sylwu$ Posted July 5, 2007 Posted July 5, 2007 Ja mam spanielka o imieniu mika.Ale chcem sie dowiedziec jakie wy macie spaniele jaki maja kolor umaszczenia,wiek,charakter.Piszcie co wiecie o tej rasie!:):) Quote
Magot Posted July 8, 2007 Posted July 8, 2007 Ja jestem właścicielką 3- miesięcznego, czarnego podpalanego uroczego cockera angielskiego o imieniu Drakkar. Quote
Magot Posted July 8, 2007 Posted July 8, 2007 Przez przypadek za szybko wysłałam.:diabloti: Tak więc dalej o moim psiaku: jest kochany, straszny pieszczoch i rozrabiaka. Ma oczywiście rodowodzik. ;) To wg mnie najwspanialsza rasa na świecie:) Quote
Magot Posted July 8, 2007 Posted July 8, 2007 Mój jest z hodowli Modus Vivendi- www modus.of.pl. Naprawdę przemili ludzie, polecam!! Quote
Gina&Lex Posted July 9, 2007 Posted July 9, 2007 wspaniale :) to tam "miniaturka" gordona? :) Też marzę o gordonie :) Mój spanielek jest maści złotej, niestety nie ma rodowodu :( więc nie do końca można go spanielem nazwać, ale jego charakter i temperament jest spanielkowy :) ma już 2 lata i nie wyobrażam sobie życie bez niego Quote
Magot Posted July 9, 2007 Posted July 9, 2007 Szkoda, że Twój spanielek nie ma rodowodu. Ja tego nie popieram. Powiem więcej- pies rasowy kosztuje!! Quote
anielik Posted July 9, 2007 Posted July 9, 2007 [quote name='Magda:)']Powiem więcej- pies rasowy kosztuje!![/quote] To trochę trąci hipokryzją:roll: Toż każdy wie, jak diametralna jest różnica między psem rasowym a nierasowym.. również w cenie. Quote
Magot Posted July 9, 2007 Posted July 9, 2007 Wiem, że sama jesteś właścicielką suczki w typie cockera. Ja gdybym miała do wyboru spanielopodobnego psa ze schroniska i "prawdziwego" cockera z bazaru, to od razu wybrałabym tego choćby przypominającego spaniela. Wolałabym pomóc psiej biedzie, niż wesprzeć handlarzy:placz: Właścicieli psów bez rodowodu pewnie to oburzy, ale taka jest niestety prawda:-( Quote
anielik Posted July 9, 2007 Posted July 9, 2007 Hmm.. ja mam psa bez rodowodu i nie jestem oburzona:eviltong: Teraz jednak wiem, że mój następny pies będzie rasowy. Kropka :p Quote
Magot Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 A skąd ją masz? Pytam z ciekawości. Możemy pogadać na GG: 3208667. Quote
sylwu$ Posted July 10, 2007 Author Posted July 10, 2007 Moj pies nie ma rodowodu niestety:(Ale wiem ze jest rasowa kazdy mowi do mnie np."mamusiu patrz to leady z bajki zakochany kundel"I ja wiem ze jest rasowa:)Moze tylko nie ma rodowodu.A tak ma taki vigor spanielkowaty jest tak szalona ze nie wiem.Spaniela mozna poznac po uszach musi miec uszy do nosa(nie liczac siersci na koncu uszu) i musi miec blone pomiedzy "palcami".Moja mika ma tak hak opisalam .:P:) Quote
anielik Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 Rasowy = Rodowodowy. Nie ma rodowodu, nie ma rasowego psa.. [quote] A tak ma taki vigor spanielkowaty jest tak szalona ze nie wiem.Spaniela mozna poznac po uszach musi miec uszy do nosa(nie liczac siersci na koncu uszu) i musi miec blone pomiedzy "palcami".Moja mika ma tak hak opisalam .:P:smile: [/quote] Przykro mi to mówić, ale to o niczym nie świadczy:shake: Quote
zula Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 [B]sylwu$[/B], to, że Twoja suczka ma długie uszy to jeszcze nic nie znaczy ;-) Jeśli nie ma rodowodu to nigdy nie będzie rasowa, nawet jeśli ktoś tak Ci powie ;-) Quote
sylwu$ Posted July 10, 2007 Author Posted July 10, 2007 Moze wy myslicie tak ja mysle inaczej.Jak zobaczycie moja sunie to wtedy pogadamy!:(rasowy=rodowodowy przeciesz rodiwod to tylko papierek choc nie zaprxeczam ze wazny .:O Quote
zula Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 Ten "papierek" to dokument potwierdzający pochodzenie psa. Kilka przydatnych linków: [URL]http://rodowod.republika.pl/[/URL] [URL]http://rodowodowy.xt.pl/[/URL] [URL]http://www.stoppseudohodowcom.org/[/URL] Quote
BBeta Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 [quote name='sylwu$']Spaniela mozna poznac po uszach musi miec uszy do nosa(nie liczac siersci na koncu uszu) i musi miec blone pomiedzy "palcami".Moja mika ma tak hak opisalam .:P:)[/quote] Wybacz, ale straszne głupoty wypisujesz... :roll: Moi sasiedzi też kupili sobie ślicznego małego spanielka z długimi uszami i co im wyrosło z tego spaniela ?? Seter irlandzki. To tak a'propos uszu o których wspomniałaś. Skorzystaj z linków, które podała zula, poczytaj troche, a potem zastanów się jeszcze raz nad tym co napisałaś Quote
Magot Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 Zula wykazała się tu największym rozumem. Bo rzeczywiście, co z tego, że pies ma długie uszy- to o niczym nie świadczy. I powiem prościej: cena świadczy o jakości!! Więc by mieć psa rasowego trzeba trochę na niego jednak zapracować... Ktoś pisał, że rodowód to tylko papierek. :angryy: Może i papierek, który jednak potwierdza, że nasz pies to najprawdziwszy cocker!!! :-o Jeśli pies nie ma "papierka" to nie znaczy, że jest kundelkiem. Jest tylko pseudo cockerem. Quote
sylwu$ Posted July 10, 2007 Author Posted July 10, 2007 Macie racje ale napisalam prawde o tych uszach i blonie.A jak twoim sasiadom urusl seter to ja nie wiem.:D Quote
cockermanka Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 [quote name='sylwu$']Macie racje ale napisalam prawde o tych uszach i blonie.[/quote] Ale to NIE jest potwierdzeniem rasowości psa...:shake: [quote name='sylwu$']A jak twoim sasiadom urusl seter to ja nie wiem.:D[/quote] Ato sa skutki kupowania tzw. "reasowych bez rodowodu" - wszystko jest mozliwe... Quote
Gina&Lex Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 Bo to wszystko jest chore.. Powinien być ZAKAZ rozmnażania psów. Tę możliwość powinny mieć hodwle,a i właściciele nierodowodowych psów powinni mieć obowiązek kastracji/sterylizacji tak jak chipowania Quote
pierozek_monika Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 haha z ta błoną między palcami to fajny mit, jak u nowofunlandów. Każdy pies ma błonę między palcami. Quote
cockermanka Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 [quote name='pierozek_monika']Każdy pies ma błonę między palcami.[/quote] eee...Monika ... nieee :shake: ...tylko te najrasowsze spaniele :evil_lol: Quote
Recommended Posts