Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam ,

Chciałem przedstawić wam historie mojego psiaka(nazywała się (Lala)  może wam pomoże jeśli spotkacie się z podobnym problemem. Nie będę tu opisywał relacji jaka mnie z nią łączyła itd ponieważ to niczego wam nie da.

Postaram się za to rzeczowo opisać problem ,leczenie i różne spostrzeżenia.

Objawy- wyciek z nosa gęstej (bezbarwnej) wydzieliny , na początku ( jedno nozdrze)  przy radości np ktoś przychodzi do domu pies go wita i zaczyna mocno psikać .Później zmienia się to w stały wypływ .Oraz po czasie krwawienie spowodowane uszkodzeniem naczynek w jamie nosowej .

Diagnoza - 1 niestety błędna tj  (ropień) -zabieg usunięcia ropnia i udrożnienia przetoki.

Błąd popełnił weterynarz nie biorąc wymazu z nosa. 

Po pierwszej błędnej diagnozie wykonany zabieg rynoskopii-pobrany wycinek oraz  wymaz z nosa. 

Diagnoza 2- zakażenie pseudo pałeczką ropy błękitnej.

Zrobiony został  antybiogram i podany pierwszy antybiotyk (doxycylina)  -doustnie.

Po miesiącu odstawienie oraz nawrót bakteryjny min też krwawienie z nosa .

Ponowny wymaz z nosa z antybiogramem.

Diagnoza 3 - gronkowiec złocisty.

Podawany antybiotyk to aminocyklina w tabletkach ok miesiąca. Po odstawieniu nawrót bakteryjny-kolejny antybiogram.

Diagnoza 4- pałeczka e coli oraz bakterie proteusa.

Podawany antybiotyk to gentacymina w zastrzykach  ok 3 tyg - Po odstawieniu brak nawrotów bakteryjnych.

Miedzy czasie podawana była też (Tetracyklina) w zastrzykach ,  która uczuliła po 3 dniach została przerwana.

Stan psa umiarkowany jednak nieustannie z nosa wydobywa się wydzielina na wskutek struktur powstałych w jamie nosowej przez wcześniej wspomniane bakterie. Po czasie dochodzi drugie nozdrze.

W między czasie wykonywane zabiegi takie jak:

Krioterapia ciekłym azotem - zanurzanie gwoździa w ciekłym azocie i wyścielanie nim nozdrzy aby zamknąć naczynka (zmniejszyć krwawienie) -wykonano dwukrotnie z dobrym skutkiem.

Wapularyzacja przy zabiegu rynoskopi (rinoskopi) wypalanie powstałych struktur mające na celu udrożnienie nozdrzy ( dziurek nosa).

Leki wzmacniające (seria 4 zastrzyków -nie pamiętam nazwy).

Po okresie roku powstanie zmian nowotworowych w okolicach kości  czołowo jarzmowo nosowych.

Puchnięcie i ból głowy. Na końcu guzy pokryły gałki oczne co spowodowało utratę wzroku.  Podawane  różne leki przeciwbólowe w ostatniej fazie steryd ok 3 tyg podawany co 3 dni później co 2 dni a,  w ostatnim tyg codziennie. 

Mam nadzieję , że może komuś pomoże mój mały artykuł .

Najważniejsze to szybka reakcja - jak leci psu z nosa bierzemy wymaz i antybiogram-koszt nie wielki ok 30 zł w roku 2013/14. Piszę niewielki w porównaniu z  dalszymi późniejszymi wydatkami w razie przeciągania sprawy lub złej diagnozy. Nie wspominając o męczeniu psa chorobą i dalszymi badaniami. Dobra diagnoza i dobrze podane leki powinny pomóc !!

Powodzenia 

Łukasz G-Melodia

[attachment=5266:Lala.JPG]