Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej mam pytanko moja 3 letnia sunia dostaje normalnie w domu 2x posilki ok 100-150g nutry czerwonej a wiczorkiem trcoeh musli(lub ryzu) z miesem jednakl za niedlugo wybieramy sie na wyprawe pod namiotem w lasy+gory i z tego wzgeldu ze nie moge zabrac miesa i nigdzie nie ugotuje ryzu zastanawiam sie czy mozna by ja przezucic na okres letni (raczej nie caly) na samo suche ?? Zastanawiam soe czy bedzie miala wiekszy apetyt czy bedzie zmeczona i duzo nie bedzie chciala jesc co uwazacie na ten temat i jakie macie rady??

Posted

nigdy nei bylam pod namiotem bez czegos na czym mozna bylo ugotowac cos do jedzenia :-) Co TY zamierzasz jesc w srodku lasu? :-)

a psa nie wiem czy ci sie uda przestawic na samo suche , moze po tygodniowej glodowce zacznie jesc, chociaz moze jakbys wziela tak karme co sie poewa woda (tez raczej ciepla niz zimna) belcando ma 2 rodzaje ostatnio mialam probke duck&sauce, bardzo kaloryczna az 20% tluszczu ale malo sie jej daje dzieki temu, troche polej woda i jak sie zrobi sos to daj do tej co psa karmisz normalnie , moze zadziala :) ten duck and sauce smakowal mojej jak tak zrobilam zeby zuzyc probke.

Posted

hmm a gdzie mozna kupic lub dostac taka probke?? moja ogolnie jest uczulona na kurczaka wic to jest drugi problem co do suchego to ogolnie dostaje suche ale ostatnio i tak zauwazylam ze mniej jada

belcando duck & rice poraz pierwszy slysze hmm ale brzmi ciekawie

Posted

briards - się pytała co TY będziesz jeść pod tym namiotem, całkiem z sensem, bo to może mieć duże znaczenie dla karmienia psa. No to co masz (lub macie bo pewnie nie jedziesz sama) zamiar jeść ???

Acha, no i przestrzegam przed eksperymentami w ostatniej chwili.

Posted

blaira , niestety nie wiem , gdzie w warszawie jest dystrybutor belcando jest strona dystrybutora gdzies na slasku link usunięty przez moderatora kiedys przyslali mi caly karton probek bewi doga i drugi karton belcando (jeszcze mam kilka ich probek co nie bardzo mam jak zuzyc no i kilka raz zanioslam do schroniska i jeszcze mam) , napisz na email a pewnie tez ci przysla i to dosc szybko, byl tam tez belcando multi crock to tez jest z sosem ale chyba na kurczaku , a duck and sauce to nowosc dostalam ja jak bylam w niemczech w zeszlym miesiacu ale mam nadzieje, ze jest w Polsce tez dostepna, belcando jest produkcjii niemieckiej i klasy premium, moze nie jest to royal czy nutram ale pewnie lepsze od nutro czy wielu innych amerykanskich czy tez lepsze od tych wszystkich karm co zawieraja odpady, kleje, odpady chemiczne czy substancje uzalezniajace, no i w ulotce pisza, ze mieso klasy dla czlowieka.

a z tym uzaleznieniem na kurczka..to naprawde jak ugotujesz prawdziwego kurczaka to pies ma uczulenie? czy na pewne karmy , ktore go miedzy innymi maja w skladzie? bo w wiekszosci karm to tak naprawde nie wiadomo co jest i niewiele ma wspolnego z miesem :/

Posted

Wiec juz odpowiadam zywic bedziemy sie w pobliskich sklepach czyli pewnie bedziemy zyli na kanapkach no i jakas mala butla z gazem bedzie wiec ciepla woda tez powinna byc

Briards wielkie dzieki zaraz do nich napisze i zobaczymy czego sie ciekawego dowiem

co do uczulenia to jest uczulona na mieso kurczaka(karmie ja czerwona nutra)

Posted

Moje przestrogi nie dotyczą konkretnej karmy, tylko Twojego sposobu myślenia. Chcesz pojechać pod namiot na, jak napisałaś, całe lato (czyli około dwa miesiące i zabrać ze sobą karmę, której Twoj pies nigdy przedtem nie jadł???

Albo ja coś pokręciłem, albo natychmiast przestań mysleć w tym kierunku. Już prędzej weż taką karmę jaką jadł do tej pory i okazjonalnie dokupuj mu "wołowe z kością", a jak będziesz mieć okazję (coś o butli gazowej wspomniałaś) to mu ugotuj to co zwykle.

Posted

ehhh nie zle mnie zrozumiales i ja tez popelnilam blad ... jade na 5 dni na ta wyprawe i na ten czas zastanawiam sie czy poprostu nie moge zabrac samego suchego zarcia ktore dostaje do tej pory czyli nutre o ktorej juz wspomnialam ,zmienic jej nie zmienie bo jest to jedna z bardzo nielicznych karm ktora bardzo mi odpowiada .A z tym gotowaniem to nie wiem jak to dokladnie bedzie bo nie wiem co bede miala do dyspozycji a nie chce brac duzo tobolow bo nie na tym polega ta wyprawa ,a przez reszte wakacji (ktore bede spedzala juz raczej w domu swoim albo i nie) bede miala dostep do kuchenki wiec wtedy nie bedzie problemu

Posted

Na pięć dni! to po prostu weź tą suchą karmę, którą teraz psina je. Nic jej nie będzie jak przez ten czas nie zje gotowanego, w końcu ma już 3 lata.

Posted

Axel, gdy był z nami w podrózy poślubnej, nie tknał za ki diabła suchej karmy. patrzył na nas z takim wyrzutem w oczach, że hej. Dlatego jechał na puszce, owszem zdażyło się, że mu wymieszłam puchę z suchym i odrazu podawała co jadł bez wstrętu.

Posted

jborowy blaira pisze, ze pies ma ok polowy porcjii dziennej karmy a reszta to normalne jedzenie , i jezeli psu nagle nie da i nei bedzie dawac przez 5 dni gotowanego tylko samo suche to piez moze miec problemy takie jak biegunki, niestrawnosci itp, takie problemy nie dotycza tylko ludzi przy wyjazdach ale psy tez :D

blaira skoro masz butle gazowa no to nie ma duzego problemu, zawsze mozesz kupic grillowane miesow sklepie i najwyzej podgrzac , mysle, ze moze sprzedaja nie tylko grillowane kurczaki ale cos innego tez, a puszki to sa u weterynarzy odpowiedniki diet weterynaryjnych suchych takze moze kup jakies 2 puszki na wszelki wypadek

ja nie jestem zwollenikiem nutry no ale jezeli twoj pies nie ma na to alergii to dobrze

Posted

Drogie Panie, oczywiście, że mozna zastosować różne rozwiązania. Z początku myślałem, że chodzi o dwumiesięczne wyżywienie. W przypadku pięciu dni i dorosłej suni (3 lata) nie tragizowałbym zbytnio, zwłaszcza, że i tak nie wiadomo jak sunia zachowa się emocjonalnie. Moja faworytka Evita potrafi nic nie jeść przez dwie doby, na przykład ze względów na tremę wystawową i "raisefiber".