Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jedna poduszka, jeden koc. To wszystko. Dzięki temu zyskała koc na wyłączność w czasie jazd autem, a poduszka nieco zmieniła kształt - to już nie kwadrat, ale kwadrat ze ściętym rogiem. Wygląda ciekawie, tak designersko.  ;)

Wyjątkowa ta Lila. :)

Posted

A informacje o Olo nie pasują do wątku o nazwie "Moje i nie moje zwierzaki"?  ;)

Niby pasują, ale istnieje wątek właściwszy - hotelowy. ;)

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Nigdy nie myślałam, że ślimaki będą żyły tak długo. Mniam i Mlask mają około 8 lat, a ich potomek Maślak ponad 4 lata. :) Podziwiam te flegmatyczne stworki z własnymi domkami. Żyją po swojemu i w swoim tempie. Szkoda, że nie na wolności, ale u nas mają dobrze. :)

Posted

Nigdy nie myślałam, że ślimaki będą żyły tak długo. Mniam i Mlask mają około 8 lat, a ich potomek Maślak ponad 4 lata. :) Podziwiam te flegmatyczne stworki z własnymi domkami. Żyją po swojemu i w swoim tempie. Szkoda, że nie na wolności, ale u nas mają dobrze. :)

Skoro ślimaczy rodzicie mają około 8 lat a Maślak 4 lata to rodzice zostali rodzicami w jego wieku. Wniosek? Załatw mu odpowiednią pannę, żeby ród ślimaczy nie zginął. Wiem, że szerzy się moda na późne macierzyństwo, ale nie wiem, kiedy ślimaki wchodzą w fazę menopauzy...... 

Posted

Skoro ślimaczy rodzicie mają około 8 lat a Maślak 4 lata to rodzice zostali rodzicami w jego wieku. Wniosek? Załatw mu odpowiednią pannę, żeby ród ślimaczy nie zginął. Wiem, że szerzy się moda na późne macierzyństwo, ale nie wiem, kiedy ślimaki wchodzą w fazę menopauzy...... 

Ślimaki są obojnakami. :) Kopulują każdy z każdym i rozmnażają się jak szalone w sprzyjających warunkach. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 4-6 miesięcy. Niestety, musiałam unicestwić setki, może nawet tysiące jajeczek i nadal będę to robić, bo ród ślimaczy byłby gigantyczny. ;) Maślak nie potrzebuje panny. Wystarczą mu rodzice. ;) 

Posted

Ślimaki są obojnakami. :) Kopulują każdy z każdym i rozmnażają się jak szalone w sprzyjających warunkach. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 4-6 miesięcy. Niestety, musiałam unicestwić setki, może nawet tysiące jajeczek i nadal będę to robić, bo ród ślimaczy byłby gigantyczny. ;) Maślak nie potrzebuje panny. Wystarczą mu rodzice. ;)

Dziękuję za uświadomienie  :)

Ale mimo wszystko rodzice są starsi i kiedyś zostanie sam... Może daj szansę pojedynczym jajeczkom i pomyśl o przyszłości Maślaka. Chyba że ewidentnie jest typem samotnika, ale to chyba trudno ocenić... 

Posted

Dziękuję za uświadomienie  :)

Ale mimo wszystko rodzice są starsi i kiedyś zostanie sam... Może daj szansę pojedynczym jajeczkom i pomyśl o przyszłości Maślaka. Chyba że ewidentnie jest typem samotnika, ale to chyba trudno ocenić... 

Maślak wykluł się przez niedopatrzenie i będzie ostatni z rodu. To już postanowione. :)

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 5 months later...
  • 2 months later...
Posted

Kiku już nie musi "wić gniazdek" (przykład "gniazdka" na zdjęciu powyżej). Dostała posłanko, które spełnia jej oczekiwania. ;-))

z.JPG

• Upvote 1
  • 3 months later...
Posted

Ale ten czas pędzi... Lulczak ma około 11 lat, Jo jakieś 9 lat, a Kiku mniej więcej 6 lat. Joko niestety, ma problemy z nerkami. Nie ma tragedii, to początki dysfunkcji. Jest w trakcie leczenia i mam nadzieję, że będzie poprawa. 

Nigdy nie przypuszczałam, że ślimaki będą tak długowieczne. Mniam i Mlask to już prawie 9-letnie osobniki, Maślak ponad 5-letni. Wcale nie chorują. Tyle się naczytałam o problemach ze skorupami, że miękną, że robią się dziury itp. Mniam, Mlask i Maślak nie mają takich problemów. :-)

śliku.JPG

• Upvote 1
  • 3 months later...
  • 3 months later...
Posted

Ślimak Mlask odszedł 30.12.2016. [*] Miał ponad 9 lat. Rozpaczy nie ma, ale trochę przykro. 

Przed nami ciężka noc... Mam nadzieję, że dożyjemy 2017 roku. ;-))