Jump to content
Dogomania

Ciapuś - - cztery do jednego - tomaszowska bitwa o Wiznę. adoptowany

Recommended Posts

Posted

Ciapuś...

Ciapek to malizna sięgająca zaledwie do łydki. jest cudowny, rozkoszny. Cały w różnokolorowych łatach. To taki psiak - maskotka. Do kochania, przytulania...
Niestety ktoś go wyrzucił w wakacje na tomaszowskim osiedlu, przypuszczamy, że był przywiązany i dzielnie się uwolnił (trafił do nas z paskudnie obdartą szyją).
Ciapek się nigdy nie poddaje, codziennie toczy zwycięskie bitwy, cale kampanie o wszystko... O miejsce przy misce, o budę o dojście do krat.
Jest najmniejszym psiakiem w boksie, nawet zwiedzający nie mają jak go dostrzec.

Ciapuś malutki ciałem - wielki duchem - jak Bonaparte. Podbija schronisko, serca pracowników, wolontariuszy, ustawia w boksie większe psy.
W sobotę karnie został przeniesiony do innego boksu, gdzie są jeszcze większe psy.
Strasznie się boję o niego, bo to zadziora, bo nie pozwoli sobą pomiatać, ale jakie ma szanse - cztery do jednego.

Ciapek toczy swoją bitwę o Wiznę, ale wszyscy wiemy jak to się skończyło...

Nie pozwólmy na to.
Ciapuś ma rok, kocha ludzi, dzieci, jest zaszczepiony, zaczipowany, wykastrowany.

Czy ktoś pomoże nam w ogłoszeniach?

W schronisku jest trzy miesiące.

Posted

Dowódcą odcinka był kapitan Władysław Raginis. Walki o Wiznę trwały od 7 do 10 września. Punkt oporu w okolicach Wizny jest nazywany Polskimi Termopilami. 720 Polaków odpierało atak liczącego 42 tys. żołnierzy XIX korpusu pancernego dowodzonego przez generała Heinza Guderiana. Oddziały polskie broniły się z dużym bohaterstwem, opóźniając marsz niemieckiego korpusu. Symbolem oporu stał się dowódca odcinka, który po kapitulacji ostatniego schronu nie opuścił bronionej pozycji, wysadzając się granatem. Polscy żołnierze poddali się dopiero po tym, jak Guderian zagroził rozstrzelaniem jeńców wojennych.

Najbardziej znana bitwa w tej chwili - świetny kawałek i teledysk szwedzkiego zespołu Sabaton

40-1 refren stąd skojarzenie.

Posted

Bazyliah napisał(a):
Dogo nie tylko opieki nad zwierzętami, ale i historii uczy :razz:

Daj Ciotka gotowy tekst do ogłoszenia :cool3:

No ciut z tym moim zacięciem historycznym przesadziłam:p
Bazyliah ja mam właśnie problem z pisaniem jasnych, przejrzystych tekstów;)
Zaraz tworzę epopeję.

Posted

ocelot napisał(a):
No ciut z tym moim zacięciem historycznym przesadziłam:p
Bazyliah ja mam właśnie problem z pisaniem jasnych, przejrzystych tekstów;)
Zaraz tworzę epopeję.

Stwórz epopeję dla Ciapencjusza i Lorda. Ja z kolei mam talent do ciachania treści ;)

Posted

Bazyliah napisał(a):
Stwórz epopeję dla Ciapencjusza i Lorda. Ja z kolei mam talent do ciachania treści ;)

A może chwilkę poczekamy na Rybbę? Ona zgrabne teksty pisze.

Posted

ocelot napisał(a):
A może chwilkę poczekamy na Rybbę? Ona zgrabne teksty pisze.

Aniu, ja nic nie umiem o Ciapku powiedzieć. Widziałam go chyba raz, ale tylko z daleka. Nie wiem, w jakim jest wieku. Jaki ma charakter. Nic...

Posted

Spróbuję, żeby było krótko i przehrzyście

Ciapuś - malutki piesek z charakterem

Ciapuś to maleńki piesek szukający domu. Sięga zaledwie do połowy łydki. Jest młodziutki, ma niespełna rok. Z pośród tłumu nieszczęśliwych psiaków wyróżnia go orginalna uroda i umaszczenie. Na jego ciałku mienią się ciapki w kolorach: brązu, bieli i czerni. Przypomina bardziej maskotkę, pluszowego misia niż psiaka - jednak jest żywym czującym stworzeniem o czym zapomnieli jego byli państwo. Tryska energią, zamaszyscie wywija króciutkim ogonkiem na każdy przejaw ludzkiego zainteresowania. jest bardzo kontaktowy: kocha ludzi, dzieci... W zasadzie nadaje się do każdego domku, jest tak malutki, że wszędzie się zmieści.
Niestety Ciapuś nie mieścił się w planach wakacyjnych właścicieli, został wyrzucony na jednym z osiedli, przywiązany do drzewa potem trafił do schroniska., gdzie musi walczyć o wszystko, jedzenie, zainteresowanie, miejsce do spania... Ciapuś malutki ciałkiem - wielki duchem się nie poddaje, ale jak długo jeszcze?

jeśli możesz dać mu dom, odrobinę miłości i uczucia zadzwoń.
Ciapek jest wykastrowany, zaczipowany i zaszczepiony.

Bazyliah tnij i zmieniaj.

Posted

Bazyliah napisał(a):
Tu nie ma co ciąć ;) Jutro z rana powrzucam ogłoszenia.

dzięki. Starałam się być oszczędna w słowach i porównaniach. Choć napoleon mi się jeszcze kojarzy:p

Posted

Bazyliah napisał(a):
Ciapul ma pierwsze ogłoszenia. Wszystkie o treści jak poniżej:

[url=http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1750789_ciapus_malutki_piesek_z_charakterem.html]Ciapu

Dzięki.
U nas śnieg, a Ciapuś w budzie...

Posted

Zapomniałam napisać - ogłoszenia są jeszcze na: adopcjepsa.pl, psy-ogloszenia.pl, mojpupil.pl, zwierzeta.low.pl, psy.elk.pl, gumtree, adopcje.org, adopcjepsow.org, dwukropek, kupsprzedaj.pl

Potrzebujemy jeszcze allegro!