Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Coś innego niż zwykle:

"Oddał do kota sąsiadki cztery strzały z wiatrówki. Wszystkie celne. Zabił go. Dlaczego to zrobił? Motywów swojego postępowania nie potrafi logicznie wyjaśnić. Ryszardem C., 48-letnim mieszkańcem Chojnic, zajęła się najpierw miejscowa policja, a potem prokuratura.
Snajper nie owijał w bawełnę. Przyznał się do winy. Aniołem to on nie jest. Już wcześniej miał kłopoty z przestrzeganiem prawa. Ma na sumieniu jazdę po pijanemu i niszczenie dokumentów. Prokuratura nie ma wątpliwości, że Ryszrd C. musi ponieść surową karę za zabicie czworonoga. Powołuje się na zapisy ustawy o ochronie zwierząt. Mężczyzna zgodził się poddać karze dobrowolnie. Prokurator będzie żądać dla niego czterech miesięcy więzienia w zawieszeniu na dwa lata. Będzie musiał także zapłacić 300 zł tak zwanej nawiązki. Dostanie ją Schronisko dla Zwierząt 'Przytulisko' w podchojnickich Igłach.
Ryszard C. stracił także wiatrówkę, bo stóże prawa uznali, że w jego rękach to niebezpieczna dla otoczenia 'zabawka'. Na posiadanie wiatrówek nie trzeba mieć zezwoleń."
źródło: Polska Dziennik Bałtycki
(podkreślenie moje)

Dobrze, choć ciekawe jaka byłaby kara gdyby nie był wcześniej karany...

Posted

Chociaz jedna sprawa skonczyla sie bardziej pozytywnie niz uniewinnieniem, tak dalej . Mam nadzieje, ze w przyszlosci ludzie zrozumiej,a ze jak ktos jest w stanie zabic zwierzaka bez skrupulow to w przuszlosci moze tazke zabic czlowieka.

Posted

Wymierzona kara nie jest adekwatna do popelnionego przestepstwa. Czy nikt z tego terenu nie jest w stanie wystapic jako oskarzyciel posilkowy?
Nawiazka jest smiesznie niska, a moze by tak szesc miesiecy ale odpracowania na rzecz schroniska, podanie do publicznej wiadomosci.

Posted

Ostatnio byłam na rozprawie i za jazdę po pijanemu w terenie niezabudowanym facet dostał 6 mies. w zawieszeniu a za zabójstwo tylko 4. Moim zdaniem i tak za mała kara... :shake: