MarcinB Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 [SIZE=3][FONT=Times New Roman]Światowa Wystawa Psów Rasowych, Poznanń 2006 r.[/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman] [/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman]Chart kirgiski tajgan[/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman]ALLAJAR[/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman]nr katalogu 20828[/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman] [/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman]opis: [/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman]- zgryz nożycowy, [/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman]- silny korpus, [/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman]- zad poprawnie kątowany, [/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman]- dobry ogon, [/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman]- mocny, dobry front, [/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman]- nogi dobrze kątowane[/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman] [/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman]ocena: doskonała, lokata 1, medal: złoto[/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman]CWC, najlepszy pies w rasie, zwycięzca świata[/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman] [/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman]dr M. Urosevic[/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman] [/FONT][/SIZE] [FONT='Times New Roman'][img]http://img153.imageshack.us/img153/8296/jar38alo7.jpg[/img][/FONT] Quote
Nesuniaaa Posted November 16, 2006 Posted November 16, 2006 Cudny pies... Duża konkurencja była? Często zaglądam na ten wątek i o Twoim drugim charcie Tazy... On też zdobył zw. świata prawda? Quote
MarcinB Posted November 16, 2006 Author Posted November 16, 2006 Nie, nie było konkurencji. Tajgany wystawiałem tylko ja i tylko swoje psy. Oba dostały tytuł zwycięzcy świata, chociaż sędzia nie dawał tego tytułu każdemu z klucza. Zwycięzcą rasy została moja suczka, która w mojej opinii jest ładniejsza i poprawniejsza. Tajgany nie są jeszcze tak wyrównane, jak byśmy tego oczekiwali od ras wystawianych u nas. Moje dwa tajgany niestety reprezentują dwa zupełnie odmienne typy - Allajar to typ z najodleglejszych gór, suczka Gulshin to typ raczej z dolin. Ze względu na znikomą ilość psów rodowodowych miesza się te typy i w miocie psy mogą być trochę odmienne od siebie zachowując jednak typowe cechy rasy: "nagi" grzbiet, "papcie" na łapach, stosunkowo krótki szablasty ogon, podobne proporcje, podobną głowę, uszy itp. Quote
MarcinB Posted November 16, 2006 Author Posted November 16, 2006 Zapomniałem dopisać - prawdopodobnie z powodu przyznanych tytułów na wystawie w Poznaniu dostałem dzisiaj maila z jednego z członków FCI, że rozważają zapraszanie tajganów na swoje wystawy od nowego roku. Takie zaproszenie otrzymałem ostatnio ze Słowacji. Tak więc spośród krajów członkowskich FCI można te psy wystawiać w następujących krajach: - Polska - Estonia - Łotwa - Litwa - Słowacja - Białoruś - Ukraina - Rosja - Kazachstan - Uzbekistan Spoza FCI, można te psy wystawiać w ich ojczyźnie - Kirgistanie, który kandyduje do FCI. Od nowego roku, jak pisałem, kolejny kraj UE prawdopodobnie dołączy do tego grona. Jeszcze nie wiem, co będzie z kolejnymi, ale tajgany były fotografowane przez Francuzów, rozmawialiśmy na ich temat ze związkiem chorwackim. - Quote
Recommended Posts