Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiekopomna chwila, zamierzamy sie nostryfikowac.

Rodowod psa mam, certyfikat rejestracji rowniez, suka do tej pory nalezala do AKC.

Rozwazywszy wszystkie informacje jakie dostalam od Flaire przede wszystkim, oraz od innych,

wnioskuje iz, takie zalatwienie bedzie wygladac mniej wiecej tak:

Zanosze do lodzkiego oddzialu ZK rodowod (Certified Pedigree), oraz certyfikat rejestracji (to mniejsze,

na ktorym sa moje dane, z adresem wlacznie - Registration Certificate), oddaja i sayonara, czy potrzebuje czegos wiecej?

Ponadto, wiele razy wspominano o rodowodach exportowych, czy w tym przypadku rowniez to jest potrzebne? Kiedys sie dowiadywalam, i wspominano o takiej wersji, ale czy to dotyczy rowniez w przypadku prawie doroslych psow, ktore swoja obecnosc

w AKC zaznaczyly, biorac udzial w kilku wystawach? Wszedzie napisali, ze taki exportowy papier jest potrzebny, niemniej jednak na stronach AKC, nie ma zadnej informacji na ten temat, zadnego zgloszenia, ktore moglabym wyslac, aby cos takiego uzyskac. Coz, pozostaje jedynie dzwonic. Jezeli, beda potrzebne jakies exportowe wersje to dam sobie spokoj, nie mam czasu na zalatwianie czegos takiego, chyba, ze mozna to przeslac z Polski. Ostatnie pytanie - pies nie posiada tatuaza, ani chip'a, postanowilam wiec, ze wszczepie indentyfikator, nie wiem tylko czy zrobic to tutaj w Stanach, czy moze poczekac, i "zalozyc" go w Polsce, a pozniej dostarczyc to wszystko do ZK? A moze to w ogole nie ma sensu, i dac sobie spokoj? Mam nadzieje, ze zdaze to wszystko zalatwic, przed wrzesniowa klubowka, bo chcialabym Raise tam wystawic, ewentualnie czy moge wykorzystac mozliwosc i wystawic ja jako handler zagraniczny, nawet jesli rodowod jest w nostryfikacji, ale pokazujac jego kopie, i wpisujac numer rejestracyjny w zgloszenie?

To chyba wszystko, z gory dzieki.

Posted

Póki niema nostryfikacji to i niema numeru rejestru............. psa może Oddział zarejestrować tylko po nostryfikacji............. Niewiem jak teraz , ale w AKC chyba niema wersji eksportowej rodowodu......

Można co najwyżej ubłagać ZG aby się uwinęli z tą nostryfikacją........... :)

Trzymam KCIUKI !! :)

Posted

No to chwala im za to, ze nie ma tej wersji exportowej, bo by mnie chyba szlag trafil! Jeszcze dzisiaj zamawialam bilet dla psa w LOTcie i oni powiedzieli, zeby oddzwonic wieczorem, bo "zastanowia sie czy psa zabiora", wiec jestem zdruzgotana, i licze, ze decyzja bedzie pozytywna.

BTW, numer rejestru to on ten amerykanski (DNblabla), wiec myslalam, ze podajac wlasnie ten, mozna go zglosic. :wink:

• 1 month later...
Posted

dokładnie, ponieważ nostryfikacja mojego DJa troche trwała to... DJ na pierwszą wystawę był zgłoszony jako pies z AKC na hodowce, nawet tak go zgłosiłam do Katowic ale na szczęście szybko dostałam nr PKR i zmieniłam u organizatorów

• 1 month later...
Posted

czekajcie jeszcze raz bo ja za gupia jestem, zeby to pojac:)))

a wiec przylatuje pies z USA tak?ze swoimi papierami i co dalej?oddaje je do naszego ZK?i mi wystawiaja polski rodowod?czy ten jego amerykanski zostaje u mnie , a oni dodatkowo wystawiaja mi polski???