kimera Posted October 18, 2008 Posted October 18, 2008 Dziś dotarły do mnie dwa samczyki z najnowszej partii laboświnek. Nazwałam je Jazz (rudy, śmielszy) i Soul (czarny, piszczący cienko). Jazz jest duży i prawie całkiem oswojony; je z ręki, głaskany poćwierkuje. Ma w pachwinie zagojony już ropień, w zasadzie już tylko spory strupek. Soul jest mniejszy, drobniejszy i bojaźliwy. Kwiczy cienkim głosem, kiedy go się łapie, ucieka rozpaczliwie, a potem zgrzyta zębami. Obaj panowie świnkowie jedzą z apetytem, biegają i skaczą. Na razie trzeba je "odpchlić", podkarmić i zaczekać, aż Jazzowi zejdzie strupek. Za kilka tygodni będą do adopcji. Mieszkają teraz w Łodzi. Soul: Jazz Quote
lionblau Posted October 18, 2008 Posted October 18, 2008 Fajne świniusie a dogadują się ze sobą? Na pewno zaraz się znajdzie jakiś chętny na tak przystojnych chłopaków ;):razz: Quote
kimera Posted October 18, 2008 Author Posted October 18, 2008 Tak, wygląda na to, że się lubią. Troszkę tańczą i popiskują cienko, nawet nie burczą jak duże samce, ale na tym się kończy. Są jeszcze mocno spłoszone, ale ich reakcja wobec siebie jest obojętno-przyjazna. Quote
kimera Posted October 30, 2008 Author Posted October 30, 2008 Jazz i Soul są milutkie jak na labodzikuski i lubią się nawzajem, nie tylko tolerują. Nie biją się, troszkę tylko burczą. Zrobiłam im kilka zdjęć w jednym worku:). Obaj jedzą z ręki i dają się głaskać, chociaż łapanie ich, szczególnie Soula, to nadal bardzo dramatyczne i stresujące przeżycie. Piją witaminę C z zapałem i mają apetyt. Obaj trochę przytyli, Jazz ważył około 700 g, Soul około 600 g. Soul jest śliczny, lśniącoczarny z białymi skarpetkami, zgrabniejszy i delikatniejszej budowy niż Jazzik, ale ma charakterek. Taki cykor-narwaniec. Boi się, ale jednocześnie zgrzyta zębami. Chciałam przedstawić maluchy moim świntuchom, najpierw Bobkowi, który jest bardzo łagodny i towarzyski. No i wyszło szydło z worka, czyli Soul ze śpiworka :). Jazz nawet nosa nie wysunął z norki, podczas gdy Soul nie tylko tańczył z Bobkiem, ale kłapał na niego zębami i podskakiwał buńczucznie. A Bobcio chciał go tylko obwąchać :( Za to maluchy lubią się nawzajem, a przynajmniej nie ma między nimi konfliktów. Jazz jest dużo bardziej wyluzowany i chętnie wyciąga się w swoim śpiworku. Quote
kimera Posted November 5, 2008 Author Posted November 5, 2008 Ślicznusie świnusie cały czas czekają na dobry dom! Jazz to świnka do rany przyłóż, zaprzyjaźni się z każdym. Bardzo zrównoważony, spokojny ale i ciekawy świata świnek. Wpuszczony do "starych" do dużego pokoju, zaprzyjaźnił się z nimi, a potem wszedł im do transportera i położył się obok. Soul to świnka nerwowa z tendencją do dominacji na wszelki wypadek. Do obcych świnek podskakuje zaczepnie i zgrzyta zębami. Dziwne, ale do Jazza Soul nie ma żadnych pretensji. Widocznie nie czuje się przez niego zagrożony. Quote
kimera Posted November 12, 2008 Author Posted November 12, 2008 Coraz większe świnki morskie czekają wciąż na stały dom. Jazz i Soul przypominają o sobie! Te dwie świnki są w Łodzi, ale domu znów szuka biało-beżowy prosiaczek z wątku "Smocze świnki", który wyjechał ode mnie do Chorzowa. Niestety, nie może tam zostać. Może ktoś na Śląsku przygarnie Drogona? CAVIARNIA • Zobacz temat - Rhaegal szuka domku! Quote
kimera Posted November 23, 2008 Author Posted November 23, 2008 Świnki, świnki, do domu! Podnoszę muzyczne, ćwierkające morświnki. Quote
kimera Posted December 7, 2008 Author Posted December 7, 2008 Puś, puś, pusie! Komu, komu śliczne świnki morskie? Tylko u mnie jeszcze jest aksamitny czarny świnek. A w parze z nim bardzo milutki rudy. Quote
kimera Posted December 8, 2008 Author Posted December 8, 2008 Tak świntuszki wyglądają dzisiaj: Quote
siekowa Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 ale cuda :loveu::loveu: gdzie ten domek dla nich? Quote
kimera Posted December 12, 2008 Author Posted December 12, 2008 Rudy to taka przylepka słodka, może długo, długo leżeć mi pod brodą, i nawet się nie zsiusia. Daje się tulić i głaskać, a skrobany po grzbiecie wyciąga łapeczki. Czarny jest dużo bardziej nerwowy, ale też daje się głaskać. Szczególnie go uspokaja obecność "braciszka". Lubią się tulić do siebie, co jest zadziwiające, jak popatrzę na swoich dwóch "starych" świnków :). Jazz i Soul są cichutkie, nie należą do głośno kwiczących świnek, co najwyżej cicho popiskują. Śliczne, coraz większe świnki morskie nadal szukają kochającego stałego domu! Quote
kimera Posted December 20, 2008 Author Posted December 20, 2008 Hop, hop, świnki! Jazz i Soul, dwie młode świnki morskie przypominają o sobie. Były "królikami doświadczalnymi" w laboratorium, teraz są domowymi pieszczochami. Kluchy lubią leżeć na tarasie, czyli na płaskim dachu drewnianego domku, wyścielonym oczywiście poduszką. Quote
kimera Posted January 9, 2009 Author Posted January 9, 2009 Świąteczne zdjęcia świnek. Malcy nadal szukają stałego domu: Quote
kimera Posted January 21, 2009 Author Posted January 21, 2009 Świntuszki rosną i są coraz bardziej oswojone. Mają już ponad pięc miesięcy. Rudy lubi stać przy siatce, kiedy mnie zobaczy. Robi takiego "pieska". Są zdrowe, oswojone, kochane. Nikt nie przygarnie dwóch panów świnków? Quote
kimera Posted February 4, 2009 Author Posted February 4, 2009 Podnoszę świntuszki, żeby nie zostały zapomniane. Quote
siekowa Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Takie piękności a jeszcze domu nie mają? :crazyeye: Quote
kimera Posted February 16, 2009 Author Posted February 16, 2009 Nie zapominajcie o świntuszkach! Takie śliczne, oswojone samczyki. Rudy jest przylepka, ale czarny staje na tylnych łapkach i fajnie wyciąga do mnie "rączki", kiedy zobaczy, że podchodzę do siatki. Nie opiera się o pręty, tylko staje zgrabnie słupka, a że ma białe rękawiczki, zabawnie to wygląda. Ich koledzy już znaleźli własne domy, a oni ciągle czekają... Quote
kimera Posted February 22, 2009 Author Posted February 22, 2009 Podnoszę śliczne świnki morskie! Nadal czekają na swój stały dom. Dwa milusie samczyki, młode, grzeczne, miziaste... Quote
kimera Posted March 29, 2009 Author Posted March 29, 2009 No i się doczekały!:multi: Jazz i Soul znaleźli swój stały dom w okolicach Łodzi. Quote
Recommended Posts