Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hmm, no dobrze. A czym sie różni pembroke od cardigana, poza umaszczeniami i długością ogona (chociaz przyznam, że dla mnie do dzisiaj jedna odmiana od drugiej rózniła sie tylko ogonem). Przymierzam się do corgi, więc chciałabym wiedzieć. :razz:

Posted

[quote name='kolka_wet']Hmm, no dobrze. A czym sie różni pembroke od cardigana, poza umaszczeniami i długością ogona (chociaz przyznam, że dla mnie do dzisiaj jedna odmiana od drugiej rózniła sie tylko ogonem). Przymierzam się do corgi, więc chciałabym wiedzieć. :razz:[/QUOTE]
Chodzi o wygląd czy charakter?
Ogon to niestety aktualne już nie stanowi różnicy. Moja suka ma długi ogon. Oto ona:
[img]http://www.ee.pw.edu.pl/~olichwij/vellicos/photos/a100_3398.jpg[/img]

Ja jestem 'spembroczała', całkowicie wolę pembroki. :) Moim zdaniem, są one bardziej otwarte i serdeczne, cardigany to psy jednego pana, nie podchodzą tak entuzjastycznie do obcych. I cardigany nie mają tego lisiego uroku. :)

Pozdrawiam.

Posted

Dziekuję. Wiem już, jaki mniej wiecej charakter maja te odmiany i która wg Ciebie ma więcej lisiego uroku. ;)
Szukałam różnic na stronach polskich hodowli i tu na forum, ale niewiele znalazłam. Wzorzec tez nie mówi dużo (poza ogonem i umaszczeniem).
Myślę, że dla początkujacego właściciela corgi nie ma to aż tak dużego znaczenia. Różnice mozna docenić/dostrzec jak się ma obie odmiany w domu.

Posted

[quote name='kolka_wet']Dziekuję. Wiem już, jaki mniej wiecej charakter maja te odmiany i która wg Ciebie ma więcej lisiego uroku. ;)
Szukałam różnic na stronach polskich hodowli i tu na forum, ale niewiele znalazłam. Wzorzec tez nie mówi dużo (poza ogonem i umaszczeniem).
Myślę, że dla początkujacego właściciela corgi nie ma to aż tak dużego znaczenia. Różnice mozna docenić/dostrzec jak się ma obie odmiany w domu.[/QUOTE]

Tak, wszystko najlepiej wychodzi w "praniu". Jeśli chodzi o informacje o rasie, to polecam książkę autorstwa A.Redlickiej "Corgi cardigan i pembroke". :)

Posted

[quote name='kolka_wet']Poszukam tej książki w takim razie. Im więcej sie wie o swoim przyszłym psie tym lepiej. ;)[/quote]
Polecam Ci zajrzeć na nasz forumowy bazarek. Tam jest ta ksiażka za 5 zł, a warto licytować, bo pieniądze idą na szczytny cel ;)

Posted

[quote name='kolka_wet']Poszukam tej książki w takim razie. Im więcej sie wie o swoim przyszłym psie tym lepiej. ;)[/QUOTE]
Gratuluję tak w ogóle wyboru rasy! ;) Zdecydowałaś się na pembroke czy cardigan?

Posted

Nie wiem jeszcze - na pewno na ogoniaste i napewno na psa. Prawdopodobnie o wyborze odminy zadecyduje to, jaki miot będzie szukał nowych domów, jak już sie zdecyduje na zakup.
Ostatni mój pies to sznaucer średni, chciałbym spróbować nowego ;) charakteru, otwartego na ludzi i zwierzeta. Moja sucz niestety nie była zbyt towarzyska.

Posted

[quote name='kolka_wet']Nie wiem jeszcze - na pewno na ogoniaste i napewno na psa. Prawdopodobnie o wyborze odminy zadecyduje to, jaki miot będzie szukał nowych domów, jak już sie zdecyduje na zakup.
Ostatni mój pies to sznaucer średni, chciałbym spróbować nowego ;) charakteru, otwartego na ludzi i zwierzeta. Moja sucz niestety nie była zbyt towarzyska.[/QUOTE]
Corgi są bardzo przyjacielskie w stosunku do ludzi (moja suka jest aż za bardzo gościnna) i innych psów. A więc na pewno będziesz zadowolona z wyboru. :)

• 1 month later...
Posted

Ostatnio zaczęłam się interesować corgi (myślę o jakimś małym przyjacielu dla Corteza). Mam kilka pytań (bardzo podstawowych, ale od czegoś trzeba zacząć... ;): czym się różnią pembroke od cardiganów? - wiem, że ogonkiem, maścią (?) ale bardziej interesuje mnie charakterek.

Posted

Cathedral!

Biorąc pod uwagę fakt, że na codzień obcuje tylko z pemem i dysponuję wiekszą więdzą na temat tej rasy, to jednak postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie. Z cardiganami miałam dosyć sporo do czynienia.

Cardigany podchodzą do wielu spraw bardziej z dystansem, uchodzą za psy, które nie są tak bardzo wylewne w stosunku do nowopoznanych ludzi. Pemy zaś są pełne radości i pozytywnego nastawienia do niemalże wszystkich.
I to właśnie w nich lubię, a właściwie uwielbiam.
Zarówno pembroki, jak i cardigany, są bardzo inteligentne, posłuszne, oddane właścicielowi, w końcu to owczarki. :)