Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
mam pytanie odnośnie regulaminu przewozu szczeniaka z Polski do Indii.
czy ma ktoś informacje jakie są warunki które musi spełniać szczenie zanim wyjedzie z naszego kraju?

(badania, kwarantanna, szczepienia, mikrochip, paszport, wiek szczeniaka???)
Chodzi mi oczywiście o transport szczeniaka samolotem z Polski do Indii.

Posted

Kumpela wyjechala do Indii z 2 kotami. Wiec tyle mi powiedziala, ze leci szwajcarskimi liniami ( Warzawa - Zurych) wg ich prawa. Natomiast z Zurychu do Delhii - podobno jest wazne by byla o okreslonych wymiarach klatka, ona szukala o okrslonych wymiarach takiej mieciutkiej, bo koty lecialy na pokladzie, szczepienia p/wsciekliznie i tyle. Z Europy leciala liniami hinduskimi. tyle wiem.

Posted

ooo wielkie dzięki sota36. :p
A mogłabyś dowiedzieć się więcej od tej znajomej? I czy musi być ta przesiadka? czy jest jakaś linia samolotów od razu do Indii?

Posted

[url=http://www.dogspot.in/]Dogs India, Dogs World, Puppies, Dog Spot for all your Dog's Needs | DogSpot[/url] -przejrzyj sobie te stronke to nabierzesz nieco wyobrazenia o hinduskiej raczkujacej kynologii... ogromne wplywy angielskie (historycznie uwarunkowane) i ogromne kontrasty wiekszosc wystawowych zwierzat w rekach duzych kenneli, wystawy organizowane na sposob angielski i takiz podzial grup, w tym roku byly chyba 3 wg regul FCI, stawki pomiedzy 400 - 600 wiec nawet gorzej na rodzimej slabej krajowce, twoj szczeniak na pewno bedzie Championem - do tytulu Grand Champion potrzeba wygranych 8 BISow ...ale czy chcesz dla niego takiego zycia...
masz tu jeszcze adres do Kennel club [url=http://www.thekci.org/]Welcome To KCI[/url]

Posted

Z linku, który podałeś wynika wręcz, że wszystkie psy są bardzo zadbane i eksterierowe. Albo nie umiem znaleźć nic złego na podanej stronie.
Gdy spytałam miałam na myśli raczej konkretne informacje, rzekłabym "od strony podwórka".

Posted

[quote name='Dubter'][URL="http://www.dogspot.in/"]Dogs India, Dogs World, Puppies, Dog Spot for all your Dog's Needs | DogSpot[/URL] -przejrzyj sobie te stronke to nabierzesz nieco wyobrazenia o hinduskiej raczkujacej kynologii... [/quote]

tak o hinduskiej kynologii to może i jest co nie co, ale może ktoś zna Indie od strony "domowej"? Jak traktowane są psy, jakie są warunku itd.
Słyszałam że bardzo duża różnica jest w tych "bogatszych" dzielnicach a biedniejszych, gdzie w tych pierwszych prawie każdy sąsiad ma psa, pies ma swój wybieg z tyłu domu, odpowiednie warunki, codzienne spacery itd.
Nie mówię tutaj o "psich farmach" czy ogromnych hodowlach. Ale o zwykłej rodzinie która posiada psa.
O takich egzotycznych krajach jak Indie chyba dużo nie ma informacji pod względem traktowania zwierząt albo ja ich znaleźć nie umiem.

Posted

wystawowe -dochodowe zwierzeta musza byc zadbane, niezaleznie czy to psy sa czy kozy...jezeli jeden kennel posiada ras roznych bez liku, to sadzisz ,ze jak zyja te zwierzeta -na kanapach z wlascicielem, czy tez ich zycie ogranicza sie do zycia w nawet luksusowym kenelu , zabiegow gromingowych i wystepach na kolejnych wystawach...ja sledze od dluzeszgo czasu wszelkie wydarzenia kynologiczne w tym kraju i wierz mi nie wypatrzylam nigdzie pasjonata i milosnika... przejzyj wyniki z wystaw, ciekawam ile seterow znajdziesz - wiesz ile zarabiaja ludzie w tym egzotycznym kraju i jak ma sie do tego cena za psa rasowego... przelicznik rupii do euro przyprawia o zawrot glowy, no ale kazdy z nas inaczej pojmuje odpowiedzialnosc za swoje pieskie dzieci...

Posted

Dubter - spokojnie.
Ja po prostu pytam jak traktują tam psy, jakie jest ich podejście do psów, i bynajmniej nie chodziło mi o posyłanie jakiegokolwiek setera do tego kraju.
Kultury odmienne od europejskiej, nie oznaczają od razu że traktowane tam zwierzęta mają źle, albo że nie ma w danym kraju żadnego miłośnika psów.

Posted

Judit, dlaczego mam jakies wrazenie, ze to klon xxx52 sie pojawil?
Hmm, chcesz, w poniedzialek podpytam znajomych, jak to jest z psami rasowymi w Indiach
( a i tak pewnie, jak wszedzie, zalezy od czlowieka, na jakiego sie trafi).

Posted

[quote name='karjo2']Judit, dlaczego mam jakies wrazenie, ze to klon xxx52 sie pojawil?
Hmm, chcesz, w poniedzialek podpytam znajomych, jak to jest z psami rasowymi w Indiach
( a i tak pewnie, jak wszedzie, zalezy od czlowieka, na jakiego sie trafi).[/quote]

jeśli chodzi o zbanowany xxxx52, to faktycznie może jakieś podobieństwo do niektórych jest. :roll:
Byłabym Ci bardzo wdzięczna gdybyś się czegoś więcej dowiedziała o Indiach. ;)