek jednorodzinny z ogrodem regularne wizytu u weterynaza kochajacy dom. :lol:[/quote]

Ooo! Świetnie, dziekujemy za zalogowanie się na dogomanii. :lol: Czy jest możliwość, żeby sam Pan przyjechał po terierka do Poznania? Czy mamy szukać transportu?

Posted

odnosnie pytania o transport niestety nie posiadam samochodu wiec jak mial bym odebrac pieska to bym z nim wracal pociagiem. Lecz teraz rozmawialem ze znajomym i transport samochodem i z powrotem moze mi zapewnic do wroclawia. Wydaje mi sie lepsza dla pieska byla by krotsza podroz samochodem wiec byl bym wdzieczny jezeli byla by mozliwosc dostarczenia pieska do wroclawia. Ale jezeli nie bylo by takiej mozliwosci to wrocilibysmy pociagiem co nie jest problemem dla mnie.

Posted

Nie w domu nie ma psa. Tak jak pisalem wczesniej mialem przez swoje cale zycie psy. No niestety jakis czas temu zdech mi piesek i teraz chce miec nowego bo dom bez psiunki to juz nie ten sam.

Posted

[quote name='mexx0']mam jeszcze jedno pytanie odnosnie sterylizacji pieska czy jest ona obowiazkowa?[/quote]

Tak sterylizacja jest obowiązkowa. Nie możemy dopuścić do tego, żeby psy ze schronisk się rozmnażały gdy w schorniskach szczeniaki umierają. To jakiś problem?
I pytanie, czy w domu jest jakiś pies? ;)

Posted

Psy po kastracji/sterylizacji zachowują sie [B]n o r m a l n i e.[/B]

[B][URL="http://www.brightlion.com/InHope/InHope_pl.aspx"]Obejrzyj ten film[/URL][/B]

[B]ZALETY STERYLIZACJI[/B][LIST=1]
[*]Sterylizacja młodej suki zapobiega większości nowotworów sutka.
Sterylizacja suki przed jej pierwszą cieczką zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu gruczołu mlekowego w 99%. Kazda kolejna cieczka podnosi ryzyko rozwinięcia się nowotworu.
[*]Sterylizacja zapobiega chorobom macicy, takim jak ropomacicze i nowotwory.
Podczas sterylizacji macica jest usuwana, dzięki czemu likwidujemy szanse wystąpienia takich chorób jak ropomacicze , nowotwory narządów rozrodczych itp.
[*]Wysterylizowane/wykastrowane zwierzęta nigdy nie spłodzą niechcianych potomków.Miliony zdrowych psów są każdego roku zabijane w schroniskach na całym świecie.
Wokół nas jest o wiele za dużo niechcianych psów. Wysterylizowane/ wykastrowane osobniki nigdy nie przyczynią się do pogorszenia tego problemu. Wielu ludzi uważa się za odpowiedzialnych właścicieli, którzy nie dopuszczą nigdy do przypadkowego rozmnożenia swoich psów. Jednak schroniska są pełne szczeniaków. Wpadki zdarzają się często. Suki w cieczce podkopują ogrodzenia, przeskakują ponad nimi, wydrapują pazurami wyjścia, a nawet potrafią kopulować przez ogrodzenie, jeśli nie mają innego wyjścia. Samce posuwają się do takich samych skrajności, by dostać się do suki w cieczce.
[*]Niesterylizowane suki mają dwa razy w roku cieczkę, która trwa od dwóch do czterech tygodni.
Gdy suka ma cieczkę, trudno z nią spacerować, nawet na smyczy. „Tabuny” psów koczują pod drzwiami domu, stanowią zagrożenie dla innych psów i ludzi.
Gdy suka ma cieczkę zostawia plamy krwi w całym domu, jeśli nie zabezpieczymy jej specjalnymi majtkami. W tym czasie może ona być niespokojna oraz sfrustrowana. W czasie cieczki należy sukę odseparować od niewykastrowanych psów, z którymi zwykła się bawić, nie może ona również uczestniczyć w zajęciach ze szkolenia, w zawodach lub konkursach.
[*]Kastracja zapobiega większości schorzeń gruczołu krokowego i nowotworom jąder u samców.
Prostata, u niekastrowanych psów powyżej 5tego roku życia często ulega powiększeniu lub infekcjom, dość często zdarzają się też nowotwory jąder. Są to częste choroby , które kastracja eliminuje całkowicie.
[*]Kastracja zmniejsza agresję i włóczęgostwo psów.
Problem agresji jest bardzo powszechny wśród niekastrowanych psów. Kastracja to znaczący element leczenia i zapobiegania agresji. Średnio 50% - 75% psów, które zostały wykastrowane z powodu takich problemów wykazuje poprawę zachowania, a nawet całkowity zanik agresji. Wykastrowany pies nie ucieka w poszukiwaniu potencjalnej partnerki. Rzecz jasna, że szkolenie jest tutaj rówież wielką pomocą.
[*]Kastracja/sterylizacja może zapobiec lub pomóc w leczeniu innych schorzeń, zarówno zakaźnych jak i niezakaźnych.
Niektóre niekastrowane samce cierpią na zespół feminizacyjny związany z zaburzeniami wydzielania hormonów płciowych w przypadku nowotworów jąder. To schorzenie nie występuje u psów kastrowanych w młodym wieku .Starsze, niekastrowane psy mają również skłonność do przepukliny krocza, której również zapobiega kastracja . Istnieje również kilka innych chorób związanych z hormonami płciowymi(m.in. problemy skórne), którym zapobiega kastracja/sterylizacja
[*]Sterylizacja/kastracja przedłuża życie zwierzęcia.
Sterylizowane/kastrowane psy zwykle żyją dłużej o około 2 lata w porównaniu z niekastrowanymi osobnikami
[/LIST][B]MITY NA TEMAT STERYLIZACJI[/B][LIST=1]
[*]Suka powinna mieć przynajmniej raz w życiu szczeniaki, lub przynajmniej jedną cieczkę, zanim zostanie wysterylizowana.
Ryzyko wystąpienia raka sutka u suki znacznie obniża się, jeśli sterylizacja przeprowadzona została przed pierwszą cieczką. Sterylizacja wyklucza ryzyko licznych powikłań związanych z ciążą, porodem i okresem karmienia.
Zanim dopuścisz do tego, by twoja suka miała "przynajmniej jeden miot", popracuj jako ochotnik przez jakiś czas w lokalnym schronisku dla bezdomnych zwierząt. Zobaczysz tam mnóstwo szczeniąt i dorosłych psów, które co dzień są zabijane. Rozmnażając swojego psa zwiększasz liczbę niepotrzebnych śmierci oraz ilość psów obciążonych takimi chorobami genetycznymi jak dysplazja stawu biodrowego, zaburzenie krzepliwości krwi, postępujący zanik siatkówki i wiele innych, których można uniknąć w przypadku profesjonalnego planowania hodowli.
[*]U kastrowanych psów częściej występuje nowotwór prostaty.
To nie jest prawdą. Nie ma statystycznie znaczącej różnicy w wystepowaniu raka gruczołu krokowego u psów kastrowanych i niekastrowanych (Obradovich 1987) . Natomiast kastracja wyklucza występowanie wszystkich innych schorzeń prostaty.
[*]Psy są nieszczęśliwe po kastracji/sterylizacji.
Psy nie są ludźmi. Nie planują posiadania potomstwa, wychowywania go i troszczenia się o nie, nie marzą też o tym, by pewnego dnia zostać dziadkami. Samce nie zdają sobie nawet sprawy z tego, że szczeniaki, do których narodzenia przyczyniły się, są ich własnym potomstwem. Instynktem rozmnażania psów kierują hormony. Gdy wyeliminujemy hormony płciowe, znika potrzeba rozmnażania się i pies nie odczuwa różnicy.
[*]Psy, które są sterylizowane/kastrowane w młodym wieku, są niezrównoważone i mają więcej problemów behawioralnych.
Należy pod uwagę wziąć jeszcze następującą sprawę: psy pracujące (na przykład przewodnicy niewidomych) prawie zawsze są kastrowane. Podobnie psy, które są szkolone w posłuszeństwie. Oczywistym jest, że odpowiedzialna funkcja wymaga od psa wiele dojrzałości oraz opanowanego charakteru. Kastracja w rzeczywistości zwiększa stabilność temperamentu psa, poprzez wykluczenie rozproszeń wynikających z instynktu seksualnego.
[*]Jeśli wykastruję swojego psa, nie będzie on mnie już bronił.
W rzeczywistości kastrowane psy mogą być lepszymi obrońcami niż niekastrowane, ponieważ nie podlegają one działaniu popędu płciowego. Zamiast włóczyć się za sukami w cieczce lub wdawać się w walki z innymi samcami, psy kastrowane poświęcają całą swoją uwagę właścicielowi.
[*]Mój pies będzie miał na pewno wspaniałe potomstwo/chcę mieć drugiego, takiego samego psa, dlatego chcę go rozmnożyć.
Średnio 25-30% psów w schroniskach jest rasowych (w Polsce odsetek ten jest dużo mniejszy). Nawet, jeśli twój pies ma rodowód, nie oznacza to jeszcze, że powinien on być rozmnażany. Zanim jakikolwiek pies zostanie dopuszczony do hodowli, właściciel powinien udowodnić jego wartość rozrodczą poprzez wielokrotne wystawianie z dobrymi wynikami oraz testy zdrowotne. Każdy miot powinien udoskonalać rasę.
Poza tym, każdy pies jest inny. Nie ma żadnej gwarancji, że szczenięta będą przypominać swoich rodziców charakterem lub wyglądem, zwłaszcza, jeśli rodzice są psami wielorasowymi.
[*]Hodowla psów to świetny sposób na zarabianie pieniędzy.
Na hodowli zarabiają jedynie osoby, które nie dbają o zdrowie psów oraz jakość miotów. Odpowiedzialna hodowla wymaga zarówno wielu badań medycznych i stałej opieki weterynaryjnej, jak i uważnego doboru pod kątem charakterów rodziców. Zastanowić się należy, czy dany miot rzeczywiście wpłynie na rozwój rasy, czy też tylko zasili liczbę psów w schronisku.
Przed rozmnożeniem należy zapłacić za wielorakie badania weterynaryjne, w tym za różne prześwietlenia, badania krwi, testy na takie infekcje jak bruceloza, testy na choroby genetyczne, takie jak na przykład zaburzenie krzepliwości krwi, EKG, USG, pozwalające na wykluczenie wad serca, badania pozwalające wykluczyć wady dna oka, oraz wiele dodatkowych badań, w zależności od rasy psa. Koszty rozmnażania zawierają testy ciążowe, USG pozwalające na śledzenie rozwoju płodów, być może operację cesarskiego cięcia u suki, która nie może urodzić samodzielnie, szczepienia ochronne, odrobaczanie oraz całodobowy nadzór weterynarza w przypadku jakiejś choroby u szczeniąt. Do tego należy dołożyć opłaty za otrzymanie przydomka, koszty wystawiania psa, oraz dużą ilość czasu, którą poświęcić należy na krycie, opiekę nad suką w ciąży, poród, karmienie szczeniąt, sprzątanie kojca, wizyty u weterynarza oraz szukanie domów dla szczeniąt.
[*]Na pewno uda się nam znaleźć dobre domy dla szczeniąt.
Na każdego szczeniaka, któremu znajdziecie dom, przypada jeden szczeniak, który może zostać uśpiony w schronisku, gdyż nie został adopotowany. Po prostu nie ma wystarczającej ilości domów dla wszystkich szczeniąt. Nawet, jeśli zapomnimy o szczeniakach ze schroniska - czy jesteś pewien, że uda ci się znaleźć naprawdę dobre domy? Czy będziesz miał kontakt z nowymi właścicielami przez całe życie psa? Czy będziesz mógł zabrać szczeniaki z powrotem, jeśli nie będą one odpowiadać nowym nabywcom? Jeśli doprowadziłeś do urodzenia się szczeniąt, jesteś za nie odpowiedzialny przez całe ich życie.
[/LIST];)Skopiowane ze strony: [URL]http://www.us-wet.pl/index.php?id=uslugi&id2=poloznictwo[/URL]

Posted

dobrze dziekuej za info. To nie jest problem ze bedzie wysterylizowany. A odnosnie tego dostarczenia psa to istniala by taka mozliwosc by dowiezc pieska do wroclawia?

Posted

[quote name='mexx0']a czy pieski po sterylizacji zachowuja sie normalnie tak jak przed ? Czy nie bo slyszalem ze psy po sterylizacji robia sie takie ciapowate[/quote]
Nie wiesz takim gadaniom:shake:to tak,jak mowia,ze suka musi miec szczeniaki i wiele jeszcze roznych głupot:roll:poczytaj watki,Psy w nowym domku,to sie przekonasz.......

Posted

chcial bym sie jeszcze dowiedziec kiedy i na czym polega ta wizyta wolontariusza u osoby zainteresowanej adopcja bo cos mi Pani Weronika o tym wspomniala