Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wzorzec grzywacza opublikowany na stronie ZK.

http://www.zkwp.pl/zg/wzorce/288.pdf

ja dostrzegam kilka różnic od poprzednich tłumaczeń. W punkcie dotyczącym masy zmieniono szyk zdania złożonego i tak oto z zdania(cytat nie dołowny) :

waga nie powinna przekraczać 5,5 kg, ale w rasie występuje duża rozpiętość

mamy:

Występuje pewna rozbieżność w zakresie wagi, ale nie powinna ona
przekraczać 5,5 kg.

Jak dla mnie to ogromna różnica.

Zwlaszcza, że według moich, dość luźnych szacunków, około 70% samców waży ponad 5, 5 kg .

Posted

Powyżej masz link do wzorca opublikowanego przez Zk. Zamyka to ostatecznie dyskusje która wersja wzorca (które tłumaczenie) jest właściwe. Niestety pod względem wagi i wzrostu nasze grzywacze odbiegają dosyć od niego. Moim zdaniem wzorzec należałoby zaktualizować, bo tak naprawdę suczka o wzroście 23 dla żadnego hodowcy nie jest ideałem a jej rozmnożenie jest bardzo ryzkowne. W Warszawie suczka o 25 cm wzroście była dla sędziego za mała i tutaj stajemy przed dość poważnym problem, że mamy wzorzec, którego nie rezpektują nawet sędziowie. Bo przecież jej wzrost jest pod względem wzorca idealny. I o ile sedzia może woleć suczkę 28 cm od 23 np to sytuacja jest bardzo niepokojąca, gdy wygrywa suka o wzroście 34 cm np a ta o wzroście który wzorzcec okresla jako idealny jest za mała.

Nie chciałabym być źle zrozumiana. Ja preferuję suczki z przedziału 28-31 cm a psy 30-34 cm, ale mamy obecnie paradoks, gdzie wzorzec jest mocno nieaktualny i uważam, że jednak sędzia nie może oceniac psów inaczej niż w ramach wzorca.

• 4 months later...
Posted

Ja mam pytanie i mam nadzieję, że w temacie:oops:. Jak to jest z wystawami i dyskwalifikacją? Czy obwódka oka, która nie jest całkiem wybarwiona (kawałek jest czarny jakby pomalowany kredką do oka, a pies biały) to nadaj się do dyskwalifikacji? :placz:

Posted

Magdola to wszystko zalezy od sędziego. Ja spotkałam się wiele razy, że psy z białymi powiekami (obwódkami) wygrywały i to dużoooo
Myślę ze nie masz sie czym martwic :) Jak reszta jest ok to oczy "ujdą w tłumie"

Posted

:diabloti:

Mnie ogolnie bawi fragmencik o wadze psa :evil_lol:
Wzrost ok - rozumiem - sędzia psiaka zmierzy - lepiej lub gorzej ,bo wiadomo powszechnie co grzywce potrafia wyczyniac przy ocenie ,a i wsród sędziów widziałam różnorakie techniki mierzenia ;) ( przykładem może byc zagraniczny sędzia owczarków niemieckich ,który mierzył psy stawiając je obok własnego uda ;)) ...
Niemniej czego teraz się mamy spodziewać na ringu ??? rzeczonej miareczki oraz wagi???
Przecież wiadomo ,ze grzywki są różne - drobne i wysokie ,niskie i mocne...
U mnie np ( bo najlepiej mi obrazować na podstawie mojego towarzystwa ) mam Harysia - całe życie z niedowagą ( mimo kastracji nawet) wzrostowo ma 33 cm a waga jego miewała juz skoki od 2,5 !!!! kg do powiedzmy 4 - 4,3 tak juz w szczytowej jego formie ,a mimo to wyglada jak szkielet na zapałkach :evil_lol: ,mam Gizmaka ,który wzrostem nie grzeszy ma ok 28 cm a wazy ok 6 kg i wcale nie jest gruby - jest mocny i ma duzą mase miesniową ....jest i Vicek - samiec mocny w pełni juz dojrzały - wzrost 34 cm a waga ....ok 7 kg .Patrząc na wzorzec trzeba by z tej trójcy wybrac Harysia - bo i wzrost i wage ma ok ...ale bądzmy realistami ;) ...mimo idealnych wymiarów Harys jest hmmmmm średnio atrakcyjny ...
Natomiast Gizmak wzrost mikrusi ,waga zbyt duza ...a Vicek wg mnie z tej trójki najlepszy odpada w przedbiegach :lol: i za wzrost ( bo nie idealny) i za wage ....
Takie stwierdzenia we wzorcu ...hmmm są przydatne ,ale nie moga być kryterium przyznania ostatecznego wyboru zwycięzcy .
Zobaczcie kiedy powstawał wzorzec grzywacza ....zobaczcie jakie grzywacze były wtedy ...Mineło wiele lat i rasa nieco się zmieniła .Wpłyneły na to różne czynniki - selekcja hodowlana ,rodzaj karmy ,suplementacji diety ect ect.
I naprawde nie sądzę ,zeby na piękno i przydatnośc w hodowli miały wpływ dodatkowe dekagramy czy centymetry.Nie należy popadać w skrajnosci ,w zadnym kierunku...;)