Sonya-Nero Posted November 13, 2004 Author Posted November 13, 2004 Nie powiem że nieruszyła mnie ta opinia zwłaszcza, że w tej chwili to chyba nawet takie psy jak husky w trakcie przygotowania do wyjścia na ring poddawane są różnym zabiegom pielęgnacyjnym. Dokładnie tak, husky (te wygrywające prestiżowe wystawy), również są poddawane różnym zabiegom "preparującym" przed wyjściem na ring: kąpiel w szamponach z rozjaśniaczami optycznymi, napuszanie, usztywnianie i wybłyszczanie sierści, czyli dokładnie prawie tym samym zabiegom, którym poddawane są pudle :D Pies na ring nie wchodzi "surowy", o czym niektórzy nasi polscy wystawcy zdają się nie pamiętać :wink: Quote
IraKa Posted November 13, 2004 Posted November 13, 2004 Na szczęście nie jestem jedyna "agilitująca". To inny polski pudel biegający agility. Teraz juz ze śmiechem właścicielka opowiada jaki miała problem z przestawienia się z biegania ringowym truchcikiem na pełny bieg po torze. A jeżeli chodzi o sportowego pudla to na pewno nastawienie muszą zmienic też niektórzy hodowcy. Ja kiedy kupowałam Indi z hodowli Jantarowa Fuga nie ukrywałam swoich zamiarów co do przyszłości szczenięcia tzn. agility i wystawy. Właśnie w tej kolejności. Nie wiem czy gdyby nie "plecy" dostałabym tego szczeniaka. Kiedy pierwszy raz wspomniałam o szkoleniu hodowczyni była ciężko wystraszona. Długo trzeba było ją przekonywac że nie bedę katować szczeniaka. Quote
Gina&Tiger Posted November 13, 2004 Posted November 13, 2004 Myślę że szynszyl przybliżył by trochę ludziom pudle.Zgadzam się z opinią , że wszyscy oceniają pudle po wyglądzie.Przykre ale prawdziwe.Pudle to przecież wspaniałe psy ,również użytkowe.Sama próbowałam to udowodnić ,moje psy mają zdane PT 1 ,suka chodziła w Agility.Moja Gina wczoraj dołączyła do szynszylowców! :D Quote
Sonya-Nero Posted November 13, 2004 Author Posted November 13, 2004 No i jak wygląda? i jak odczucia rodziny? Quote
Gina&Tiger Posted November 13, 2004 Posted November 13, 2004 Powiem nieskromnie ,że wygląda świetnie!! Rodzinka spoko już przywykła.Mnie ta fryzura przywodzi na myśl teriera ,na którego patrzę z przyjemnością, do tego Gina świetnie do tej fryzurki nosi ogon !To był świetny pomysł ,polecam! :P Quote
Gina&Tiger Posted November 13, 2004 Posted November 13, 2004 Nawet zaczęłam dziwnie przyglądać się Tigerowi ,ale to jeszcze nie pora. :wink: Quote
Chimera Posted November 14, 2004 Posted November 14, 2004 Cieszy mnie bardzo, że macie takie zdrowe podejście do rasy :) . Nie wiedziałam, że fryzura może być przyczyną dyskwalifikacji :-? . Ale zastanawia mnie fakt, iż często się widzi na zagranicznych wystawach pudle w bardzo udziwnionych wersjach (jak dla mnie oczywiście) i psy te często stoją na pudle... Swoją droga widząc takiego pudla można się zastanawiać czy to jeszcze pies dla swego właściciela czy już raczej obiekt do eksponowania umiejetności i fantazji jego fryzjera... Quote
Gina&Tiger Posted November 14, 2004 Posted November 14, 2004 Jeśli o mnie chodzi to zdecydowanie pies i to nie byle jaki!! :P Quote
Maruscha Posted November 14, 2004 Posted November 14, 2004 Czesc Dziewczyny tak sobie czytam i czytam na moim ulubionym starym forum poswieconym pudelkom i mimo ze nie mam w tej chwili psa to mam duzy kontakt z nimi - od dwoch tygodni bawie sie w opiekuna dwoch psow w naszym schronisku w miescie - chodze po szkole najstarszej i bierzemy dwa psiaki na spacer no i wozek z najmlodsza na dokladke :wink: :D pozatym sasiadka ma pudla sredniego czarnego ktorego jej strzyge i wlasnie co do fryzury - ostatnio odkrylam ´ze moje reczne trymowanie to zmudna i ciezka praca ....bo kupilam sobie wreszcie trymetr - do tej pory sadzilam ze jest on trudniejsza sztuka wyrywania martwego wlosa i pomocny przy fryzurze ale jednak chwala temu co go wymyslil.... jestem bardzo z niego zadowolona . Acha pudel ten nie lubi warczenia maszynki do golenia czy taki przyrzad ktory ma taka wkladke jak maszynka( tj.chwyta wlosy i jego nadmiar obcina sie nozyczkami) jest tez taki dobry i dobrze rowno strzyze bo mam tu maly problem-nie da sie ciac elektrycznie psiaka... :-? Quote
JustynaJK Posted November 14, 2004 Posted November 14, 2004 czy ja dobrze przeczytałam trymujesz pudla????? Quote
Sonya-Nero Posted November 14, 2004 Author Posted November 14, 2004 Maruscha, chyba się przejęzyczyłaś z tym trymowaniem :o Ręczna maszynka do strzyżenia pudla: trochę się namachasz zanim ostrzyżesz całego pudla, może lepiej nożyczkami, a tylko pyszczek, łapki, brzuszek i ogonek robić ręczną maszynką? Quote
Sonya-Nero Posted November 14, 2004 Author Posted November 14, 2004 Chimera, ta fryzura o której piszesz (domyślam się, że chodzi ci o "kulki" na zadzie i "kulki" na nogach), to właśnie jedna z fryzur przewidziana we wzorcu :D Natomiast w przypadku pudla faktycznie istnieje groźba "fryzuromanii", gdzie nie liczy się pies tylko fryzura i wygrana na wystawie. Mam nadzieję, że mnie to nie dopadnie :wink:, jak na razie fryzurę dopasowywuję do psa, a nie psa do fryzury :D :wink: Quote
Maruscha Posted November 14, 2004 Posted November 14, 2004 :-? moj polski - nie umiem czasami czegos napisac wiec pisze okreznie :wink: robie to tak , wpierw tne nozyczkami ile wlezie 8) potem lece maszynka reczna ale nie wiem czy to taka sama jaka ja mam sprobuje ja potem sfotografowac i wstawie tutaj , a trymuje wlos na pysku inaczej nie umiem - wkoncu jestem amatorem :roll: Quote
Karka Posted November 14, 2004 Posted November 14, 2004 A ja Wam tu wstawiam pudla BiBi Młodzieżowy Zwycięzca Polski '04 Siber Elegans Sokom :P Quote
Sonya-Nero Posted November 14, 2004 Author Posted November 14, 2004 Maruscha, czyli "trymuję" znaczy "golę" :D Quote
Maruscha Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 dokladnie- ten psiaczek ma 8 lat i nigdy nie byl u fryzjera ani nigdy nie slyszal jak chodzi maszynka stad mam maly problemik z nim i stad mam troche roboty z wiercacym sie zwierzaczkiem ...wtedy musze sobie radzic w tak derastyczny dla Was sposob........ 8) Quote
aneta Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Cześć Maruscha - trymować to znaczy "wyrywać" martwy włos - a więc raczej tego pudla golisz :) BiBi gdzieś ty chowała przed wszystkimi to sreberko ??? Quote
BiBi Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 W zaciszu domowym, oczywiście od czasu do czasu wyciagając go na wystawy, żeby sobie coś pozdobywał :wink: Quote
Sonya-Nero Posted November 15, 2004 Author Posted November 15, 2004 A bo Bercik to taka cicha woda... :wink: :fadein: Quote
aneta Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Co nieco wiem o tytulaturze tego sreberka - ale musicie mi przyznać, że go trochu ukrywacie a pokazujecie inne :) Quote
Sonya-Nero Posted November 15, 2004 Author Posted November 15, 2004 W przyszłym roku będzie go więcej na wystawach :D , ale tylko zagranicznych... Quote
Sonya-Nero Posted November 15, 2004 Author Posted November 15, 2004 ... tzn. na paru polskich się też pojawi... :wink: Quote
JustynaJK Posted November 16, 2004 Posted November 16, 2004 a dlaczego tylko zagranicznych i paru polskich?Przecie trzeba się chwalić i pokazywać jak juz jest pudel godny uwagi.Ostatnio na wystawach w PL to rasa w zamarciu. Quote
Sonya-Nero Posted November 16, 2004 Author Posted November 16, 2004 a dlaczego tylko zagranicznych i paru polskich?Przecie trzeba się chwalić i pokazywać jak juz jest pudel godny uwagi.Ostatnio na wystawach w PL to rasa w zamarciu. rasa na wymarciu, również dzięki paru sędziom, którzy skutecznie zrażają do wystaw nowych właścicieli pudli, jeżeli się już tacy znajdą:evil: ale w naszym przypadku, to głównie kwestia finansowa, bardziej opłaca się nam wyjazd na zagraniczne wystawy :D , na championa Polski wystarczą tylko trzy CWC, więc po co jeździć więcej ...? zwłaszcza, że nasze pudle za bardzo nie są w typie sędziów polskich... Quote
Recommended Posts