Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Joanno a mozna poprosic katalogowa stawke ,a z tymi przyznanymi tytulami to nic ci sie nie pomylilo -
BOB - Best Of Breed -
BOS - Beste of Opposite Sex...
wiec jezeli pies dostaje BOB, to sila rzeczy BOS jest dla najlepszej suki i odwrotnie

Posted

dzeiki za info, co prawda zrobily mi sie takie oczy :crazyeye::crazyeye:, jak przeczytalam o tych rumunskich zwyczajach BOBowo - BOSowych, jakby ich nie obowiazywaly zasady FCI, no ale co kraj to obyczaj

Posted

[quote name='kasia_frodo']w Polsce też tak jest - Najlepszy Dorosły Pies w Rasie i Najlepsza Dorosła Suka w Rasie, więc to nie do końca wymysł rumuński..
a BOS to Best of Sex - bez "Opposite" ;)[/quote]

Dokładnie tak :) Sama tak miałam kilkakrotnie przyznane tytuły na polskich wystawach .

Posted

wracajac do tych tytulow, a ja najchetniej powiedzialabym tytulomanii - to niech sobie tak bedzie a dla mnie tak czy inaczej zostanie jeden BOB i jeden BOS - uzywanie tego samego skrotu uwazam za wielce niefortunne....
w czesciach Europy bardziej zachodnich na kartach ocen nie figuruja takie tytuly, na wystawach specjalistycznych a i owszem mozna spotkac mnogosc i roznorakosc tychze -
- moze juz zostancie przy orginalnych nazwach nie silac sie na ich angielskie tlumaczenia - jest po polsku NDPwR i NDSwR i wtedy mnie to nie koliduje z ustalonym porzadkiem....jak widze zdjecie podpisane BOS i BOB, to mam jedno tylko skojarzenie.............obojniak.
Mniemam ze podobne odczucia do moich maja wystawcy, ktorym na codzien przychodzi brac udzial w mniej bogatych w tytuly wystawach

Posted

Florka - Hania nie jedzie Natan jedzie ze mna.
Zaintrygowały mnie wasze posty na temat BOSa i BOBa . Nie smiałam jednak pisac bez pewności i wsześniejszego sprawdzenia. Sprawdzałam swoje karty ocen i Nigdzie nie przyznano mi BOS. Wystawiałam w Polsce , Czechach , Słowacji, Niemczech, Litwie , Rosji, Austrii owszem wygrywałm płeć i nazywane to było różnie ale nigdzie nie dostałam kartki BOS w żadnej karcie oceny nie mam takiego skrótu. Sprawdziłam katalogi z najlepszych moim zdaniem oddziałów w Polsce czyli Lesznio o Poznań w katalogu nie ma BOS a tłumaczenie najlepszy pies w Rasie jest dosłowne.

[B]Aśka gdzie dostałaś BOS i BOB ?[/B] - licze na odpowiedz bom bardzo ciekawa czy rzeczywiście jakiś oddział lub zagranica przyznaje BOS i BOB dla jednej płci.

Ja sama BOS używam jak Beste of Opposite Sex . [B]Myśle że Fart ma racje[/B].

Posted

nie bede wypisywac gdzie wystawowo dojechalam ze swoimi chartami, bo by sie zrobil atlas geograficzny, ale oblecialam cala Europe bezmala i w zadnej karcie oceny nie mam tytulu Best of Sex... Best Male, Reu, Ruden w zaleznosci od kraju wystawy...
proponuje prosty trick - w wyszukiwarke wpisz - Best of Opposite Sex i rzuc okiem na rezultaty, potem sprobuj Best Male, ale na koniec zostaw sobie ten Best Of Sex.... haha uwazaj bo wrazenia moga byc mocne....
a tak ad hoc do tytulomanii - pamietam w polskim kraju drzwi wmieszkaniach blokowych zaopatrzone w wizytowki, na ktorych z rzadka widnial napis w stylu - "Rodzina Kowalskich" czesciej niestety pelno bylo skrotow w typie" doc.dok.hab", albo jakis "mgr. inz" i stad pewnie to zamilowanie
zeby nie mieszac
Best Of Breed - Najlepszy w Rasie
Best Of Opposite Sex - Najlepszy Przeciwnej Plci - do BOBa rzecz jasna
Best Male - Najlepszy Pies
Best Female - Najlepsza suka
te tytuly z odpowiednim dopiskiem dotycza tez mlodzierzy i niestety nie jest nigdzie inaczej...
a Best Of Sex to wymysl nigdzie w kynologicznym swiecie nie istniejacy
- Iwona jakby to bylo mozliwe to popros o scan karty oceny True z tej rumunskiej wystawy, ja bym chcialam wlasnym okiem zobaczyc jak to wyglada, bo z wynikow wyglada na to, ze True tez zostala obojniakiem z tytulem BOS.... tak czy inaczej sie usmialam haha ....Best Of Sex

Posted

a poprosze bom sama ciekawa jak wygląda karta z Rumuńskiego SHOW.
Z tą wyszukiwarka to może i spróbuje jak załoze sobie lepszy filtr w kompie i zaczne od tego Sex-u jak tak kusisz .

"Best Of Sex to wymysl nigdzie w kynologicznym swiecie nie istniejacy "
hahahahahaha jesteś pewna bo wydaje mi się że to dość popularne.

Sorki ale ja po bardzo ciężkiej nocy a jak się namęcze to mnie potem na zarty bierze - zostałam mamą chestna kolejnego zdrowiutkiego miotu - oj było gorąco.

Posted

Faktycznie chyba macie racje... tytuł 'Best of Sex' jest prawdopodobnie od dawna funkcjonującym błędnym tłumaczeniem tytułu Najlepszy Pies/Suka w Rasie.

Jednak [B]Fart[/B] zanim następnym razem przybierzesz ironiczny ton, żeby zarzucić komuś tytułomanię czy wyśmiać błędne tłumaczenie to spójrz na własną stronę... ;-)

Posted

[B]IWONA [/B]tak jak juz Kasia napisała u nas przyjęły się skróty BOS jako Najlepsza Dorosła Suka w Rasie lub Najlepszy Dorosły pies w Rasie i takie tytuły dostawałam nie raz .

Zreszta każdy tak pisze , na Twojej stronce aż czerwono od tych BOS .

Nie wiem z czego obydwie z Fart robicie taki straszny problem ?????

A i jeszcze jedno mnie interesuje w związku z tytułomanią : gdzie i kto przyznaje tytuł [COLOR=red][B]MULTI CHAMPION [/B][/COLOR][COLOR=black], lub gdzie takowy jest wpisany i na jakim dokumencie .Bo na Twojej stronce takie tytuły widze .[/COLOR]

Posted

[B]kasia_frodo[/B] - przy okazji wizyty na swojej stronie,wskocze i na twoja - OK? - a co do ironicznego tonu to mam wrazenie ze doszukujesz sie drugiego dna - masz poprostu poczucie humoru gdzie indziej i to wszystko... najwazniejsze ze nauka nie poszla w las ;)

Posted

[B]Joanna G[/B] - a taki tytul znasz [B]SBIS,[/B] albo tak [B]MBIS[/B] a moze byc i tak [B]Multi SBIS, [/B]albo [B]MSBIS[/B] jeszcze jeden [B]Ntl.BIS -[/B] znam nawet takiego przed ktorego slawnym imieniem stoi - [B]MBIS,MSBIS,MNBIS.... [/B]

ja ci absolutnie nie odbieram splendoru tytulu [B]BM,[/B] albo [B]BF,[/B] nawet [B]BOS[/B]a -pod waruniek ze byl w opozycji do [B]BOB[/B]a -
a jak masz problem ze slowem[B] MULTI -[/B] to sprawdz jego znaczenie chocby przy pomocy Wikipedii

Posted

[quote name='Fart'][B]kasia_frodo[/B] - przy okazji wizyty na swojej stronie,wskocze i na twoja - OK? - a co do ironicznego tonu to mam wrazenie ze doszukujesz sie drugiego dna - masz poprostu poczucie humoru gdzie indziej i to wszystko... najwazniejsze ze nauka nie poszla w las ;)[/quote]

zapraszam serdecznie
drugiego dna się nie doszukuję, tylko wolę dmuchać na zimne :diabloti:

Posted

[B]Joanna G - [/B]Wibacz że nie odpowiedziałam ci w mgniena oku ale bardzo ciężko pracuje a moja praca nie ma okreslonych ram czasowych i czasem bywa że nocuje w terenie np przy rodzacej suce ( bo nie mam w zwyczaju zostawać właściciela z problemem którego sam nie potrafi rozwiazać ) i uwież mi jak wchodze do domu to nie odpalam netu żeby sprawdzić co kto na DGM nasmarował .
TY NIE ODPOWIEDZIAŁAS NA MOJE PYTANIE wiec ja nie powinnam czuć się zobligowana udzielić odpowiedzi na twoje ale z grzeczności już ci wyjaśniem:
BOS używam jako Best Of Opposite Sex (JA UŻYWAM !) - czytasz niedokładnie moje posty już to pisałam - ty mozesz uzywac sobie jak chcesz uwież mi nie robi mi to totalnie żadnej różnicy.
Multi Champion : zazwyczaj znajdziesz pisane to w ten sposób na mojej stronie i tu prosze nie wymagaj tłumaczenie bo jest to żenujace.
Pewnie niedługo zaczne uzywać zwrotu MULTI WINNER:
Joanna G
"[B]IWONA [/B]tak jak juz Kasia napisała u nas przyjęły się skróty BOS jako Najlepsza Dorosła Suka w Rasie lub Najlepszy Dorosły pies w Rasie i takie tytuły dostawałam nie raz .

Zreszta każdy tak pisze , na Twojej stronce aż czerwono od tych BOS .

Nie wiem z czego obydwie z Fart robicie taki straszny problem ?????"
Tak przyjeło się też kiedys popełniałam ten dłąd ale od długiego czasu już go nie popełniam : " Mylic się jest rzeczą ludzką a przyznać do błedu rzecza wielką "

**** czerwono od BOS- ów hahaha bo widocznie często je dostaje
**** to nie my robimy problem w ogóle to jaki problem ? gdzie ty widzisz problem ? Fart tylko zapytała czy nie za dużo tych tytułów - czy to jest dla ciebie problem? dyskusje w tym kierunku pociagnełyście same.
Uwiez mi nawet jak napiszesz na swojej stronie możesz napisać champion siedmiu galaktyk nie wzbudzi to we mnie totalnie zadnych emocji.

Posted

[quote name='k.iwona']
TY NIE ODPOWIEDZIAŁAS NA MOJE PYTANIE wiec ja nie powinnam czuć się zobligowana udzielić odpowiedzi na twoje [/quote]

Odpowiedziałam na twoje pytanie w poscie #73 .

I w dalszym ciągu uważam że oficjalnym tylułem jest Interchampion , który jest potwierdzony odpowiednim dyplomem a tytuł Multi Champion jest fanaberią nie potwierdzoną żadnymi dokumentami :) Ale to osobista sprawa każdego hodowcy co sobie wpisze na swojej stronie .

A tobie wlasnie życze ,abyś ty jako 1 otrzymała tytuł champion siedmiu galaktyk .

Posted

boshe i znowu - szezenie oswiaty jakiejkolwiek to naprawde katorznicza praca...
pies moze byc Interem, ale nie posiadac zadnego zamknietego championatu i wtedy nikt nie nazwie go Multi Championem ...moze byc Muli Championem a nie spelniac warunkow do Interchampionatu... - chyba za malo sie wystawisz,skoro jezyk i zwyczaje srodowiska sa ci obce ..

Posted

Joanna G - dla ciebie Inter champion = Multi champion :roll: :crazyeye:. To teraz przywaliłaś z dużego kalibru :lol:.
Jeśli FCI zatwierdzi i określi warunki i uda mi sie je spełnic to czemu nie chętnie będę pierwsza :lol::lol::lol:.

Posted

Iwona czytaj ze zrozumieniem i pokaz mi gdzie napisałam że Inter to to samo co Multi ????

Widze tu na dogo dziwne relacje ,jak się chwalicie waszymi sukcesami ,to trzeba sie zachwycać i bic brawo ,a jak ktos inny osiągnie sukces, to wtedy się zaczyna milion pytań do ............ i czepianie sie przyznanych tytułów.

I już się nie dam wciąnąc w wasze głupie przygaduszki ,bo jak temat topicu stwierdza ,są to wystawy a nie pierdoły towarzystwa wzajemnej adoracji .

Posted

Joanno
*ok zwracam honor nie napisałas i to ja źle zrozumiałam text.
* w drugiej części się z tobą nie zgadzam wyniki z wystaw sa wpisywane w formie informacyjnej raczej nikt nikogo po plecach za nie nie klepie ani nikt się szczególnie nie zachwyca . Nikt sie nie czepia przyznanych tytułów. Pewne rzeczy zostały wyjasnione i chyba jesteś jedyna osobą która widzi w tym problem. Nikt nie broni ci pisać o własnych sukcesach na publicznym forum - do tej pory nie podałas wyników z żadnej wystawy w związku z tym nie dałas mam szansy na złozenie ci gratulacji.
Wynika afganów bede wpisywała na to forum , strona klubowa od dłuzszego czasu jest mało aktualna. Jeśli inni nie chca upublicznac wyników wystawowych nie musza tego robić - nikt nikogo nie zmusi jest to tylko i wyłacznie wolna wola każdego z nas.
To Tyle

a teraz z innej beczki już niedługo wystawa klubowa . Wydaje mi się że własnie na tej wystawie powinnam oddać dwa puchary przechodnie dla zwyciezców rankingu za TOP Afgana 2007. Do tej pory nikt mnie nie poprosił o zwrot pucharów nikt nie zapytał czy przyjade na ta wystawe. Czy ktoś z was sie orientuje czy to aby na pewno puchary maja byc przekazane na wystawie klubowej a może sa ufundowane nowe ?

Posted

Iwona oki ,przyjmuje zwrócony honor hehheheee .

Co do wyników wystaw , jakos juz dawno nie podawałam na dogo żadnych swoich osiągnięc i niepowodzeń , nie miałam na to za bardzo czasu.

Jakos szczenięta mnie pochłonęły bezgranicznie , ale pomału zaczynaja wychodzic z domu (z wiekim bólem serca się z nimi rozstaję ) ,ale serce mi rośnie , jak pomysle do jakich cudownych domków idą .

Ciężki jest los hodowcy .

Nawet topik na pudlach z moimi dziećmi dawno nie był aktualizowany ,a szkoda .Może po Opolu cos wstawie i o dzieciach i o wystawie (jak się będzie czym pochwalic :p )

A jak nie bedzie sie czym pochwalic ,to tez wstawie ,a co :) nie ma psów doskonałych i nie ma doskonałych sędziów .

Co do twojego pytania o puchar to informuje ,ze nie mam zielonego pojęcia . A od kogo otrzymałas te puchary przechodnie ?? Może trzeba się z tymi osobami w tej sprawie skontaktowac ??

Posted

[quote name='k.iwona']
a teraz z innej beczki już niedługo wystawa klubowa . Wydaje mi się że własnie na tej wystawie powinnam oddać dwa puchary przechodnie dla zwyciezców rankingu za TOP Afgana 2007. Do tej pory nikt mnie nie poprosił o zwrot pucharów nikt nie zapytał czy przyjade na ta wystawe. Czy ktoś z was sie orientuje czy to aby na pewno puchary maja byc przekazane na wystawie klubowej a może sa ufundowane nowe ?[/quote]

z tego co pamiętam jak w zeszłym roku zamawialiśmy te puchary to decyzją prezesa Lipca napis na nich był datowany rokiem 2006, co z kolei skutkowało decyzją, że puchary jednak nie bedą przechodnie, ale czy coś się w tych decyzjach nie zmieniło to nie wiem ;)

jakby były przechodnie to pewnie jednak ktoś by się o nie upomniał... chociaż tak na wszelki wypadek to ten dla suki możesz wziąść ze sobą :diabloti: