Słonko Posted September 5, 2004 Posted September 5, 2004 Witam Mam pytanko moze nawet banalne ale chciałabym się dowiedzieć w jakim wieku pies osiąga dojrzałość płuciową i jest zdolny do reprodukcji?Z góry dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam Quote
PATIszon Posted September 5, 2004 Posted September 5, 2004 Psy osiagaja dojrzalosc plciowa w wieku 9-12 miesiecy. Jednak dojrzalosc plciowa nie jest rownoznaczna z dojrzaloscia hodowlana, ktora nastepuje znacznie pozniej i jest zwiazana z dojrzalaoscia calego organizmu. Quote
DeDe Posted September 5, 2004 Posted September 5, 2004 Teoretycznie - w zalezności od rasy - w wieku 8-15 miesiecy (najcześciej 10-12). W praktyce, pies podnoszacy nogę - co jest oznaką u wiekszości psów wystarczającego poziomu testosteronu - jest juz dojrzały płciowo. U suk bywa to od 6 (szczególnie miniatury) do nawet 18 miesiecy (rasy późno dojrzewające-jak OB). Juz przy pierwszej cieczce suka może zajść w ciążę. Przy czym ta skrajna "późność" dojrzewania jest indywidualna u niektórych ras, w niektórych liniach - generalnie, suka, która nie dostała cieczki do 14 miesiąca kwalifikuje się na badania hormonalne. Quote
Rybka Posted September 5, 2004 Posted September 5, 2004 A goldeny suczki kiedy osiagaja dojrzalosc?? Pozdrawiam, Rybka i Suzi Quote
Słonko Posted September 6, 2004 Author Posted September 6, 2004 Dzięki za odpowiedz.Pytam się w celu upewnienia się czy mój haszczak przypadkim nie bedzie tatusiem.Ma niecałe 11 miesięcy a wczoraj suka naszych sąsiadów przegryzła drucianą siatke i przelazła do nas.Nie wiem ile byli ze sobą i na 100% nie mogę powiedzieć ze miała cieczke ale jakieś prawdopodobieństwo jest.Okaże się :) Pozdrowionka Quote
Taysha Posted September 6, 2004 Posted September 6, 2004 .Okaże się :)Pozdrowionka W takim razie skad ta radość? :-? wnioskuje po buźce Quote
Słonko Posted September 7, 2004 Author Posted September 7, 2004 Czy radość?hmm chyba taka srednia a ta buzka to nie do końca z tego powodu.Bużka dla wszytkich dogomaniaków!!! Pozdrawiam Quote
Taysha Posted September 7, 2004 Posted September 7, 2004 Czy radość?hmm chyba taka srednia a ta buzka to nie do końca z tego powodu.Bużka dla wszytkich dogomaniaków!!!Pozdrawiam Radosci sredniej nie rozumiem :stupid: , a za buzke dziekuje :grins: Quote
Recommended Posts