kasieczko Posted January 24, 2006 Posted January 24, 2006 Witam i na początku pozdrawiam wszystkich wlascicieli rotkow :lol: Chcialabym sie zapytac jak jest z waszymi psiakami i sportem ? Czy jakos aktywnie spedzacie czas ze swoimi pupilkami ?:cool3: Jesli mozna tez wiedziec to jakie testy zdac musza rotki a na jakie uczeszczaliscie ? Pytam tak z ciekawosci, bo te psy zawsze kojarzyly mi sie z typowo pracującą rasą . P.S Kiedys znajomy opowiedzial mi rozmowe jego z pewnym szkoleniowcem, w ktorej moj znajomy spytal sie dlaczego on nie szkoli rotkow , skoro szkoli ON i inne. On odpowiedzial mu, ze tam nie ma co szkolic, bo one sa idealne :lol: Quote
lapiovra Posted January 25, 2006 Posted January 25, 2006 Na obecna chwile, rottki muszą pozytywnie zaliczyć testy psychiczne, ale bez udzialu pozoranta i to tyle z zakresu psychiki. Oczywisci ,jezeli ktos chce, to moze zrobic sobie kurs PT, pies towarzysz, co nie zwalnia go od zrobienia testow. Mozna iść dalej i robic z psziakiem IPO..........Rottki faktycznie uczą sie szybko, latwo zalapuja o co chodzi. Natoiast gdyby się rodzily takie idealne, to potem nawt w rekach niewlaściwych osob nie pokazaly by, ze potrafią byc grozne. Wiele pisano juz na ten temat. Wg. mnie nie jest to pies dla kazdego...............A tak do końca to nie wiem co szkoleniowiec mial na mysli, bo jesli samo szkolenie to sie z nim zgadzam. Quote
julieczka_poz Posted January 25, 2006 Posted January 25, 2006 Alez sliczna psinka. Samo szczescie:) Chyba zaraz poszukam Borga bo czuje potrzebe przytulenia sie :) Kasieczko Jesli chodzi o sporty to raczej zadnego tak konkretnie nie uprawialam. Ale moj pierwszys rotek Dago biegal ze mna tu i tam, czasem ladnych pare kilometrow, z konikiem tez biegal, kochal plywac!!! i skakac co tylko mozna bylo przeskoczyc :) Z moim obecnym psiakiem to jeszcze nie mam co biegac itp. bo jeszcze mlody jest. A slyszalam ze do jakiegos wieku to nie powinno sie obciazac psa (chyba poki sie rozwija do 18 mies??) bo to zle wplywa na jego kosci i takie tam. Lapiovra pewnie wiesz cos na ten temat moze jakis wylkadzik ?? W wolnym czasie pczywiscie. Please :loveu: A co do odbioru rodowodu to w zwiazku nic mi sie wspomniali ze musze z psem. Wiec dzieki za uswiadomienie:) A teraz zmykam ogladac zdjecia pieskow :) Jak ma na imie suczka na zdjeciu ?? Quote
Ka-ka Posted January 25, 2006 Posted January 25, 2006 kasieczko.....mam nadzieję, że kiedyś będe mogła ćwiczyc na wyskoim poziomie IPO, ale narazie....cięzko jest znaleźc kogoś, kto dobrze szkoli w tym kierunku, zwłaszcza, jak się nie mieszka np. w stolicy :shake: (a zazwyczaj mój pies przebywa poza nią...) a tak poza tym, to chciałabym ćwyczyć AGILITY, bo u nas kompletnie nie docenia sie rottków w tej dyscyplinie, a np. w USA sporo osób je tak szkoli lapiovra (wytłumacz, ptoszę, skąd się ten nick wziął :crazyeye: ) jak juz wspomniałam: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=6259 i tutaj jest wszystko wyjaśnione czarno na białym a stronka, która podałaś, niestety mi sie nie wyświetliła :placz: Quote
lapiovra Posted January 25, 2006 Posted January 25, 2006 Asiunia i Julieczka, to jest moja prawie 2 letnia suka Roma. Ona Spi na swoim miejscu, czyli na moim łóżku. Ale widac ze czuje się swobodnie. Co wy na to? Dzi eki za wstawienie fotek, mam jeszcze 3 i moze uda mi się je wyslac...........U rottka musisz zadbac o kręgoslup, aby nie zrobił mu się łęk, a był prosty. I za wczesne wymuszanie na nim ćwiczen moze mu zaszkodzic a nie pomoc. Takze dobrze słyszlas, ze do 18 mies. to zadnych obciązeń poza chodzeniem i trochę biegania wymuszonego, Mówie tu o dlugościach dystansu. Stopniowo mozna mu wydłuzać biegi, ale kłusem a nie galopy. No może byc taki wykladzik???????? Quote
kasieczko Posted January 25, 2006 Author Posted January 25, 2006 Co do 18 miesiąca to rozumiem, poniewaz w agility pies musi miec tyle ukonczone. W przypadku molosow to jednak trzeba przestrzegac, bo latwiej o dysplazje. Chodzilo mi o to, czy wasze pieski wszedzie wam towarzysza, bawicie sie z nimi frisbee, cos jeszcze oprocz jazdy na rowerze ...:cool3: P.S Co do tego pana, to mysle, ze skoro znal podstawy szkolenia psow to moze ułozyl sobie tak te rotki, ze szkolenie nie bylo juz potrzebne ;) Quote
Recommended Posts