Fart Posted April 21, 2008 Posted April 21, 2008 Joanno a mozna poprosic katalogowa stawke ,a z tymi przyznanymi tytulami to nic ci sie nie pomylilo - BOB - Best Of Breed - BOS - Beste of Opposite Sex... wiec jezeli pies dostaje BOB, to sila rzeczy BOS jest dla najlepszej suki i odwrotnie Quote
Fart Posted April 21, 2008 Author Posted April 21, 2008 dzeiki za info, co prawda zrobily mi sie takie oczy :crazyeye::crazyeye:, jak przeczytalam o tych rumunskich zwyczajach BOBowo - BOSowych, jakby ich nie obowiazywaly zasady FCI, no ale co kraj to obyczaj Quote
kasia_frodo Posted April 21, 2008 Posted April 21, 2008 w Polsce też tak jest - Najlepszy Dorosły Pies w Rasie i Najlepsza Dorosła Suka w Rasie, więc to nie do końca wymysł rumuński.. a BOS to Best of Sex - bez "Opposite" ;) Quote
Joanna G Posted April 21, 2008 Posted April 21, 2008 [quote name='kasia_frodo']w Polsce też tak jest - Najlepszy Dorosły Pies w Rasie i Najlepsza Dorosła Suka w Rasie, więc to nie do końca wymysł rumuński.. a BOS to Best of Sex - bez "Opposite" ;)[/quote] Dokładnie tak :) Sama tak miałam kilkakrotnie przyznane tytuły na polskich wystawach . Quote
Fart Posted April 22, 2008 Author Posted April 22, 2008 wracajac do tych tytulow, a ja najchetniej powiedzialabym tytulomanii - to niech sobie tak bedzie a dla mnie tak czy inaczej zostanie jeden BOB i jeden BOS - uzywanie tego samego skrotu uwazam za wielce niefortunne.... w czesciach Europy bardziej zachodnich na kartach ocen nie figuruja takie tytuly, na wystawach specjalistycznych a i owszem mozna spotkac mnogosc i roznorakosc tychze - - moze juz zostancie przy orginalnych nazwach nie silac sie na ich angielskie tlumaczenia - jest po polsku NDPwR i NDSwR i wtedy mnie to nie koliduje z ustalonym porzadkiem....jak widze zdjecie podpisane BOS i BOB, to mam jedno tylko skojarzenie.............obojniak. Mniemam ze podobne odczucia do moich maja wystawcy, ktorym na codzien przychodzi brac udzial w mniej bogatych w tytuly wystawach Quote
k.iwona Posted April 22, 2008 Posted April 22, 2008 Florka - Hania nie jedzie Natan jedzie ze mna. Zaintrygowały mnie wasze posty na temat BOSa i BOBa . Nie smiałam jednak pisac bez pewności i wsześniejszego sprawdzenia. Sprawdzałam swoje karty ocen i Nigdzie nie przyznano mi BOS. Wystawiałam w Polsce , Czechach , Słowacji, Niemczech, Litwie , Rosji, Austrii owszem wygrywałm płeć i nazywane to było różnie ale nigdzie nie dostałam kartki BOS w żadnej karcie oceny nie mam takiego skrótu. Sprawdziłam katalogi z najlepszych moim zdaniem oddziałów w Polsce czyli Lesznio o Poznań w katalogu nie ma BOS a tłumaczenie najlepszy pies w Rasie jest dosłowne. [B]Aśka gdzie dostałaś BOS i BOB ?[/B] - licze na odpowiedz bom bardzo ciekawa czy rzeczywiście jakiś oddział lub zagranica przyznaje BOS i BOB dla jednej płci. Ja sama BOS używam jak Beste of Opposite Sex . [B]Myśle że Fart ma racje[/B]. Quote
Fart Posted April 22, 2008 Author Posted April 22, 2008 nie bede wypisywac gdzie wystawowo dojechalam ze swoimi chartami, bo by sie zrobil atlas geograficzny, ale oblecialam cala Europe bezmala i w zadnej karcie oceny nie mam tytulu Best of Sex... Best Male, Reu, Ruden w zaleznosci od kraju wystawy... proponuje prosty trick - w wyszukiwarke wpisz - Best of Opposite Sex i rzuc okiem na rezultaty, potem sprobuj Best Male, ale na koniec zostaw sobie ten Best Of Sex.... haha uwazaj bo wrazenia moga byc mocne.... a tak ad hoc do tytulomanii - pamietam w polskim kraju drzwi wmieszkaniach blokowych zaopatrzone w wizytowki, na ktorych z rzadka widnial napis w stylu - "Rodzina Kowalskich" czesciej niestety pelno bylo skrotow w typie" doc.dok.hab", albo jakis "mgr. inz" i stad pewnie to zamilowanie zeby nie mieszac Best Of Breed - Najlepszy w Rasie Best Of Opposite Sex - Najlepszy Przeciwnej Plci - do BOBa rzecz jasna Best Male - Najlepszy Pies Best Female - Najlepsza suka te tytuly z odpowiednim dopiskiem dotycza tez mlodzierzy i niestety nie jest nigdzie inaczej... a Best Of Sex to wymysl nigdzie w kynologicznym swiecie nie istniejacy - Iwona jakby to bylo mozliwe to popros o scan karty oceny True z tej rumunskiej wystawy, ja bym chcialam wlasnym okiem zobaczyc jak to wyglada, bo z wynikow wyglada na to, ze True tez zostala obojniakiem z tytulem BOS.... tak czy inaczej sie usmialam haha ....Best Of Sex Quote
k.iwona Posted April 23, 2008 Posted April 23, 2008 a poprosze bom sama ciekawa jak wygląda karta z Rumuńskiego SHOW. Z tą wyszukiwarka to może i spróbuje jak załoze sobie lepszy filtr w kompie i zaczne od tego Sex-u jak tak kusisz . "Best Of Sex to wymysl nigdzie w kynologicznym swiecie nie istniejacy " hahahahahaha jesteś pewna bo wydaje mi się że to dość popularne. Sorki ale ja po bardzo ciężkiej nocy a jak się namęcze to mnie potem na zarty bierze - zostałam mamą chestna kolejnego zdrowiutkiego miotu - oj było gorąco. Quote
kasia_frodo Posted April 23, 2008 Posted April 23, 2008 Faktycznie chyba macie racje... tytuł 'Best of Sex' jest prawdopodobnie od dawna funkcjonującym błędnym tłumaczeniem tytułu Najlepszy Pies/Suka w Rasie. Jednak [B]Fart[/B] zanim następnym razem przybierzesz ironiczny ton, żeby zarzucić komuś tytułomanię czy wyśmiać błędne tłumaczenie to spójrz na własną stronę... ;-) Quote
Joanna G Posted April 23, 2008 Posted April 23, 2008 [B]IWONA [/B]tak jak juz Kasia napisała u nas przyjęły się skróty BOS jako Najlepsza Dorosła Suka w Rasie lub Najlepszy Dorosły pies w Rasie i takie tytuły dostawałam nie raz . Zreszta każdy tak pisze , na Twojej stronce aż czerwono od tych BOS . Nie wiem z czego obydwie z Fart robicie taki straszny problem ????? A i jeszcze jedno mnie interesuje w związku z tytułomanią : gdzie i kto przyznaje tytuł [COLOR=red][B]MULTI CHAMPION [/B][/COLOR][COLOR=black], lub gdzie takowy jest wpisany i na jakim dokumencie .Bo na Twojej stronce takie tytuły widze .[/COLOR] Quote
Fart Posted April 23, 2008 Author Posted April 23, 2008 [B]kasia_frodo[/B] - przy okazji wizyty na swojej stronie,wskocze i na twoja - OK? - a co do ironicznego tonu to mam wrazenie ze doszukujesz sie drugiego dna - masz poprostu poczucie humoru gdzie indziej i to wszystko... najwazniejsze ze nauka nie poszla w las ;) Quote
Fart Posted April 23, 2008 Author Posted April 23, 2008 [B]Joanna G[/B] - a taki tytul znasz [B]SBIS,[/B] albo tak [B]MBIS[/B] a moze byc i tak [B]Multi SBIS, [/B]albo [B]MSBIS[/B] jeszcze jeden [B]Ntl.BIS -[/B] znam nawet takiego przed ktorego slawnym imieniem stoi - [B]MBIS,MSBIS,MNBIS.... [/B] ja ci absolutnie nie odbieram splendoru tytulu [B]BM,[/B] albo [B]BF,[/B] nawet [B]BOS[/B]a -pod waruniek ze byl w opozycji do [B]BOB[/B]a - a jak masz problem ze slowem[B] MULTI -[/B] to sprawdz jego znaczenie chocby przy pomocy Wikipedii Quote
kasia_frodo Posted April 23, 2008 Posted April 23, 2008 [quote name='Fart'][B]kasia_frodo[/B] - przy okazji wizyty na swojej stronie,wskocze i na twoja - OK? - a co do ironicznego tonu to mam wrazenie ze doszukujesz sie drugiego dna - masz poprostu poczucie humoru gdzie indziej i to wszystko... najwazniejsze ze nauka nie poszla w las ;)[/quote] zapraszam serdecznie drugiego dna się nie doszukuję, tylko wolę dmuchać na zimne :diabloti: Quote
k.iwona Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 [B]Joanna G - [/B]Wibacz że nie odpowiedziałam ci w mgniena oku ale bardzo ciężko pracuje a moja praca nie ma okreslonych ram czasowych i czasem bywa że nocuje w terenie np przy rodzacej suce ( bo nie mam w zwyczaju zostawać właściciela z problemem którego sam nie potrafi rozwiazać ) i uwież mi jak wchodze do domu to nie odpalam netu żeby sprawdzić co kto na DGM nasmarował . TY NIE ODPOWIEDZIAŁAS NA MOJE PYTANIE wiec ja nie powinnam czuć się zobligowana udzielić odpowiedzi na twoje ale z grzeczności już ci wyjaśniem: BOS używam jako Best Of Opposite Sex (JA UŻYWAM !) - czytasz niedokładnie moje posty już to pisałam - ty mozesz uzywac sobie jak chcesz uwież mi nie robi mi to totalnie żadnej różnicy. Multi Champion : zazwyczaj znajdziesz pisane to w ten sposób na mojej stronie i tu prosze nie wymagaj tłumaczenie bo jest to żenujace. Pewnie niedługo zaczne uzywać zwrotu MULTI WINNER: Joanna G "[B]IWONA [/B]tak jak juz Kasia napisała u nas przyjęły się skróty BOS jako Najlepsza Dorosła Suka w Rasie lub Najlepszy Dorosły pies w Rasie i takie tytuły dostawałam nie raz . Zreszta każdy tak pisze , na Twojej stronce aż czerwono od tych BOS . Nie wiem z czego obydwie z Fart robicie taki straszny problem ?????" ********************** Tak przyjeło się też kiedys popełniałam ten dłąd ale od długiego czasu już go nie popełniam : " Mylic się jest rzeczą ludzką a przyznać do błedu rzecza wielką " **** czerwono od BOS- ów hahaha bo widocznie często je dostaje **** to nie my robimy problem w ogóle to jaki problem ? gdzie ty widzisz problem ? Fart tylko zapytała czy nie za dużo tych tytułów - czy to jest dla ciebie problem? dyskusje w tym kierunku pociagnełyście same. Uwiez mi nawet jak napiszesz na swojej stronie możesz napisać champion siedmiu galaktyk nie wzbudzi to we mnie totalnie zadnych emocji. Quote
Joanna G Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 [quote name='k.iwona'] TY NIE ODPOWIEDZIAŁAS NA MOJE PYTANIE wiec ja nie powinnam czuć się zobligowana udzielić odpowiedzi na twoje [/quote] Odpowiedziałam na twoje pytanie w poscie #73 . I w dalszym ciągu uważam że oficjalnym tylułem jest Interchampion , który jest potwierdzony odpowiednim dyplomem a tytuł Multi Champion jest fanaberią nie potwierdzoną żadnymi dokumentami :) Ale to osobista sprawa każdego hodowcy co sobie wpisze na swojej stronie . A tobie wlasnie życze ,abyś ty jako 1 otrzymała tytuł champion siedmiu galaktyk . Quote
Fart Posted April 24, 2008 Author Posted April 24, 2008 boshe i znowu - szezenie oswiaty jakiejkolwiek to naprawde katorznicza praca... pies moze byc Interem, ale nie posiadac zadnego zamknietego championatu i wtedy nikt nie nazwie go Multi Championem ...moze byc Muli Championem a nie spelniac warunkow do Interchampionatu... - chyba za malo sie wystawisz,skoro jezyk i zwyczaje srodowiska sa ci obce .. Quote
k.iwona Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 Joanna G - dla ciebie Inter champion = Multi champion :roll: :crazyeye:. To teraz przywaliłaś z dużego kalibru :lol:. Jeśli FCI zatwierdzi i określi warunki i uda mi sie je spełnic to czemu nie chętnie będę pierwsza :lol::lol::lol:. Quote
Joanna G Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 Iwona czytaj ze zrozumieniem i pokaz mi gdzie napisałam że Inter to to samo co Multi ???? Widze tu na dogo dziwne relacje ,jak się chwalicie waszymi sukcesami ,to trzeba sie zachwycać i bic brawo ,a jak ktos inny osiągnie sukces, to wtedy się zaczyna milion pytań do ............ i czepianie sie przyznanych tytułów. I już się nie dam wciąnąc w wasze głupie przygaduszki ,bo jak temat topicu stwierdza ,są to wystawy a nie pierdoły towarzystwa wzajemnej adoracji . Quote
k.iwona Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 Joanno *ok zwracam honor nie napisałas i to ja źle zrozumiałam text. * w drugiej części się z tobą nie zgadzam wyniki z wystaw sa wpisywane w formie informacyjnej raczej nikt nikogo po plecach za nie nie klepie ani nikt się szczególnie nie zachwyca . Nikt sie nie czepia przyznanych tytułów. Pewne rzeczy zostały wyjasnione i chyba jesteś jedyna osobą która widzi w tym problem. Nikt nie broni ci pisać o własnych sukcesach na publicznym forum - do tej pory nie podałas wyników z żadnej wystawy w związku z tym nie dałas mam szansy na złozenie ci gratulacji. Wynika afganów bede wpisywała na to forum , strona klubowa od dłuzszego czasu jest mało aktualna. Jeśli inni nie chca upublicznac wyników wystawowych nie musza tego robić - nikt nikogo nie zmusi jest to tylko i wyłacznie wolna wola każdego z nas. To Tyle a teraz z innej beczki już niedługo wystawa klubowa . Wydaje mi się że własnie na tej wystawie powinnam oddać dwa puchary przechodnie dla zwyciezców rankingu za TOP Afgana 2007. Do tej pory nikt mnie nie poprosił o zwrot pucharów nikt nie zapytał czy przyjade na ta wystawe. Czy ktoś z was sie orientuje czy to aby na pewno puchary maja byc przekazane na wystawie klubowej a może sa ufundowane nowe ? Quote
Joanna G Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 Iwona oki ,przyjmuje zwrócony honor hehheheee . Co do wyników wystaw , jakos juz dawno nie podawałam na dogo żadnych swoich osiągnięc i niepowodzeń , nie miałam na to za bardzo czasu. Jakos szczenięta mnie pochłonęły bezgranicznie , ale pomału zaczynaja wychodzic z domu (z wiekim bólem serca się z nimi rozstaję ) ,ale serce mi rośnie , jak pomysle do jakich cudownych domków idą . Ciężki jest los hodowcy . Nawet topik na pudlach z moimi dziećmi dawno nie był aktualizowany ,a szkoda .Może po Opolu cos wstawie i o dzieciach i o wystawie (jak się będzie czym pochwalic :p ) A jak nie bedzie sie czym pochwalic ,to tez wstawie ,a co :) nie ma psów doskonałych i nie ma doskonałych sędziów . Co do twojego pytania o puchar to informuje ,ze nie mam zielonego pojęcia . A od kogo otrzymałas te puchary przechodnie ?? Może trzeba się z tymi osobami w tej sprawie skontaktowac ?? Quote
kasia_frodo Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 [quote name='k.iwona'] a teraz z innej beczki już niedługo wystawa klubowa . Wydaje mi się że własnie na tej wystawie powinnam oddać dwa puchary przechodnie dla zwyciezców rankingu za TOP Afgana 2007. Do tej pory nikt mnie nie poprosił o zwrot pucharów nikt nie zapytał czy przyjade na ta wystawe. Czy ktoś z was sie orientuje czy to aby na pewno puchary maja byc przekazane na wystawie klubowej a może sa ufundowane nowe ?[/quote] z tego co pamiętam jak w zeszłym roku zamawialiśmy te puchary to decyzją prezesa Lipca napis na nich był datowany rokiem 2006, co z kolei skutkowało decyzją, że puchary jednak nie bedą przechodnie, ale czy coś się w tych decyzjach nie zmieniło to nie wiem ;) jakby były przechodnie to pewnie jednak ktoś by się o nie upomniał... chociaż tak na wszelki wypadek to ten dla suki możesz wziąść ze sobą :diabloti: Quote
Recommended Posts