JASNA Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 Dobry wieczor :-) Przedwczoraj zakupilismy dlugo wyczekanego szczeniaka "Mini Pudelka". Dori (takie dostala imie).... jest piekna suczka ze slicznymi ciemnymi oczkami i piekna "szczeniacka" sierscia i przypuszczamy ze chyba ma nadwage :-( Ma w tej chwili dokladnie 13 tygodni i wazy 3,3kg.... niestety nie znalazlam w internecie zadnej tabeli zeby porownac jaka waga w jej wieku bylaby wlasciwa. Czy ktos moglby pomoc? Moze znacie jakies strony internetowe o szczeniakach pudli itp? Niestety panstwo od ktorych ja kupilismy nie sa dostepni w tym tygodniu telefonicznie a termin u weterynarza mamy dopiero na 12 Grudnia.... :placz:ciekawosc mnie naturalnie rozpiera i chcialabym wiedziec jak to jest z ta waga u mojej suni.... pomocy! dziekuje serdecznie juz z gory za Wasze odpowiedzi Jasna Quote
IraKa Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Szczeniak z nadwagą :hmmmm: Raczej mało prawdopodobne. Poza tym waga to też cecha osobnicza więc tabelki to mocno orientacyjnie mogą służyć jedynie. Jeśli jeszcze mam zapiski moich szczeniaków to zobaczę wieczorkiem ile ważyły w podobnym wieku. Szczeniaki to raczej trudno utuczyć:razz: Moim zdaniem szczeniak pudla powinien dostać jedzenia ile chce i wybiegać się ile może i raczej marne szanse aby obrósł tłuszczykiem. A na 100% nie można go głodzić. Quote
Gośka Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Ja mam wagi moich psów Bil w wieku 3,5 m-ca 2 kg, a Mafinę mam w wieku 4 m-cy 3,300kg. Jeśli chodzi o nadwagę to nie syszałam żeby jakieś 3 m-czne szczenię było utuczone. Quote
iremos Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 [quote name='JASNA']Dobry wieczor :-) Przedwczoraj zakupilismy dlugo wyczekanego szczeniaka "Mini Pudelka". Dori (takie dostala imie).... jest piekna suczka ze slicznymi ciemnymi oczkami i piekna "szczeniacka" sierscia i przypuszczamy ze chyba ma nadwage :-( Ma w tej chwili dokladnie 13 tygodni i wazy 3,3kg.... niestety nie znalazlam w internecie zadnej tabeli zeby porownac jaka waga w jej wieku bylaby wlasciwa. Czy ktos moglby pomoc? Moze znacie jakies strony internetowe o szczeniakach pudli itp? Niestety panstwo od ktorych ja kupilismy nie sa dostepni w tym tygodniu telefonicznie a termin u weterynarza mamy dopiero na 12 Grudnia.... :placz:ciekawosc mnie naturalnie rozpiera i chcialabym wiedziec jak to jest z ta waga u mojej suni.... pomocy! dziekuje serdecznie juz z gory za Wasze odpowiedzi Jasna[/quote] Czy to nie problem językowy? standard -Grosspudel - duzy, krolewski miniature - Kleinpudel - średniak dwarf - Zwergpudel - miniatura toy -toy -toy Czyli mała Dori to sredniak, wtedy i waga by była ok? [url=http://www.planetpoodle.de/poodle/index.php]Planet Poodle - The German Poodle Magazine[/url] Quote
aneta Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Każdy pies rozwija się indywidualnie ! O nadwadze u tak młodego psa możesz mówić dopiero gdy jest pokryty przelewającym się tłuszczykiem i nie jesteś w stanie wyczuć żadnych kości. A podana przez Ciebie waga bez podstawowych wiadomości o budowie psa, jego wielkości i fazie rozwoju nie jest żadną podstawą do stwierdzenia "nadwagi". Poza tym w tym wieku nawet lekka "nadwaga" nie jest problemem - to wręcz normalne że w tym wieku może być więcej tkanki tłuszczowej niż mięśniowej :razz:. Wyrównuje się to w późniejszej fazie gdy rozwijają się mięśnie. Nie wiemy tez jak rozwijało sie jej rodzeństwo, jak matka, ojciec, jak półrodzeństwo - i dopiero wtedy można ewentualnie (!!!) mówić, ze szczeniak odbiega w masie od normy. Aby cokolwiek stwierdzić na podstawie tabelki musiałabyś porównać osobniki w tym samym wieku, co więcej o tej samej strukturze koścca i wielkości - czyli o takiej samej fazie rozwoju - nie jest to jak widzisz do końca możliwe :eviltong:. Należy tez pamiętać , że najmniejsze szczeniaki w miocie potrafią przerosnąć w wieku 1 roku swoich największych braci i siostry :crazyeye: bo taki mają rozwój ;) Moje szczeniaki z różnych miotów w wieku około 7-8 tyg miały wagi od 0,9 do 2,4 kg - jak widzisz rozrzut niczego sobie :roll: . Quote
IraKa Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 Sparwdziłam, moje szczeniury w tym wieku ważyły podobnie. I nadwagi u nich się niedopatrzyłam;) Quote
JASNA Posted December 13, 2008 Author Posted December 13, 2008 Super, bardzo dziekuje za odpowiedzi ---- kamien z serca :-) (swoja droga wedlug mnie zwergpudel - to minipudel..... dlatego tez napisalam minipudel) kosci mozna wyczuc wiec przestalam narazie sie martwic, 12 grudnia wizyta u weterynarza i mam nadzieje ze mi rozwieje ostatnie watpliwosci .... jeszcze raz wielkie dzieki pozdrawiam serdecznie Quote
Cheritka Posted December 23, 2008 Posted December 23, 2008 [quote name='JASNA']Super, bardzo dziekuje za odpowiedzi ---- kamien z serca :-) (swoja droga wedlug mnie zwergpudel - to minipudel..... dlatego tez napisalam minipudel) kosci mozna wyczuc wiec przestalam narazie sie martwic, 12 grudnia wizyta u weterynarza i mam nadzieje ze mi rozwieje ostatnie watpliwosci .... jeszcze raz wielkie dzieki pozdrawiam serdecznie[/quote] Jak już zaczęłaś temat to może nam zaprezentujesz swojego szczeniaczka , ciekawe jak teraz wygląda. Quote
Recommended Posts