Agappe Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 Powoli zbliża sie koniec sezonu wystawowego, więc chyba warto zacząć temat..W poprzednim roku to była niespodzianka, ale teraz uważam, ze warto przedyskutować kwestię.. Jak większość z Was pewnie wie w poprzednim roku stworzyłam ranking wystawowy Akit.. Powiem jednak szczerze, że jest z tym niesamowita ilość pracy (co może potwierdzić np.Kasia i Łukasz, którzy pomogli mi rok temu), więc chciałam się zapytać czy uważacie, ze warto robić ranking za 2008r?? Jeśli tak to przypomne zasady poprzedniego roku: Zasady ogólne: 1. Ranking został podzielony na kilka kategorii: - psy dorosłe (liczą się punkty uzyskane w klasach: pośredniej, otwartej, championów) - suki dorosłe (liczą się punkty uzyskane w klasach: pośredniej, otwartej, championów) - młodzież (psy i suki razem) (liczą się punkty uzyskane w klasie młodzieży) - szczeniaki (psy i suki razem) (liczą się punkty uzyskane w klasach: baby i szczeniąt) - weterani (psy i suki razem) (liczą się punkty uzyskane w klasie weteranów) 2. Do rankingu kwalifikowane są psy mieszkające w Polsce. 3. Do rankingu liczone są wystawy odbywające się zarówno w Polsce jak i za granicą. 4. Punktacja liczy się dla psów / suk w kategoriach: - psy / suki dorosłe i młodzież - jeśli zostały ocenione na minimum 3 wystawach - szczeniaki - jeśli zostały ocenione na minimum 2 wystawach - weterani - brak minimum wystawowego Zasady przyznawania punktów: 5. Końcowa punktacja jest uśredniona - sumę punktów ze wszystkich wystaw dzieli się przez ilość wystaw, na których pies był oceniony. Wystawy, na których mimo zgłoszenia psy nie stawiły się nie są brane pod uwagę podczas liczenia wyniku końcowego. 6. Punkty naliczane za oceny: - doskonałe dla psów - doskonałe i bardzo dobre (0,5 punkta bez względu na lokatę i ilość konkurentek) dla suk - wybitnie obiecujące dla szczeniąt Jeśli pies dostanie inną ocenę dostaje 0 punktów, które wlicza się do średniej. 7. Punkty naliczane za lokaty są zmienne i zależą od ilości wystawionych konkurentów. Np. Do klasy młodzieży zgłoszono 6 suczek. Do oceny stawiło się 5 z nich. Tak wyglądają wyniki: suczka A - ocena dobra - 0 pkt. suczka B - ocena bardzo dobra, lokata IV - 0,5 pkt. suczka C - ocena bardzo dobra, lokata III - 0,5 pkt. suczka D - ocena doskonała, lokata II - 4 pkt. suczka E - ocena doskonała, lokata I, bez Zw.Mł. - 5 pkt. Jeśli natomiast obecny jest tylko jeden pies i dostaje ocenę doskonałą i lokatę I - dostaje 1pkt. 8. Stałe punkty przyznawane są za tytuły Zwycięzca Młodzieży, Młodzieżowy Zwycięzca Klubu, Młodzieżowy Zwycięzca Polski (lub inego kraju), CWC/CAC, CACIB, res.CACIB, Zwycięzca Klubu, Zwycięzca Polski (lub innego kraju), Zwycięzca Europy Srodkowo-Wschodniej. Punkty przyznawane za te tytuły są zależne od rangi wystawy: - Wystawa Krajowa i Championów - Zw.Mł./CAJC, CWC/CAC = 5 punktów - Wystawa Międzynarodowa - Zw.Mł./CAJC, CWC/CAC, CACIB, res.CACIB = 10 punktów - Wystawa Klubowa - Mł.Zw.Kl./CAJC, CWC/CAC, Zw.Kl. = 10 punktów - Wystawa Swiatowa i Europejska - Mł.Zw.Eu/Sw, CWC/CAC, CACIB, res.CACIB, Zw.Eu/Sw = 20 punktów Zw.PL (lub innego kraju), Mł.Zw.PL (lub innego kraju), Zw.EUR Sr.-Wsch., Mł.Zw.EUR Sr.-Wsch. = 10 punktów 9. Punkty za tytuły Najlepszy Dorosły Pies w Rasie (NDPwR/BOS), Najlepsza Dorosła Suka w Rasie (NDSwR/BOS), Najlepszy Junior w Rasie (NJwR/BOJ), Najlepsze Szczenie w Rasie (NSzwR), Najlepszy Weteran w Rasie, Zwycięzca Rasy (Zw.Rasy/BOB) naliczane są podobną zasadą jak punkty za lokaty. Biorąc pod uwagę przepisy wystaw = jeśli na danej wystawie do NDPwR/NDSwR wchodzą do porównania zwycięzcy z klas pośredniej, otwartej i championów to zwycięzca otrzymał tyle punktów ile w sumie było wystawionych psów w tych klasach czyli np: w kl.pośredniej - 2 + w kl.otwartej - 1 + w kl.championów - 5 = NDPwR/NDSwR 8 pkt. Do BOB wliczane były wszystkie psy obecne na wystawie (psy + suki) oprócz klasy szczeniąt i baby. Należy pamiętać że od 2007 roku do BOB wchodzi Klasa weteranów. Jeśli stawka wystawionych akit na wystawie = 1 i ten pies otrzymałby ocenę doskonałą, NDPwR, Zw.Rasy to otrzymałby 1 punkt za zwycięstwo w klasie + 1 punkt za NDPwR/NDSwR + 1 punkt za Zw.Rasy czyli = 3 punkty. Jako, że na niewielu wystawach jest przyznawany tytuł Najlepszy Junior w Rasie, Najlepsze Szczenie w Rasie i Najlepszy Weteran za tytuły te mozna dostać albo 2 punkty (jeśli obecne są psy obu płci) albo 1 punkt (jeśli obecny jest pies jednej płci). 10. Za tytuły z finałów, czyli BOG, BIS itp. przyznawane są symboliczne, stałe punkty. BIS 1 miejsce = 3 punkty; 2 miejsce = 2 punkty; 3 miejsce = 1 punkt BOG 1 miejsce = 1,5 punkta; 2 miejsce = 1 punkt; 3 miejsce = 0,5 punkta 11. Punkty za oceny, lokaty i tytuły uzyskane na wystawach Europejskiej i Swiatowej liczone podwójnie względem wystawy międzynarodowej. 12. Publikowane jest 10 pierwszych miejsc we wszystkich kategoriach. Na życzenie właściciela możliwe jest uzyskanie informacji o punktacji i lokacie swojego psa. Zasady Rankingu Wystawowego Akit 2007 powstały na podobieństwo zasad stworzonych przez Katarzyne Łazarską na potrzeby nieoficjalnego Rankingu Wystawowego Akit Amerykańskich 2007. Czy uważacie, że te zasady są dobre? Macie jakieś inne pomysły, sugestie?? Z rankingiem wiąże się jednak jeszcze kilka problemów.. 1. WYNIKI - a w zasadzie ich brak!!! mamy strasznie dużo braków w wynikach w tym roku :shake: jak znajde czas spróbuje je jakoś zestawić.. i to jest najwiekszy problem, bo bez dokładnych wyników nie uda mi się stworzyć rankingu na tych zasadach.. w zebraniu wyników potrzebna jest pomoc i dobra wola oddziałów związku kynologicznego, hodowców i właścicieli.. 2. Nie ma na poczatku 2009 roku jakiejś istotnej/specjalistycznej wystawy akit (w poprzednim roku była klubówka), na której możnaby opublikować wyniki i wręczyć nagrody. 3. Sponsorzy/nagrody/wysyłka - w poprzednim roku pucharki były rozdane na klubówce, a rozsyłaniem dyplomów i rozetek zajęłam się ja i Kasia (Asztarowa).. obie po tej akcji miałysmy chyba dość poczty na wiele miesięcy :shake: Czekam na wszeeeeelkie opinie na ten temat jeszcze przypomne stronkę, gdzie jest cała informacja o rankingu 2007: Serwis Wystawowy Akit [SIZE="4"]UPDATE: RANKINGU W TYM ROKU NIE BĘDZIE (powody na stronie 2) Aby jednak zobaczyć jak dany pies sobie radził na wystawach w tym roku zapraszam do: SPISU WYSTAW AKIT W POLSCE 2008 SPIS WYSTAW - KLIK Przepraszam, że nie ujednoliciłam formy wyników, ale fizycznie nie mam na to czasu..:oops: Quote
wani Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 Niesamowicie musieliscie sie nad tym wszystkim w zeszlym roku napracowac. Podziwiam wasze zaangazowanie - dyplomy, rozety itp. Jak najbardziej popieram inicjatywe w tym roku :) A przy okazji -> Daria, 100 lat, 100 lat niech zyje, zyje nam... 100 lat, 100 lat niech zyje, zyje nam... Jeszcze raz, jeszcze raz - niech zyje, zyje nammmm... NIECH ZYYYYYJEEEE NAAAAMMM! :Rose: :new-bday: zdrowko:drink1: Quote
INU Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 Jestem jak najbardziej za. :lol: Co prawda Fushi się tam nie znajdzie (oceniany na jednej wystawie ;)), to i tak fajnie by było zobaczyć, które psy w Polsce były w tym roku THE BEST. ;) Quote
Veene2 Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 Mam mala sugestie - w wynikach za 207 rok byla taka sytuacja: "I miejsce - TAKUMASHISA Halne Wzgórze (3 pkt.; 2 wystawy) I miejsce - U'KOJIN Halne Wzgórze (3 pkt.; 4 wystawy)" Wydaje mi sie, ze moznaby to jeszcze zroznicowac - osobiscie dla mnie pierwsze miejsce powinien zajac tylko U'Kojin dlatego ze przy tej samej punktacji zdobyl taka sama liczbe punktow. Z drugiej strony jest to rowniez pewien rodzaj wyroznienia dla wlasciciela, ze z psem byl na 4 wystawach a nie na 2, w zwiazku z czym pies ten hipotetycznie byl porownywany z wieksza iloscia osobnikow i z nimi wygrywal... I jeszcze jedno pytanie - jak sie ocenia psa, ktory w ciagu roku byl w dwoch klasach - np. szczeniak i mlodziez. Takich pieskow jest wbrew pozorom sporo. Quote
kostkowicz Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 Pomysł beznadziejny :shake::shake::shake: Sędziów mamy jakich mamy :shake: i nie widzę najmniejszego sensu w promowaniu kiepskich akit :crazyeye: Quote
Agappe Posted October 21, 2008 Author Posted October 21, 2008 [quote name='Veene2']Mam mala sugestie - w wynikach za 207 rok byla taka sytuacja: "I miejsce - TAKUMASHISA Halne Wzgórze (3 pkt.; 2 wystawy) I miejsce - U'KOJIN Halne Wzgórze (3 pkt.; 4 wystawy)" Wydaje mi sie, ze moznaby to jeszcze zroznicowac - osobiscie dla mnie pierwsze miejsce powinien zajac tylko U'Kojin dlatego ze przy tej samej punktacji zdobyl taka sama liczbe punktow. Z drugiej strony jest to rowniez pewien rodzaj wyroznienia dla wlasciciela, ze z psem byl na 4 wystawach a nie na 2, w zwiazku z czym pies ten hipotetycznie byl porownywany z wieksza iloscia osobnikow i z nimi wygrywal... I jeszcze jedno pytanie - jak sie ocenia psa, ktory w ciagu roku byl w dwoch klasach - np. szczeniak i mlodziez. Takich pieskow jest wbrew pozorom sporo. oddzielnie dla klasy szczeniąt oddzielnie dla klasy młodzieży.. w końcu ranking jest podzielony na różne ketegorie wiekowe.. to samo sie tyczy młodzieży i klas dorosłych Czyli Twoja propozycji jest taka, że jesli psy mają taką samą ilość punktów to wyższą lokatę powinno się dać psu, który był na większej ilości wystaw? Ewelina dziękuję za życzenia :) kostkowicz a jaki znasz inny pomysł aby promować dobre akity?? ranking nie oddaje oczywiście w pełni jakości psów.. ale daje chociaż odrobinę pojęcia.. dodatkowo niejako "skutkiem ubocznym" jest wiele statystyk - m.in.jak sobie radzą polskie akity za granicą.. Quote
Veene2 Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 Agappe napisał(a): Czyli Twoja propozycji jest taka, że jesli psy mają taką samą ilość punktów to wyższą lokatę powinno się dać psu, który był na większej ilości wystaw? Tak - tylko pokretnie to wyjasnilem, bo mam urwanie glowy w pracy;) Quote
kostkowicz Posted October 22, 2008 Posted October 22, 2008 Agappe napisał(a): kostkowicz a jaki znasz inny pomysł aby promować dobre akity?? Dobrych akit w Polsce jest jak "na lekarstwo". Więc chyba to nie jest jakiś wielki problem pisać i jeszcze raz pisać o tych akitach (tylko niech to zrobi osoba kompetentna!) Natomiast robić rankingi i nagradzać "byle co" to dla mnie ogromne nieporozumienie :shake::shake::shake: Quote
Agappe Posted October 22, 2008 Author Posted October 22, 2008 [quote name='kostkowicz']Dobrych akit w Polsce jest jak "na lekarstwo". Więc chyba to nie jest jakiś wielki problem pisać i jeszcze raz pisać o tych akitach (tylko niech to zrobi osoba kompetentna!) takich osób też jest jak "na lekarstwo".. a osób, które by sie dodatkowo podjęły ustanowić jakąś "wykładnie" jeszcze mniej.. i tak koło się zamyka Quote
Veene2 Posted October 22, 2008 Posted October 22, 2008 Ranking to ranking. To jest w koncu kwestia umowna, czy jest pokazywany calosciowy, czy tylko pierwsze 10 lokat, czy dyplomy sa wysylane do wlascicieli pierwszych 10 psow, czy tylko do pierwszej trojki. I nie jest to w zadnym wypadku promowanie beznadziejnych psow. Dla potencjalnego odbiorcy wartosciowe beda tylko 3 pierwsze lokaty, a dla innego tylko pierwsze miejsce. Wiec moja propozycja, zeby nikogo nie pominac, to zamieszczenie pelnego zestawienia akit, zgodnie z ustalonymi kryteriami. W koncu zeby zrobic ten ranking i tak sa potrzebne dane wszystkich psow. Quote
Agappe Posted October 22, 2008 Author Posted October 22, 2008 Veene2 napisał(a):Ranking to ranking. To jest w koncu kwestia umowna, czy jest pokazywany calosciowy, czy tylko pierwsze 10 lokat, czy dyplomy sa wysylane do wlascicieli pierwszych 10 psow, czy tylko do pierwszej trojki. I nie jest to w zadnym wypadku promowanie beznadziejnych psow. Dla potencjalnego odbiorcy wartosciowe beda tylko 3 pierwsze lokaty, a dla innego tylko pierwsze miejsce. Wiec moja propozycja, zeby nikogo nie pominac, to zamieszczenie pelnego zestawienia akit, zgodnie z ustalonymi kryteriami. W koncu zeby zrobic ten ranking i tak sa potrzebne dane wszystkich psow. Marek tu sie nie zgadzam.. przy ogłoszeniu wększej ilości miejsc..łącznie z tymi najgorszymi wielu właścicieli/hodowców mogłoby uznać, ze nie życzą sobie zamieszczania ich psa w takim rankingu.. to był właśnie najważniejszy powód ograniczenia ilości miejsc.. nie mówiąc już o przyszłej współpracy w ustalaniu wyników.. drugim powodem jest to, że wbrew pozorom nie miałam wyników wszystkich psów - ale jesli jakiś pies możliwe, ze był na jakiejs wystawie to sprawdzałam ile mógłby dostac maksymalnie punktów i patrzyłam czy z takimi punktami (często zupełnie nierealnymi, bo dodawalam i BOG i BISy psom, które zawsze schodziły z ocenami bdb) łapałby się na pierwsza dziesiątke.. na szczeście żaden się nie łapał.. Quote
kostkowicz Posted October 22, 2008 Posted October 22, 2008 Veene2 napisał(a):Ranking to ranking. To jest w koncu kwestia umowna, czy jest pokazywany calosciowy, czy tylko pierwsze 10 lokat, czy dyplomy sa wysylane do wlascicieli pierwszych 10 psow, czy tylko do pierwszej trojki. I nie jest to w zadnym wypadku promowanie beznadziejnych psow. Dla potencjalnego odbiorcy wartosciowe beda tylko 3 pierwsze lokaty, a dla innego tylko pierwsze miejsce. Wiec moja propozycja, zeby nikogo nie pominac, to zamieszczenie pelnego zestawienia akit, zgodnie z ustalonymi kryteriami. W koncu zeby zrobic ten ranking i tak sa potrzebne dane wszystkich psow. Na tych kilku pierwszych miejscach często pojawiają sie psy, które nigdy nie powinny się urodzić. A tak daje sie sygnał i hodowcy i właścicielowi, że wszystko jest OK :shake::shake::shake: Quote
kostkowicz Posted October 22, 2008 Posted October 22, 2008 [quote name='Agappe']takich osób też jest jak "na lekarstwo".. a osób, które by sie dodatkowo podjęły ustanowić jakąś "wykładnie" jeszcze mniej.. i tak koło się zamyka zrezygnować! chociaż domyślam się, że dużo pracy w to zostało włożone Quote
Agappe Posted October 23, 2008 Author Posted October 23, 2008 kostkowicz, Marek dziękuję za opinie i czekam na opinie innych.. kostkowicz mogłabym Cie prosić o oddanie głosu w sondzie>?? Quote
Kasia_i_Łukasz Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 Jestem jak najbardziej na TAK! :lol: Quote
Agappe Posted October 26, 2008 Author Posted October 26, 2008 Agappe napisał(a): Czy uważacie, że te zasady są dobre? Macie jakieś inne pomysły, sugestie?? Z rankingiem wiąże się jednak jeszcze kilka problemów.. 2. Nie ma na poczatku 2009 roku jakiejś istotnej/specjalistycznej wystawy akit (w poprzednim roku była klubówka), na której możnaby opublikować wyniki i wręczyć nagrody. 3. Sponsorzy/nagrody/wysyłka - w poprzednim roku pucharki były rozdane na klubówce, a rozsyłaniem dyplomów i rozetek zajęłam się ja i Kasia (Asztarowa).. obie po tej akcji miałysmy chyba dość poczty na wiele miesięcy :shake: ktoś ma pomysł jak rozwiązać problem z publikowaniem ewentualnych wyników rankingu?? no i czy znaleźliby się w tym roku jacyś sponsorzy?? Quote
zubiri Posted December 30, 2008 Posted December 30, 2008 Jestem oczywiście za rankingiem. Zdecydowane TAK!!! Quote
INU Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 A ja mam jedno małe pytanko... Powstanie ten ranking czy nie? ;) Quote
Agappe Posted January 4, 2009 Author Posted January 4, 2009 to jest dobre pytanie..:evil_lol: jeszcze się zastanawiam.. Quote
Agappe Posted January 6, 2009 Author Posted January 6, 2009 no dobrze.. NIE BĘDZIE W TYM ROKU RANKINGU AKIT.. Powodów jest kilka.. przeciwnicy przedstawiają konretne argumenty, zwolennicy niestety nie przedstawili żadnych argumentów.. Po przemyśleniu sytuacji doszłam do wniosku, ze dopóki chociaż połowa sędziów w Polsce nie dowie sie czegoś więcej o akitach i dopóki będą się dość często zdarzały takie wystawy, na których otwieramy wszyscy oczy ze zdumienia nie ma sensu tworzyć rankingu wystawowego. Bo niby czemu on w takich warunkach ma służyć?? a jest to zbyt dużo pracy, aby po prostu policzyć sobie jakieś tam punkty, uplasować psy na miejscach, zorganizować jakiś sponsorów, wysłać nagrody, dyplomy, itd.. Dodatkowo wciąż nie mam pełnych wyników, a z niektórych wystaw nie mam wcale wyników, więc nie wiem nawet czy dałoby radę policzyć punkty za 10 pierwszych lokat.. Jeśli ktoś wymyśli w jaki sposób wypromować wybitne psy, a nie psy przeciętne to ja w miare możliwości czasowych chętnie pomogę.. Pod koniec tygodnia udostępnie tylko plik excelowski z wynikami wszystkich wystaw z 2008 roku.. więc jak ktoś będzie chciał zobaczyć jak dany pies się spisał na wystawach wystarczyć będzie CTRL+F Quote
INU Posted January 6, 2009 Posted January 6, 2009 Agappe napisał(a):no dobrze.. NIE BĘDZIE W TYM ROKU RANKINGU AKIT.. Powodów jest kilka.. przeciwnicy przedstawiają konretne argumenty, zwolennicy niestety nie przedstawili żadnych argumentów.. Po przemyśleniu sytuacji doszłam do wniosku, ze dopóki chociaż połowa sędziów w Polsce nie dowie sie czegoś więcej o akitach i dopóki będą się dość często zdarzały takie wystawy, na których otwieramy wszyscy oczy ze zdumienia nie ma sensu tworzyć rankingu wystawowego. Bo niby czemu on w takich warunkach ma służyć?? a jest to zbyt dużo pracy, aby po prostu policzyć sobie jakieś tam punkty, uplasować psy na miejscach, zorganizować jakiś sponsorów, wysłać nagrody, dyplomy, itd.. Jeśli ktoś wymyśli w jaki sposób wypromować wybitne psy, a nie psy przeciętne to ja w miare możliwości czasowych chętnie pomogę.. Pod koniec tygodnia udostępnie tylko plik excelowski z wynikami wszystkich wystaw z 2008 roku.. więc jak ktoś będzie chciał zobaczyć jak dany pies się spisał na wystawach wystarczyć będzie CTRL+F Również uważam to za słuszną decyzję, chociaż najpierw byłam za rankingiem. Quote
ineczka Posted January 6, 2009 Posted January 6, 2009 Daria bardzo dobra decyzja :multi: Zamiast rankingu może to być tzw statystyka, kto, co, gdzie i kiedy itd.. Natomiast informacja na temat wyników wystaw umieszczane na Twojej stronie od kilku lat -super sprawa, myślę, że wspólnymi siłami wszystkich akitomaniaków powinno być to kontynuowane . Quote
Agappe Posted January 6, 2009 Author Posted January 6, 2009 co masz na myśli mówiąc statystyka?? co ona miałaby zawierać? Quote
ineczka Posted January 6, 2009 Posted January 6, 2009 statystyka, kto na był na ilu wystawach, jakie miejsca zajął, kto sędziował. Quote
Recommended Posts