Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

To ostatnie to ta paskuda - całkiem niezła Ci wyszła :klacz:

Jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli zwycięscę świata w 2006 r.

Zdradź jeszcze z jakiej hodowli pochodzą 3 pierwsze psy.

• Replies 9.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

OK .

zdjęcie pierwsze - Norwegia

Härbovi's Rocko Barocko

zdjęcia 2 i 3 - Norwegia

Kudos The Knockout - Zw.Świata Mł., BOB, BOG, III BIS

zdjęcie 4-te

CANMOY'S KISMET siostra 2 x Zw.Św. KISS KISS Canmoys

5-te i 6-te znasz chyba dobrze :wink:

PS - Poprawiam tutaj, bo mi sie źle przekopiowało - a nie sprawdziłam, dzięki Sonya-Nero.

Posted

A to są glowy dużych białych pudli, które mi sie osobiście podobają

(hodowla Kateischa z Nowej Zelandii)

mistyframe.gif

Kitty0703.jpg

A tu mam dla ciebie niespodziankę, chociaż już może do tego dotarłaś,

wzorzec amerykańskiego pudla z rysunkami

http://www.poodleclubofamerica.org/breedstandard.htm

Znikam na jeden dzień, ale tylko na jeden, w czwartek wieczorem sobie znów popiszemy, chyba, że się już znudziłyście :wink:

Posted

Ale się rozpisałyście.Teraz żałuję ,że nie zgłosiłam się na Poznań.Aneta masz rację te Kudosy są "okropne" fuj.Piszecie ,że w europie przepisuje sie psy jeśli chodzi o wielkość i jesteście za to trzeba również zaakceptować braki ,tak nieistotne w wielkim świecie.Zapomniałam o ogonkach -wiewióry są śliczne :wink:

Posted
Teraz żałuję ,że nie zgłosiłam się na Poznań... Piszecie ,że w europie przepisuje sie psy jeśli chodzi o wielkość i jesteście za to trzeba również zaakceptować braki ,tak nieistotne w wielkim świecie.Zapomniałam o ogonkach -wiewióry są śliczne :wink:

Średniaki czarne, białe, brązowe wystąpią w bardzo licznej grupie, bo aż 4 egzemplarzy: 3 psy (pośrednia, championów i weteranów) i 1 suka (pośrednia).

Hm, może i braki są nieistotne w wielkim świecie, ale jak na na razie mój wielki świat składa się z krajów sąsiadujących z Polską: Czechy, Słowacja, Niemcy a tam liczą zęby.

Nie jestem ortodoksem w tej dziedzinie, ale wolę jak pies ma pełne uzębienie, ma wtedy taki ładny, równy uśmiech :D

Wiewióry - akceptujemy :lol: , prosiaczkom mówimy- nie :x

Posted

Otwarta pusta jakby na mnie czekała!Niestety już za pózno na zgłoszenie.Nia pozostało mi nic jak czekać na wyniki .Czy są jakieś średniaki "obce" czy wszystkie "nasze?Coś mi się wydaje ,że wszystkie "nasze"

Elu przypominam Ci,że graniczymy również ze wschodem a tam raczej zębów nie liczą, a sądząc po zdjęciu które wcześniej przysłałas to zauważyłaś "wschodnie"psy.Ja osobiście uwazam,że wschód robi w kierunku pudla dużo więcej niż Twoi sąsiedzi razem wzięci . 8)

Posted

Klasa pośrednia to mój Tamarisek, klasa championów to Whiteway's Black Magic, a tak wygląda

taikae3.jpg

a weteran to Sidney, a suka w pośredniej to Afina Marysi.

Nie zapomniałam, że graniczymy ze Wschodem, ale dla nas z południa Polski jest tam daleko i nielekko jechać:

fatalne, wąskie drogi przez całą Polskę i do tego zmiatające wszystko po drodze tiry, bliżej nam naprawdę do Zachodniej Europy i jej autostrad,

ale i tak w przyszłym roku jedziemy dokończyć championa Litwy i może zacząć jakieś nowe, przynajmniej dla lwiego pyszczka.

Zgadłaś - ruskie pudle bardzo mi się podobają, bez przerwy grzebię po ich stronach, odświeżyłam znajomość ruskiego, i mam niezłe archiwum i staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami. Ale, jak już pisałam kiedyś wcześniej i biorę pełną odpowiedzialność za to co napiszę: jest i druga ciemna strona medalu: w pewnym okresie czasu do Rosji szły piękne egzemplarze pudli, które z pewnych przyczyn musiały Europę opuścić (psy chore na dziedziczne choroby lub po takich psach), wykorzystano fakt, że Rosja była głodna na piękne psy i nikt nie dokonywał tam żadnych badań.

A ponieważ Rosjanie to utalentowani hodowcy i groomerzy - to potomkowie tych psów zaczęli z powrotem wracać do Europy, gdzie musiały przejść badania i przechodziły lub nie.

Część psów, zwłaszcza ta elita, została bardzo szybko przebadana (bo to leżało w ich interesie), ale w Rosji żyje bardzo dużo pudli które raczej nie prędko zostaną przebadane.

I dlatego trzeba dobrze wiedzieć, co się chce kupić z Rosji, a oni się potrafią cenić, i pudle z elity to wydatek ok. 1000 $.

Obserwuję, które z zachodnich psów kryją w Rosji (bo skoro je Rosjanie docenili tomuszą być dobre) i biorę to pod uwagę.

Nie bez znaczenia był dla mnie fakt, że w rodowodach tych najbardziej utytułowanych średniaków czarnych i aprikotów, jest pewien pudel, szczególnie mi bliski, to HAPPY HARLEKINO z Altheyrosei, miotowy brat HENESSY NOIRE z Altheyrosei, czyli babki moich szczeniaków.

Posted

Gina&Tiger

Mam nadzieję, że nasz przebieg będzie bezbłędny ale że szybki to raczej nie. Mojej emerytce nie zabardzo chce się rozwijać zawrotne prędkości.

Szykuję drugą pudlicę (apricotkę Indi) na agility i mam nadzieję, że będzie godnie reprezentować pudle. W końcu w 2001 roku to pudel zdobył MŚ w agility. Nie powiem, że nie mam chrapki na ten tytuł. Debiut rudej planuję na II połowę przyszłego roku. A póki co biegamy rekreacyjnie.

Fajnie o pudlach (pudel średni) napisane jest tu:

http://www.naszepsy.pl/rasa_essay.asp?rasa=1443

Czy możecie mi pomóc w znalezieniu zdjęcia ładnego białego średniaka?

Posted

Irena&pudle

W jakim wieku jest twoja emerytka?Jeśli można wiedzieć ,to co to za apricotka (mini ,średnia)?Przeczytałam twój tekst i pomyślałam sobie ,że ja też przecież mogłabym sobie rekreacyjnie pobiegać.W końcu moja suka jest vicemistrzem Polski Poznań 2001 !Sędzia skandynawski nie pamiętam dokładnie skąd ,nazywa się Olsen.Trzy przebiegi tylko w pierszym 5 pkt karnych.Warto dodać ,że startowałam po prawie dwu letniej przerwie kompletnie bez przygotowania.Także wydaję mi się ,że poszło nam świetnie.Niestety w Gdyni wszyscy mają agility "gdzieś".Dodam, że mam swój tor ,niestety i tak zainteresowania brak.I w taki sposób potencjał mojego pudla został zmarnowany.Piszesz o pudlu który zdobył Mistrzostwo Swiata.Miałam okazję oglądać go (właściwie ją)na żywo ,na zawodach zorganizowanych w Sopocie.Taki pies to los na loteri ,z takim spidem się trzeba urodzić!

Posted

Moja biała pudlica (Alta) ma 8 lat a zaczęłam z nią biegać jak miała 5. To już trochę późno na wyrabianie prędkości u psa. Dlatego piszę, że biegamy rekreacyjnie. Teraz zależy mi głównie na czystych przebiegach aby zdobyć ocenę doskonałą. Apricotka ma 8 m-cy i zaczynamy treningi. To Katarzyna Wielka Jantarowa Fuga - jeszcze miniatura :D . Jeżeli chodzi o twój tor to może daj hasło na forum dogomanii w SPORT-Agility. Myślę, że znaleźliby się chętni do wspólnych treningów.

Piszesz:

Piszesz o pudlu który zdobył Mistrzostwo Swiata.Miałam okazję oglądać go (właściwie ją)na żywo ,na zawodach zorganizowanych w Sopocie

Nie wiem czy rozmawiamy o tej samej osobie. Mistrzostwo zdobyła Elena Klokova (Rosjanka) biegałą z pudlem (psem) miniaturą apricotem. Nieprzypominam sobie aby była w Polsce, może napiszesz w którym roku? Aczkolwiek przyznaję, że jak Ty zdobywałaś vicemistrza to ja dopiero zaczynałam :(

W końcu moja suka jest vicemistrzem Polski Poznań 2001 !Sędzia skandynawski nie pamiętam dokładnie skąd ,nazywa się Olsen.Trzy przebiegi tylko w pierszym 5 pkt karnych

Zdecydowanie powinnaś ponowić starty.

Niestety w światku pudlarzy obracam się od niedawna czy możesz dla mnie przybliżyć swoją osobę i oczywiście psy.

Posted

Mam pytanie, czy wg was jest oszustwem wpisywanie sobie do katalogu tytułów do których nie ma się ostatecznego potwierdzenia, czyli dyplomu, lub tytułów których się w ogóle nie uzyskało :evil:

Posted

Ad 1 - tytuł nie potwierdzony ale należący się - to tylko kwestia czasu - oszustwa nie ma

Ad 2 - tytuł który sie dopisuje niezasłużenie do zasług - no to inna sprawa :evil:

Posted
Ad 1 - tytuł nie potwierdzony ale należący się - to tylko kwestia czasu - oszustwa nie ma

Ad 2 - tytuł który sie dopisuje niezasłużenie do zasług - no to inna sprawa :evil:

W zakresie Ad 1: a nie wypada wtedy wpisać, np. interchampion ( w zatwierdzeniu) ???

A skąd taka pewność, że tytuł zostanie przyznany, istnieje ryzyko, że wniosek CACIB nie zostanie potwierdzony, bo np. organizatorzy wystawy go nie prześlą. Tak jak to miało miejsce w Krakowie w stosunku do jednej toyki, która już dawno skończyła intechampiona, a wniosku potwierdzonego jak dotąd nie może się doczekać. :lol:

A co by było, gdy to był ten ostatni, do interchampiona?

Posted

Tylko, że potwierdzeniem tytułu intera w odróznieniu od krajowego championatu nie jest wniosek CACIB na karcie oceny tylko przesłanie przez Bruksele certyfikatu - CACIB.

Posted

Pudle rzeczywiście ładne. Sunia robi wrażenie. Muszę poszukać o niej więce informacji.

Czy możesz mi napisać z jakich pudlowych rosyjskich stron korzystasz i wyszukujesz takie cuda, bo jak do tej pory znalazłam tylko: www.poodle.ru

Posted

...wniosek CACIB potwierdzony(w domyśle: przez Fédération Cynologique Internationale z siedzibą w THUIN w Belgii) czyli certyfikat.

Potwierdzeniem tytułu interchampiona jest DYPLOM, a może się mylę?

Posted

Sonya-Nero, masz właściwie rację, ale można uznać u psa tytuł interchampiona (zależy to np. od organizatorów wystaw i odpłatności :wink: za wystawę ) na podstawie potwierdzeń CACIB z Brukseli, natomiast faktycznie - oficjalnym potwierdzeniem jest sam dyplom interchampionatu.

Posted

No dobra, czyli tytuł interchampiona, żeśmy przerobili, to teraz kolejny :lol:

czy taki tytuł, jak np.:

Zwycięzca Młodzieży Europy Środkowej i Wschodniej

można skrócić do:

Zwycięzca Europy,

i czy jest to to samo?

Czy tu już zaczyna nam coś śmierdzieć malutkim oszustwem?

Posted

WWW.POODLE.RU to nieocenione żródło informacji (choć w tym roku wyrażnie się pogorszyło), te zdjęcia również pochodzą z tego portalu.

Jagodka jest bardzo ładną suką, widziałam ją na żywo w Bratysławie na Europejskiej, niestety jeżeli dobrze pamiętam otrzymała oceną "bdb", prawdopodobnie chodziło z braki zębowe, bo z budowy jest bardzo ładna (ma długą szyję tak rzadko spotykaną u białych średniaków).