Dalmati&Maja Posted March 19, 2004 Posted March 19, 2004 Witam!!! Zastanawia mnie to jakiej właściwie wielkości są dalmatyny :P We wzorcach rasy podana jest waga tak ok. 25 kg. a wzrost suki ok.59 cm. a psy ok. 61 cm. (orientacyjnie). A jakie wymiary mają Wasze nakrapiane? :P :D Proszę powiedzcie bo zastanawiam się jak duża będzie moja sunia :fadein: . Acha i jeszcze jedno kiedy przestaly rosnąc na wzrost :wink: ? Quote
Dalmati&Maja Posted March 20, 2004 Author Posted March 20, 2004 :o Naprawdę nikt nie chce mi powiedzieć... :( ?? Jest tu tylu właścicieli dalmatynczyków... :o ale odpisać nie odpisał NIKT!! Quote
Kika Posted March 20, 2004 Posted March 20, 2004 Oj nie martw się jeszcze dziewczyny się odezwą.Moja suńka waży właśnie 25 kg, a mierzy jakieś 58-59, czyli tak wzorcowo niemal. Skąd masz psiaka , napisz cos więcej o nim. Quote
Dalmati&Maja Posted March 20, 2004 Author Posted March 20, 2004 Dzięki Kika wreszcie ktoś się odezwał :D Moja ma 5 mies. i jeszcze rośnie, stąd zadałam to pytanko :P Czekam na dalsze odpowiedzi :lol: Quote
Banderia Posted March 22, 2004 Posted March 22, 2004 Moja sunia ważyła 30 kg, była w górnej granicy wzrostu. Pies jest masywniejszy, waży ponad 30 kg. Quote
Dalmati&Maja Posted March 22, 2004 Author Posted March 22, 2004 Moja sunia ważyła 30 kg, była w górnej granicy wzrostu. Pies jest masywniejszy, waży ponad 30 kg. Banderia bardzo dużo :o przeciętnie ważą ok. 25 kg. :D To była wieelka dalmatynka :lol: A ile wzrostu w kłębie? Quote
Banderia Posted March 22, 2004 Posted March 22, 2004 Banderia bardzo dużo :o przeciętnie ważą ok. 25 kg. :D To była wieelka dalmatynka :lol: A ile wzrostu w kłębie? Już napiasłam, że była w górnej granicy wzrostu wg. wzroca rasy :-? Powiedziałabym, że raczej dalmatynki ważą przeciętnie więcej niż 25 kg. Wiele osób zajmujących się rasą twierdzi, że waga podana we wzrorcu jest nieco zaniżona. Oczywiście zdarzają się osobniki o wyższej i niższej wadze, normalne odchylenia w populacji. Quote
Gosia & c.o. Posted March 22, 2004 Posted March 22, 2004 Łoo moje dalmatynki ważą trochę ponad 20 kg i nie uważam, żeby były jakimiś odrzutkami populacyjnymi :-? One poprostu są drobne i drobnokościste :roll: Quote
Dalmati&Maja Posted March 22, 2004 Author Posted March 22, 2004 Czyli faktycznie jest to zróżnicowane :D Sądzę, że może mieć na to wpływ podawane jedzenie. Psy karmione suchą karmą i samymy gotowymi pokarmami będę zawsze większe i cięższe, za sprawą hormonów wzrostu dodawanych do tych "specjałów"... :-? a te karmione domowym jedzeniem, gotowanym mięskiem itd. będą mniejsze, ale za to zdrowsze :D Tak powinno przynajmniej być... A czym karmicie swe dalmatyny? :P Quote
Banderia Posted March 22, 2004 Posted March 22, 2004 Nie, wysokość i typ budowy są uwarunkowane genetycznie. Obecnie raczej nie zdarzają się psy (oczywiście z tych zadbanych), które by nie dorosły do swojej genetycznie zaprogramowanej wysokości z powodu niedoborów żywieniowych. Niezależnie od tego czy są karmione suchym czy naturalnym. 20 kg waży moja gończa polska :) wzorcowego wzrostu i wagi. Quote
Gosia & c.o. Posted March 22, 2004 Posted March 22, 2004 Dokładnie genetyka i studiowanie rodowodów się kłana :wink: My od początku wiedzieliśmy, że nasze psiaki będą drobniutkie i wcale nam to nie przeszkadza :roll: Od karmy to raczej nie zależy... Quote
Dalmati&Maja Posted March 22, 2004 Author Posted March 22, 2004 Dziewczyny, oczywiście, że jest to uwarunkowane genetycznie :D !!! Jednak rodzaj pokarmu też ma coś tu do rzeczy :wink: ! Pozdrawiam i czekam dalej :fadein: Dalmati & Maja Quote
Dorcia Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 Jenny waży 25 kg a w kłębie ma 55 cm. Od samego początku wiedziałam, że nie będzie ogromna i się sprawdziło :D Parę dni temu spotkałam Pana, który ja wychował. Powiedział mi, że wyrosła taka sama jak jej matka ale charakter ma ojca :lol: Quote
Dalmati&Maja Posted May 20, 2004 Author Posted May 20, 2004 Dorcia, dzięki za odpowiedź!! :P Dalmati & Maja Quote
Dalma&Maja Posted December 17, 2004 Posted December 17, 2004 Teraz moja suczka ma ok. 53, 54 cm. w kłębie i waży ok. 25 kg. :D A ma ponad rok. Quote
Renetka Posted August 7, 2005 Posted August 7, 2005 Moja dziewczynka waży nieco ponad 20 kg przy wzroscie 55cm, jest malutka jak na dalmatynkę... Sarusia jest ostatnia z miotu to też ma znaczenie. Quote
Aldi Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 Mój Atos 26 kg i jakoś 62 cm (dokładnie nie wiem jaka wysokość ale jakoś tak :D ) nie jest mocnym psem :-? Quote
LUSIA188 Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 Mój pies ma 1,7 roku -mierzy 62cm. waży 30 kg.Ale jeszcze rośnie -do 2 lat.Jest wspaniały:thumbs: Quote
Recommended Posts