miniaga Posted October 2, 2008 Posted October 2, 2008 Wzorzec grzywacza opublikowany na stronie ZK. http://www.zkwp.pl/zg/wzorce/288.pdf ja dostrzegam kilka różnic od poprzednich tłumaczeń. W punkcie dotyczącym masy zmieniono szyk zdania złożonego i tak oto z zdania(cytat nie dołowny) : waga nie powinna przekraczać 5,5 kg, ale w rasie występuje duża rozpiętość mamy: Występuje pewna rozbieżność w zakresie wagi, ale nie powinna ona przekraczać 5,5 kg. Jak dla mnie to ogromna różnica. Zwlaszcza, że według moich, dość luźnych szacunków, około 70% samców waży ponad 5, 5 kg . Quote
Matyk Posted October 2, 2008 Posted October 2, 2008 Ja jakiś czas temu (choć nie pamiętam gdzie) czytałem że waga nie może przekraczać 5,7 lub 5,9 kilo ale już nie pamiętam dokładnie Quote
miniaga Posted October 2, 2008 Author Posted October 2, 2008 Powyżej masz link do wzorca opublikowanego przez Zk. Zamyka to ostatecznie dyskusje która wersja wzorca (które tłumaczenie) jest właściwe. Niestety pod względem wagi i wzrostu nasze grzywacze odbiegają dosyć od niego. Moim zdaniem wzorzec należałoby zaktualizować, bo tak naprawdę suczka o wzroście 23 dla żadnego hodowcy nie jest ideałem a jej rozmnożenie jest bardzo ryzkowne. W Warszawie suczka o 25 cm wzroście była dla sędziego za mała i tutaj stajemy przed dość poważnym problem, że mamy wzorzec, którego nie rezpektują nawet sędziowie. Bo przecież jej wzrost jest pod względem wzorca idealny. I o ile sedzia może woleć suczkę 28 cm od 23 np to sytuacja jest bardzo niepokojąca, gdy wygrywa suka o wzroście 34 cm np a ta o wzroście który wzorzcec okresla jako idealny jest za mała. Nie chciałabym być źle zrozumiana. Ja preferuję suczki z przedziału 28-31 cm a psy 30-34 cm, ale mamy obecnie paradoks, gdzie wzorzec jest mocno nieaktualny i uważam, że jednak sędzia nie może oceniac psów inaczej niż w ramach wzorca. Quote
Matyk Posted October 2, 2008 Posted October 2, 2008 MINIAGA zgadzam się z tobą w 100% tylko jak nie sędziowie to kto tak naprawde ma tego przestrzegać wzorzec jest-- jest i koniec Quote
Ilka21 Posted October 3, 2008 Posted October 3, 2008 no ale tak samo jest z oczami było mniej więcej tak Średniej wielkości, w kształcie migdałów a teraz nic nie ma o kształcie Quote
magdola Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 Ja mam pytanie i mam nadzieję, że w temacie:oops:. Jak to jest z wystawami i dyskwalifikacją? Czy obwódka oka, która nie jest całkiem wybarwiona (kawałek jest czarny jakby pomalowany kredką do oka, a pies biały) to nadaj się do dyskwalifikacji? :placz: Quote
maga18 Posted February 27, 2009 Posted February 27, 2009 Magdola to wszystko zalezy od sędziego. Ja spotkałam się wiele razy, że psy z białymi powiekami (obwódkami) wygrywały i to dużoooo Myślę ze nie masz sie czym martwic :) Jak reszta jest ok to oczy "ujdą w tłumie" Quote
resuruss Posted February 28, 2009 Posted February 28, 2009 :diabloti: Mnie ogolnie bawi fragmencik o wadze psa :evil_lol: Wzrost ok - rozumiem - sędzia psiaka zmierzy - lepiej lub gorzej ,bo wiadomo powszechnie co grzywce potrafia wyczyniac przy ocenie ,a i wsród sędziów widziałam różnorakie techniki mierzenia ;) ( przykładem może byc zagraniczny sędzia owczarków niemieckich ,który mierzył psy stawiając je obok własnego uda ;)) ... Niemniej czego teraz się mamy spodziewać na ringu ??? rzeczonej miareczki oraz wagi??? Przecież wiadomo ,ze grzywki są różne - drobne i wysokie ,niskie i mocne... U mnie np ( bo najlepiej mi obrazować na podstawie mojego towarzystwa ) mam Harysia - całe życie z niedowagą ( mimo kastracji nawet) wzrostowo ma 33 cm a waga jego miewała juz skoki od 2,5 !!!! kg do powiedzmy 4 - 4,3 tak juz w szczytowej jego formie ,a mimo to wyglada jak szkielet na zapałkach :evil_lol: ,mam Gizmaka ,który wzrostem nie grzeszy ma ok 28 cm a wazy ok 6 kg i wcale nie jest gruby - jest mocny i ma duzą mase miesniową ....jest i Vicek - samiec mocny w pełni juz dojrzały - wzrost 34 cm a waga ....ok 7 kg .Patrząc na wzorzec trzeba by z tej trójcy wybrac Harysia - bo i wzrost i wage ma ok ...ale bądzmy realistami ;) ...mimo idealnych wymiarów Harys jest hmmmmm średnio atrakcyjny ... Natomiast Gizmak wzrost mikrusi ,waga zbyt duza ...a Vicek wg mnie z tej trójki najlepszy odpada w przedbiegach :lol: i za wzrost ( bo nie idealny) i za wage .... Takie stwierdzenia we wzorcu ...hmmm są przydatne ,ale nie moga być kryterium przyznania ostatecznego wyboru zwycięzcy . Zobaczcie kiedy powstawał wzorzec grzywacza ....zobaczcie jakie grzywacze były wtedy ...Mineło wiele lat i rasa nieco się zmieniła .Wpłyneły na to różne czynniki - selekcja hodowlana ,rodzaj karmy ,suplementacji diety ect ect. I naprawde nie sądzę ,zeby na piękno i przydatnośc w hodowli miały wpływ dodatkowe dekagramy czy centymetry.Nie należy popadać w skrajnosci ,w zadnym kierunku...;) Quote
Recommended Posts