Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wybieramy się z psem na szkolenie PT, w którym chcemy oboje uczestniczyć. Czy jest to możliwe? Tzn. w jednych zajęciach biorę udział ja z psem, a mój TŻ obserwuje, a w kolejnych ja obserwuję, a pies się szkoli z TŻ. Chodzi nam o budowanie więzi z psem, przez nas oboje i nie wyróżnianie żadnego z właścicieli. Co o tym sądzicie? Czy ktoś robił podobnie? Proszę o opinie.

Posted

W szkoleniu mojego psa uczestniczyła cała rodzina. Czasem nawet podczas jednych zajęć zmieniała się osoba szkoląca :cool3:
Pies uczy się, ze ma słuchać każdego, a nie tylko osobę szkolącą. Zresztą pod okiem szkoleniowca na pewno łatwiej uniknąć błędów. Samo przyglądanie sie szkoleniu psa nie wystarczy, lepiej jak każdy w nim aktywnie uczestniczy.

Posted

dziękuję Ci Katik, bardzo się cieszę, że masz takie doświadczenia; nam też zależy na tym żeby pies słuchał nas oboje równo i żebyśmy oboje mogli z nim więź nawiązać
czy jeszcze ktoś ma podobne doświadczenia?

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='amoretta']Przepraszam że zaśmiecam wam wątek:oops:ale mam ważne pytanko ile średnio kosztuje taki kurs PT?[/quote]
Wszystko zalezy od szkoły, od ilości godzin, itp. Ja za miesiąc szkolenia płaciłam 400 zł.

Posted

Ja nie mam doświadczenia, ale myślę, że pies może brać udział w szkoleniu i z tobą i z twoim TŻ. Wtedy uczy się, że ma się słuchać tobie i jemu. Nic w tym złego. Jeśli jednak zauważysz coś podejrzanego to należałoby przerwać ćwiczenia z dwojgiem osób, ale myślę, że nie będzie takiej potrzeby. Pies zna was, uważa jako członków stada ;).