martazobeniak Posted September 26, 2014 Share Posted September 26, 2014 Nurtowała mnie ciekawostka ze składu rybnych Britów - występowanie w nich na wysokich miejscach nie mięsa, nie mączek z mięsa / mączek rybnych, ale białka. Przykłady: - Brit Carnilove Salmon & White Fish: białko z łososia (25%), mączka z łososia (20%), mączka z dorsza (15%) [...]; - Brit Petit Salmon & Potato: mączka z łososia (20%), białko z łososia (15%), bataty, mączka z białych ryb (12%) [...]. Napisałam więc do producenta mail z pytaniem, jak mam ten tajemniczy składnik rozumieć. Uzyskałam następującą odpowiedź: "Proteiny łososiowe są to tkanki łososia pozostałe z produkcji żywność dla ludzi, poddane hydrolizie. Dzięki temu procesowi te białka są wysoce strawnym składnikiem, poprawiającym strawność całej karmy. Jest to składnik całkowicie hipoalergiczny." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
isabelle301 Posted September 26, 2014 Share Posted September 26, 2014 Jest to skladnik calkowiecie śmieciowy ... chyba raczej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martazobeniak Posted September 26, 2014 Author Share Posted September 26, 2014 Owszem. Jaki przedział cenowy, takie źródła białka*. ;) A mnie wczoraj rozbawiła tu na Dogo właścicielka 'Yorczka': białko z łososia to białko z łososia, nie porównujmy szumu z gotowania rosołu do czystego białka. Taa... * NIe dotyczy Royal Canin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fufka Posted September 29, 2014 Share Posted September 29, 2014 hmmm a skąd taka wiedza, że jest to składnik całkowicie śmieciowy ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martazobeniak Posted September 29, 2014 Author Share Posted September 29, 2014 Powiem Ci, jak ja rozumiem użyty przez Isabelle przymiotnik śmieciowy "śmieciowy" i użyję do tego ponownie zamieszczonego wyżej cytatu: "tkanki łososia pozostałe z produkcji żywność dla ludzi". Człowiek przetwarza dla siebie mięso. Czasem łby na zupę. Co więc zostaje po tym przetworzeniu? 'Tkanką' jest każdy element organizmu - wnętrzności, skóra, łuski itp. Na koniec jeszcze i inny, bardzo tu pasujący cytacik, tym razem z bywalczyni wszelkich psich forów: "Co do karm przemysłowych to nie ma się co oszukiwać... Wiele razy już tu pisałam, że zawsze bedzie to dział produkcji oparty na utylizacji resztek przemysłu mięsnego przeznaczonego na potrzeby ludzi. W przeciwnym razie nikomu by się to nie opłacało". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fufka Posted September 29, 2014 Share Posted September 29, 2014 Powiem Ci, jak ja rozumiem użyty przez Isabelle przymiotnik śmieciowy "śmieciowy" i użyję do tego ponownie zamieszczonego wyżej cytatu: "tkanki łososia pozostałe z produkcji żywność dla ludzi". Człowiek przetwarza dla siebie mięso. Czasem łby na zupę. Co więc zostaje po tym przetworzeniu? 'Tkanką' jest każdy element organizmu - wnętrzności, skóra, łuski itp. Na koniec jeszcze i inny, bardzo tu pasujący cytacik, tym razem z bywalczyni wszelkich psich forów: "Co do karm przemysłowych to nie ma się co oszukiwać... Wiele razy już tu pisałam, że zawsze bedzie to dział produkcji oparty na utylizacji resztek przemysłu mięsnego przeznaczonego na potrzeby ludzi. W przeciwnym razie nikomu by się to nie opłacało". Jeżeli tak to wszystko pojmujesz, to wskaż mi karmę, która nie jest jak to nazywasz ze składników "śmieciowych" ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martazobeniak Posted September 29, 2014 Author Share Posted September 29, 2014 Przykłady z półki rybnej, bo rozmowa była o karmach na rybach - dla porównania: - Acana Pacifica: świeże mięso łososia (13%), dehydratyzowane mięso łososia (12%), dehydratyzowane mięso śledzia (10%), dehydratyzowane mięso białorybów (10%), świeże mięso śledzia (5%), świeże mięso storni (4%); - Fish4Dogs Finest Fish Small Bite: świeży dorsz (30,5%), mączka ze śledzia (21,4%) [z opakowania próbki]; - Essential Nautical Living: brak dokładnego składu na stronie internetowej; jedyne dane: surowce pochodzenia zwierzęcego (świeży i suszony łosoś, pstrąg, śledź, ryby sezonowe, jaja) 60%; - Exclusive of Gosbi Fish & Rice: łosoś (23%), suszone ryby (20%); - GreenDog Pstrąg, łosoś z warzywami: pstrąg 27% (suszone mięso), łosoś 23% (14% świeżego mięsa z łososia, 9% suszonego mięsa z łososia); - Husse Lax & Ris: łosoś (min. 50%); - MARP Holistic Salmon ALS: świeże mięso łososia 22%, suszony łosoś 18%(odpowiada ok. 52% świeżego mięsa), - Orijen 6 Fish: świeże mięso łososia (14%), świeże mięso śledzia (11%), dehydratyzowane mięso łososia (11%), dehydratyzowane mięso śledzia (11%), dehydratyzowane mięso rdzawca (11%), świeże mięso storni (7%), świeże mięso sandacza (3%), świeże mięso szczupaka (3%), świeże mięso białorybów (3%); - ZiwiPeak Daily Dog Dziczyzna i ryba: (zawartość mięsa min. 78%, zawartość ryby min.12%): dziczyzna - mięso, ryby, dziczyzna - wątroba, dziczyzna - płuca, dziczyzna - żołądki, dziczyzna-serca i nerki, nowozelandzkie małże zielone (min. 3%), lecytyna, inulina (cykoria), suszone wodorosty, pietruszka, witaminy, minerały. Naturalnie konserwowane mieszaniną tokoferoli. Te karmy nie mają w składach odpadów typu "białko" - w ang. wersji językowej "digest". Czy już widzisz różnicę między mięsem, mączką, a pozostałymi tkankami hydrolizowanymi do poziomu aminokwasów, bo tylko tak się je da strawić? A tak przy okazji, w przypadku karm cena naprawdę potrafi czynić różnicę - i świadczyć o jakości wykorzystanych surowców. O Brita pytałam w kilku dobrych sklepach zoologicznych i mówiono mi, że jest to półka znacznie poniżej Orijena, Doctor Doga czy Acany, ciut powyżej Boscha czy Happy Doga. Ale nadal będę się upierać, że mi się te hydrolizowane resztki na początku składu nie podobają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fufka Posted September 30, 2014 Share Posted September 30, 2014 too w takim razie jeżeli podajesz procentową zawartość świeżego mięsa w składzie karm, to wedle Twojej wiedzy ile zostaje z tego świeżego mięsa po odwodnieniu ???? Jeżeli już tak zadowalający jest skład procentowy świeżego mięsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martazobeniak Posted September 30, 2014 Author Share Posted September 30, 2014 Nie musisz mi uświadamiać, ile wody zawiera świeże mięso. Wiem to, dlatego wolę, gdy w składzie jest podawane jako dehydratyzowane, a nie w postaci rehydratyzowanej, bo to ułatwia wyliczenie faktycznej ilości. Z tego samego powodu nie czepiam się aż tak bardzo mączek, przynajmniej tych mięsnych. Jeśli tego nie zauważyłaś - w poprzednim moim wpisie koncentrowałam się na rodzajach użytych składników, a nie na przeprowadzaniu analizy kwantytatywnej. Jestem jednak przekonana, że karmy klasy Acana, Orijen, ZiwiPeak tak czy owak posiadają tego mięsa odpowienią ilość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.