alicjanowysacz Posted July 12, 2014 Posted July 12, 2014 Kochani. Wczoraj wyjechaliśmy na urlop do Krakowa wraz z naszym psem. Jest to 8 letni york. I w zasadzie wczoraj w samochodzie mała była już niespokojna i wymiotywała żółcią wymieszaną z śliną. Myślałam że może to na wskutek jazdy- stres etc. Nie było tego dużo. Malutko, może 1 łyżeczka. Potem jej przeszło, ale była osowiała. Natomiast wieczorem już niby było ok . Biegała za zabawką, nawet trochę karmy zjadła, napiła się. Potem w nocy też niby ok . Natomiast od rana dzisiaj śpi. Obudziła się z 4 razy na siku tylko , potem od razu chciała do łóżka, nie je, napiła się malutko. Może z 2-3 łyżeczki wody. Dałam jej LAKCID ale nie wiem czy to coś da. Ciągle jest smutna, nie chce isc na dwór. Rano tzn ok 10.30 zrobiła kupę czarną taką. Nie było tam śladów krwi tyle że ciemny kolor dośc mocno. Wymiotywała dziś rano znowu taką żółcią jeden raz i też mała ilosc. Jest sobota i nie wiem co dalej robić. Powinnam pojśc na jakieś pogotowie wet w Krk , czy przeczekać jeszcze? Niepokoi mnie to że ona nie pije, ja sama jej podałam dziś ten LAKCID w strzykawce i potem trochę wody strzykawką, ale nie chciała pic. Zasugerujcie mi co mam robić, czy czekać jeszcze czy nie i isc już dziś gdzies a jeśli to gdzie, nie znam kompletnie krk ani kompetencji tutejszych wetów. Mała teraz śpi, niby spokojnie. Normalnie oddycha, miarowo, spokojnie...:( Miała robione badania krwi jakies 3 m-ce temu i wychodziło wszystko dobrze:( Quote
gryf80 Posted July 12, 2014 Posted July 12, 2014 Jeden stolec nawet koloru czarnego moim zdaniem nie jest niepokojacy.bardziej martwilabym sie tymi wymiotami.pewnie boli ja zoladek dlatego taka markotna.nie podawaj pokarmu,udaj sie do weta moze zaordynuje srodki wspomagajace zoladek w postaci injekci.moze da kroplowke pod skore skoro pies prawie nie pije.moze zbada(mam nadzieje ze nie zlapala przed wyjazdem babeszki) Quote
alicjanowysacz Posted July 19, 2014 Author Posted July 19, 2014 Skoro zaczełam, wypada się podzielić. Wet stwierdził że maą musi bolec zołądek, dodatkowo miała zapaenia gardła i powiększone węzły chłonne. Dostała Enrobioflox inj 3dni pod rząd Rapidexon inj 3 dni pod rząd Cetosan j.w Lydium j.w I niby jest ok . Apetyt odzyskała, pije też. I niby wszystko jest ok, ale chłodzi osowiała, nie bardzo chce się bawić i dużo śpi. Zdarza sie że na podłodze, a dotychczas tylko sypiała na łózku . Czy może mieć wpływ na to fakt, że została zaczipowana ? Czy ponownie pojśc do weta ? Quote
gryf80 Posted July 19, 2014 Posted July 19, 2014 Chip nie wplywa na nic.zrobilabym badanie kalu,a po leczeniu badanie krwi Quote
alicjanowysacz Posted July 19, 2014 Author Posted July 19, 2014 I tak zrobię. Jutro pójdę do weta , nie podoba mi się jej zachowanie. Ona izoluje się od nas nawet. Śpi sama na podłodze, nie chce spać z nami a nigdy tak nie było. Na dworze tylko siku i od razu do domu. Straszznie mnie dziwi to zachowanie i niepokoi mocno, denerwuje się koszmarnie, spać nie mogę nawet, bo się martwię co się dzieje. Mała śpi na podłodze, oczy smutne,zabawki leżą. Wyć mu się chcę jak to widzę. Jakoś muszę wytrzymać do 18:00 bo o tej porze mamy pojawić się u weta. Chyba że coś mocno będzie nie tak, to pójdę gdzieś indziej albo uprosze o wcześniejszą wizytę. Trzymajcię kciuki. Quote
Brezyl Posted July 20, 2014 Posted July 20, 2014 Wymioty mogą być także od serca i wtedy czasami także jest krew w kale. Czy nie miała problemów z tchawicą ? To pośrednio stiopniowo osłabia serce, niech je lekarz dokładnie osłucha. Quote
alicjanowysacz Posted July 20, 2014 Author Posted July 20, 2014 Tak ona leczy się na serce, ma zdiagnozowaną kardiomiopatię rozstrzeniową, bierze Benakor lub Fortekor,Furosemid 4 razy w tygodniu . Słychac było płyn w sokrzelach jak ją badał, jakieś szmery itd. A zapadalnośc tchawicy ma od urodzenia . Ale w związku z tym nalezy rozszyrzyć leczenie o dodatkowe leki ,czy jak ? Quote
Brezyl Posted July 20, 2014 Posted July 20, 2014 (edited) [quote name='alicjanowysacz']Tak ona leczy się na serce, ma zdiagnozowaną kardiomiopatię rozstrzeniową, bierze Benakor lub Fortekor,Furosemid 4 razy w tygodniu . Słychac było płyn w sokrzelach jak ją badał, jakieś szmery itd. A zapadalnośc tchawicy ma od urodzenia . Ale w związku z tym nalezy rozszyrzyć leczenie o dodatkowe leki ,czy jak ?[/QUOTE] Zrobiłabym USG dopplerowskie, czy w badaniach krwi było podwyższone LDH, choć trzy miesiące to długo, zrobiłabym nowe. Kału możesz dotknąć przez ligninę lub chusteczkę higeniczną, jak są cząstki krwi to zabarwią ci wyrażnie chusteczke na czerwono, bo na kale jak jest ciemny nie zauważysz. Podobnie z wymiotami żółcią, wycierając je ręcznikiem jednorazowym lub chusteczką tez masz szanse zobaczyć drobinki krwi, które ci umkną przed wzrokiem. Kardiomopatia raczej na jakieś 95% pojawiła się właśnie w wyniku zapadalności tchawicy. Podejrzewam, że trzeba będzie zwiększyć dawke leku lub dobrać coś nowego. Oczywiście na wszelki wypadek zrobiłabym USG jamy brzusznej, ale statystycznie największe szanse są na to, że podane przez Ciebie objawy są wynikiem problemów sercowych, a nie przewodu pokarmowego. Jestem z drugiego końca Polski, ale poszukaj tutaj [URL]http://www.znanylekarz.pl/weterynarz/krakow[/URL] lub na forum. Edited July 20, 2014 by Brezyl Quote
Recommended Posts