Sonya-Nero Posted November 11, 2004 Author Posted November 11, 2004 Niestety nie przyglądałam się uważnie MEGANE, bo miałam hurtowy "wyrób" główek :lol: pudlowych (jak ja nie cierpię tego lakieru :evil: ). Coś więcej na ten temat może ci powiedzieć Irena&Pudle lub BiBi, bo to ich odmiana :D Quote
Sonya-Nero Posted November 11, 2004 Author Posted November 11, 2004 Moja Szilenka czyli SHEILA Złocisty Jastrun skończyła dzisiaj 9 lat. :new-bday: Jak ten czas szybko przeleciał. Za tydzień czeka nas debiut - w klasie weteranów :D Quote
Gina&Tiger Posted November 11, 2004 Posted November 11, 2004 Jaka fajna data! Faktycznie czas jest nieubłagany .W jakiej fryzurce będziesz ją wystawiać? Quote
Gina&Tiger Posted November 11, 2004 Posted November 11, 2004 Nie macie żadnych fotek z wystawy? Quote
BiBi Posted November 11, 2004 Posted November 11, 2004 Wszystkiego Najlepszego dla solenizantki :BIG: Quote
Gina&Tiger Posted November 11, 2004 Posted November 11, 2004 Czytając komentarze dotyczące poznańskiej wystawy jestem zaniepokojona i zastanawiam się jak podołamy z organizacją światówki!Gdzie się podział ten dawny Poznań na który jechało się aby zamknąć sezon wystawowy na świetnie przygotowaną wystawę zorganizowaną w pięknym obiekcie???Jak przypomnę sobie moją ostatnią wystawę na lodowatej hali z ozdóbkami ,gdzie na sąsiedniej ogrzewanej wymiękały z ciepła szpice to czegoś tu nie rozumiem? Quote
Sonya-Nero Posted November 11, 2004 Author Posted November 11, 2004 Szilenka od dwóch lat jest strzyżona na "terier cup' lub jak kto woli na szynszylę (?). Uważam, że łyse uszka i ogonki są odlotowe :wink: Nie bylo czasu robić zdjęć w czasie sędziowania na ringu, a szkoda. A potem sesję zdjęciową miał z pudli tylko Tamaryszek, bo Sandra mnie ściga o zdjęcia :D Ja też się załamałam i zniesmaczyłam tym co działo się na niektórych ringach w Poznaniu, przyznawane resCWC chyba przejdą do historii. Ten dawny Poznań chyba odszedł na zawasze w związku ze zmianą zarządu i śmiercią Mirki Walichnowskiej :( W tym roku na szczęście na naszej hali było ciepło, ale pudle zostały doczepione do ringów szpicy, więc wychodzi na to samo, bo inne ozdóbki marzły... Quote
Gina&Tiger Posted November 11, 2004 Posted November 11, 2004 szynszylka jest super ,można w takiej fryzurce wystawiać??Wstaw jakieś zdjątko Szilenki strasznie jestem ciekawa jak wygląda.Może też się skusze na taką fryzure.Moja rodzinka się trochę burzy muszę ich przekonać! :roll: Quote
Sonya-Nero Posted November 11, 2004 Author Posted November 11, 2004 W zasadzie jest to fryzura na federała tylko uszy i ogon sa ogolone. U nas w Polsce swoją weterankę w takiej fryzurze przez pewien czas wystawiał Kuba, a ja się przekonam na własnej skórze u Junikiewiczowej. Ale i tak ją będą pokazywała w takiej fryzurze, bo mi się bardzo podoba. Choć początki były trudne i po pierwszym ogoleniu ogonka wybuchła taka awantura, że myślałam już o pozbieraniu sierści i jej doklejeniu na Kropelce :lol: Również Natalka chodzi w takiej fryzurze, jest ładna i bardzo wygodna. Na pewno będę robić zdjęcia Szilence w Kielcach, to ci prześlę lub jakimś cudem pokażę na Dogomanii. Quote
Karka Posted November 11, 2004 Posted November 11, 2004 Moja Szilenka czyli SHEILA Złocisty Jastrun skończyła dzisiaj 9 lat. :new-bday: Jak ten czas szybko przeleciał. Za tydzień czeka nas debiut - w klasie weteranów :D Wszystkiego NAJ, NAJ, NAJ dla weteranki :tort: :BIG: Quote
IraKa Posted November 11, 2004 Posted November 11, 2004 No to widzę, że mam wiedzę szczątkową na temat sędziny. Kurcze z tym mniejszym psem w miniaturach to rzeczywiście przesadziła. Toż to niezgodne nawet z naturą. Szczeniaków - przynajmniej apricotów - nie mierzyła wogóle, nawet słowem nic nie usłyszałam na temat jej wielkości. A sekretariat to rzeczywiście dała popis. Niektórzy jeszcze po zakończeniu ocen biegali aby uzupełnić dokumenty. Sędzina nie tyle zarzuciła mi co zwórciła uwagę na fakt, że suka jest jeszcze niezwiązana, mało stabilna jeżeli chodzi o grzbiet. Mówiła żeby biegał POD GÓRKĘ (tylko zastanawiam się co z powrotem? :lol: ). Muszę trochę poczekać na ten stabilny grzbiet bo mam nie pudla tylko taaaaaaką długą dżdżownicę która jak zaczyna machać ogonem to aż zgina się w pół. Zdjęć też niestety nie mam. Jeżeli chodzi o preparat to chętnie poznam jego nazwę. Obecnie pudlica dostaje wapno z witaminami i ćwiczy agility. Dzisiaj rano byłyśmy na treningu. Slalom zaczyna robić już bez smyczy i w niezłym tempie. Prawdę mówiąc to niemogę się doczekać kiedy zaprezentuję ją szerszej agilitowej publiczności. Co tu dużo mówić jestem z niej bardzo dumna. Póki co chyba zgłosimy się na wystawę do Nowej Rudy tym razem już do klasy młodzieży - wiecie kto będzie sędziował tam pudle. Do IX gr. przypisany jest pan W.Boryczko oraz Petr Rehanek. A fryzura na szynszyla też mi się podoba - jest ona chyba popularna wśród skandynawów. Weterance życzymy miękkich poduszek i ciepłych kolan do polegiwania. :calus: Quote
Sonya-Nero Posted November 11, 2004 Author Posted November 11, 2004 Dziękuję, za życzenia dla mojej weteranki :D Jest taki pogląd wśród sędziów i hodowców, że można rozbudować klatkę piersiową przez wchodzenie po schodach do góry :D , próbowałam tak z Szilenką, ale efekt był żaden, bo chyba schodow było za mało :wink: , w każdym bądź razie, ja w to nie wierzę. Uważam, że wystarczy samo bieganie, a oprócz tego z obserwacji własnych psów widzę, że klatka rozwija się znacznie później, w wieku od półtora do dwóch lat. To samo tyczy się z miękkim, słabozwiązanym grzbietem. Preparaty o których ci pisałam to Arthroflex ze SanVetu oraz Flex z Rowedo. Pierwszy jest dostępny w Polsce, drugi będzie dostępny w niedługim czasie i jest specjalnie przeznaczony dla młodych rozwijających się psów. Quote
Karka Posted November 11, 2004 Posted November 11, 2004 A tutaj proszę bardzo Zwycięzca Polski 04 Tamaris Nero Sabadiana FCI Soni-Nero Quote
Chimera Posted November 11, 2004 Posted November 11, 2004 Uff...przebrnęłam przez temat :D . Chociaż jestem wielbicielką całkiem innej grupy psów, to swego czasu, jak pierwszy raz w życiu zobaczyłam pudla dużego na żywo oniemiałam...piękne stworzenia... Może ktoś wstawi zdjątko pudla w fryzurze "szynszylowej"? Jestem bardzo ciekawa jak to wygląda. Tillia co ja widzę! :o Zamierzasz zdradzić charty? :wink: Quote
Gina&Tiger Posted November 12, 2004 Posted November 12, 2004 Ja również proszę o zdjątka fryzury szynszylowej!!!!! Quote
IraKa Posted November 12, 2004 Posted November 12, 2004 Fajne pudle wyglądają w takiej fryzurze i przy okazji odchodzi problem z "utytłanymi" uszami. Myślę, że jest to niezła alternatywa dla osób, które nie chcą mieć "dziwnie" wystrzyżonego pudla. Fryzura prosta, ładna i wygodna i dla psa i dla właściciela. A przy tym nie jakaś szpetna. Ale mam wrażenie że w tej fryzurze lepiej wyglądają psy większe: średniaki lub duże. Nie widziałm takiej fryzury u miniatury. A wy? Quote
Sonya-Nero Posted November 12, 2004 Author Posted November 12, 2004 Ja widziałam ją na żywo na miniaturach i też mi się podobała :D , choć przyznać muszę, że najefektowniej wygląda na dużych i średniakach :D , a co sądzicie o takiej fryzurze... Quote
IraKa Posted November 12, 2004 Posted November 12, 2004 Ja widzę skrzyżowanie wilka z pudlem :D A tak na poważnie to osobiście wolę pudla bez pomponów. Wolę jak mają "portki". Cała reszta OK łącznie z uszami. Quote
Sonya-Nero Posted November 13, 2004 Author Posted November 13, 2004 A nie wygląda jak goły pudel w skarpetkach..... :wink: :lol: Quote
Chimera Posted November 13, 2004 Posted November 13, 2004 Bardzo mi się podoba fryzurka na szynszyla :D , szczególnie z 3 zdjęcia. Myśle, że jej popularyzacja, także na wystawach, przyniosłaby same korzyści dla rasy. Ciekawa jestem czy Wy, właściciele pudli, zastanawialiście się skąd się biorą negatywne opinie ludzi o pudlach? Ja powszechnie spotykam się z takimi: że to głupi pies :o , jak lalka, nawet słyszałam użycie określenia "pudelek" na kobietę przesadnie umalowaną, wystrojoną i z natapirowaną fryzurą. I bynajmniej nie był to komplement :-? . Quote
IraKa Posted November 13, 2004 Posted November 13, 2004 Ciekawa jestem czy Wy, właściciele pudli, zastanawialiście się skąd się biorą negatywne opinie ludzi o pudlach? Pewnie stąd, że ludzki gatunek ocenia wszystko najpierw po wyglądzie później w miarę poznania bierze pod uwagę inne cechy. Nawet ostatnio na spacerze spotykając znajomych psiarzy ( z haszczakiem) usłyszałam opinię (za plecami oczywiście) ,że nie lubią pudli ponieważ na wystawie we Wrocławiu widzieli że są lakierowane a oni nie lubią takich nienaturalnych psów. Nie powiem że nieruszyła mnie ta opinia zwłaszcza, że w tej chwili to chyba nawet takie psy jak husky w trakcie przygotowania do wyjścia na ring poddawane są różnym zabiegom pielęgnacyjnym. Quote
Sonya-Nero Posted November 13, 2004 Author Posted November 13, 2004 Niestety pudel to dość kontrowersyjna dla niektórych rasa, i decydując się na niego musi liczyć się i życzliwymi dla nas komentarzami jak i co najmniej :evil: nieprzyjemnymi i złośliwymi. Nagrodą jest towarzystwo naprawdę inteligentnego i świetnego psychicznie psa :D W dzisiejszych czasach pudel to jedna z ras,, tzw. "show", ze względu na swój specyficzny wygląd i ruch oraz częstotliwość wygrywanych wystaw :wink: . Dlatego się cieszę, że są takie osoby jak Irena, które pokazują pudla zupełnie z innej strony, jako psa-sportowca :D We wzorcu pudla są podane wzory strzyżenia, których my-wystawcy musimy przestrzegać. Jako wadę dyskwalifikującą wymieniono m. in. fryzurę niezgodną ze wzorcem. Jak już wcześniej napisałam fryzurę tą "podciągnięto" pod fryzurę "nowoczesną" czyli "na federała, aczkolwiek w opisie tej fryzury jest zaznaczone: "wszelkie inne fantazyjne strzyżenia, nie odpowiadające powyższym normom wzorcowym są niedopuszczalne". I jest to furtka dla sędziów pozwalająca im dyskwalifikacje psa ze względu na fryzurę. Fryzura na "szynszyla" pojawiła się w Skandynawii, a są w niej pokazywane psy w klasie weteranów i sędziowie "przymykają oko" na to, że nie jest całkiem zgodna ze wzorcem. Ja osobiście uważam, że jest świetna dla wszystkich pudli, które nie uczestniczą w wystawach lub uczestniczą jako weterani, gdzie zazwyczaj jakoś sierści nie jest taka jak w czasach młodości. I podobają mi się tak ostrzyżone pudle... Natomiast kwestia lakieru - to już osobny temat... Quote
Recommended Posts