maga18 Posted June 25, 2007 Share Posted June 25, 2007 Co daje res. CAC w Czechach i na Słowacji? Ile wnosików res. CAC = CAC w danym panstwie? Czy res. CAC po Ch. Cz, Ch.Sk = CAC??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elitesse Posted June 25, 2007 Share Posted June 25, 2007 juz doczytalam w czeskim regulaminie res CAC musisz potwierdzic w sekretariacie CMKU zeby sie jako CAC liczyl, pies z CACem juz musi miec zatwierdzony tytul Championa Czech nie precyzuja ile CACow mozna resami zastapic wiec pewno to nieistotne na slowacji za to 3 x res CAC = 1 CAC i oczywiscie zeby byl "duzy" to resy tez musza byc "duze" tylko jeden CAC mozna sobie zastapic resami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maga18 Posted June 25, 2007 Author Share Posted June 25, 2007 ja wlasnie wczoraj w Brnie dostałam res.CAC za Ch.Cz :grins: wiec gdzie jest ten sekretariat CMKU? :hmmmm: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elitesse Posted June 25, 2007 Share Posted June 25, 2007 [SIZE=4][B]ČESKOMORAVSKÁ KYNOLOGICKÁ UNIE[/B][/SIZE][SIZE=+3][/SIZE][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][B]Jankovcova 53 CZ-170 00 PRAHA 7[/B][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maga18 Posted June 25, 2007 Author Share Posted June 25, 2007 dzieki Elitesse :angel: i co mam tam wysłac? czy moze to sie wysyla wraz z prosba o wydanie dyplomu Ch? i wtedy wszystkie zamiany/dziedziczenia sie tez zalatwia? mają meila? :cool3: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elitesse Posted June 25, 2007 Share Posted June 25, 2007 ta babeczka zajmuje sie u nich championatami [CENTER][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][SIZE=-2][B]Iveta Leová[/B] šampionáty ČR, interšampionáty [EMAIL="[email protected]"][COLOR=#0000ff]email : [email protected][/COLOR][/EMAIL] tel. 234 602 270, 602 216 874[/SIZE][/FONT] [SIZE=1][/SIZE] [SIZE=1]powinna odpowiedziec, a jak nie to zapytam swojej Cz kolezanki :)[/SIZE][/CENTER] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maga18 Posted June 25, 2007 Author Share Posted June 25, 2007 dzieki wielkie za pomoc i wyjasnienie :) napisze do tej Pani :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alter Idem Posted June 25, 2007 Share Posted June 25, 2007 [quote name='Elitesse'] res CAC musisz potwierdzic w sekretariacie CMKU zeby sie jako CAC liczyl, pies z CACem juz musi miec zatwierdzony tytul Championa Czech [/quote] Ja w ubieglym roku skonczylam championat Czech wlasnie res. CACem. Niczego nigdzie nie potwierdzalam. Odbylo sie to tak - napisalam pismo do CMKU z prosba o wydanie dyplomu, podajac wystawy gdzie dostalam CACe oraz wystawe gdzie dostala resa. Do tego napisalam z jaka suka przegralam, gdzie ona skonczyla championat i kiedy wystawiono jej dyplom. Tyle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elitesse Posted June 25, 2007 Share Posted June 25, 2007 no to tak samo jakby potwierdzic tego resa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maga18 Posted June 25, 2007 Author Share Posted June 25, 2007 to teraz musze sie dowiedziec gdzie i kiedy tamten psiak skonczyl Ch.Cz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maga18 Posted July 22, 2007 Author Share Posted July 22, 2007 mam nowe info... res.CAC w Czechach po champione spływa zawsze - i mozna zrobic championa czech tylko na res.cac`ach za championami :eviltong: natomiast na słowacji mozna raz zamienic 3 x res.CAC = 1 x CAC w tym jeden z CACIB`ówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juta Posted July 22, 2007 Share Posted July 22, 2007 Maga Jak jest w Czechach - nie wiem.... W Słowacji jest tak, że na Championa Słowacji musisz mieć 4 wnioski CAC od 2 różnych sędziów w 2 sezonach wystawowych. Czyli jak zaczynasz np. w Trencinie to kończysz nie wcześniej niż w Trencinie następnego roku. 3 resCAC dają Ci 1 CAC. Z tym, że jeśli masz mieszane resCAC (część z krajówek a część z międzynarodówek) to takie resCAC daje Ci CAC z krajówki. Żeby res CAC dawało Ci CAC z międzynarodówki to wszystkie resCAc też muszą być z międzynarodówek. Tylko tak i tylko tyle. Natomiast ważne jest aby na karteczce CAC/resCAC był podpis i pieczątka sędziego. Inaczej musisz iść do sekretariatu po takową pieczątkę, gdyż mogą nieuwzględnić. Gdy masz pieczatkę i podpis n kartce - nie musisz nigdzie iść. Słowacy wbijają wszystko w rodowody (z tyłu rodowodu mają całe mnóstwo miejsca na to) lecz nas to nie dotyczy. Ponadto, gdy Twój pies jest championem Słowacji - może być dodatkowo Grand Championem (coś w stylu Multichampion Słowacji). Musisz go jedynie wystawić 3 razy w klasie championów (2xKW + 1xMW) i pies musi w tej klasie - będąc championem SK - otrzymać za każdym razem CAC. Słowacy nie mają aspiracji wystawowych (przynajmniej w mojej rasie), więc w klasie championów często nie ma konkurencji. Podobnie w pośredniej. Za to w otwartej jest całe mnóstwo psów "nie mogących wyjść z klasy"... Jednak nie jest to regułą i zależy od rasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juta Posted July 22, 2007 Share Posted July 22, 2007 Natomiast odnośnie Czech to musiałabym się spytać mojej koleżanki Czeszki jak to jest dokładnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juta Posted July 22, 2007 Share Posted July 22, 2007 [quote name='maga18']mam nowe info... res.CAC w Czechach po champione spływa zawsze - i mozna zrobic championa czech tylko na res.cac`ach za championami :eviltong: natomiast na słowacji mozna raz zamienic 3 x res.CAC = 1 x CAC w tym jeden z CACIB`ówki[/quote] Osobiście nie słyszałam o takich opcjach w Czechach.... Ale nie mam championa tego kraju, więc mogę żyć w niewiedzy....:razz: Natomiast w Słowacji absolutnie taka zamiana nie jest jednorazowa, jak piszesz! Możesz mieć same res CAC i na tej podstawie zrobić championat!!! Bylebyś uzbierała taką ilość resCAC aby mogły zastąpić 4xCAC, w tym w sumie jedno CAC z MW. To wiem na pewno! Mozesz "tworzyć" różne opcje : mieć 1xCAC a reszta resCAC dających pozostałe 3 CAC lub jak Ci wyjdzie. Ewentualnie więcej się najeździsz:lol: . Ale na bank nie jest tak, że TYLKO JEDEN RAZ MOŻNA ZASTĄPIĆ. A jacy sędziowie sędziują Twoją rasę? Pytam, bo jeżdżę od tylu lat, że może wiem co preferują....:eviltong: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Noelani Posted July 22, 2007 Share Posted July 22, 2007 [quote name='Juta']Natomiast w Słowacji absolutnie taka zamiana nie jest jednorazowa, jak piszesz! Możesz mieć same res CAC i na tej podstawie zrobić championat!!! Bylebyś uzbierała taką ilość resCAC aby mogły zastąpić 4xCAC, w tym w sumie jedno CAC z MW. To wiem na pewno! Mozesz "tworzyć" różne opcje : mieć 1xCAC a reszta resCAC dających pozostałe 3 CAC lub jak Ci wyjdzie. Ewentualnie więcej się najeździsz:lol: . Ale na bank nie jest tak, że TYLKO JEDEN RAZ MOŻNA ZASTĄPIĆ. [/quote] Na stronie SKJ jest napisane ze: [B][I]5. 3 Reserve CAC môžu nahradiť jeden CAC.[/I][/B] [I][B]6. CAC z medzinárodnej výstavy môže byť nahradený len tromi Res. CAC z medzinárodných výstav.[/B][/I] [I][B]7. Nahradiť tromi Res. CAC možno len jeden CAC.[/B][/I] Czyli z tego co rozumiem tyo resCACe na CAC mozna zamienic tylko raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juta Posted July 22, 2007 Share Posted July 22, 2007 Tak jest napisane. Ale tyczy się to tego, że 1 CAC możesz zastąpić odpowiednimi 3 resCAC. Tylko, że nie musisz mieć obowiązkowo ani jednego CAC, bo jak jest napisane na 1 CAC składają się 3 resCAC:loveu: . Chodzi tu o to, że 3 resCAC nie zastapią więcej niż jednego CAC:lol: . Więc hulaj dusza, to nie podlega dyskusji. Robiłam i byłam swiadkiem robienia championatów SK na baaaaardzo przeróżne sposoby:evil_lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juta Posted July 22, 2007 Share Posted July 22, 2007 [quote name='Noelani']Na stronie SKJ jest napisane ze: [B][I]5. 3 Reserve CAC môžu nahradiť jeden CAC.[/I][/B] [I][B]6. CAC z medzinárodnej výstavy môže byť nahradený len tromi Res. CAC z medzinárodných výstav.[/B][/I] [I][B]7. Nahradiť tromi Res. CAC možno len jeden CAC.[/B][/I] Czyli z tego co rozumiem tyo resCACe na CAC mozna zamienic tylko raz.[/quote] Dokładnie jest jak piszesz. Tyle, że nie do końca rozumujesz właściwie:loveu: :lol: . Mogę coś na ten akurat temat:lol: głębszego powiedzieć, gdyż jestem i w klubie rasy i od lat wieeelu tam jeżdżę. Otóż jest napisane - 3resCAC dają jeden CAC, tak? Więc drogą dedukcji : jeśli masz 12 resCAC, w tym 3 z międzynarodówki, to daje Ci w sumie 4 CAC, w tym jedno z międzynarodówki, tak? A więc faktycznie poszczególne 3 resCAC mogą się złożyć tylko raz na 1CAC. 3 resCAC x 4 = 12 resCAC, co daje w sumie potrzebne do championatu 4 CAC:loveu: . Proste jak budowa cepu, tylko nie każdy o tym wie i się trudzi:cool3: . Nie jest to napisane wprost, ale wynika z treści w sposób oczywisty. Nie zastąpisz jednym z 3 resCAC dającym w sumie 1 CAC innego/kolejnego CAC. To oczywiste. Ale nie mając rzadnego CAC a mając 12 resCAC Twój pies może być championem!!! Pod warunkiem, że minimum 3 resCAC są z międzynarodówki. Osobiście nie kończyłam rzadnemu ze swoich psów w ten sposób championatu, ale mam bardzo wielu przyjaciół Słowaków i wiem to na bank! P.S. Klubówka u nich liczy się jak CAC z krajówki, więc CAC z niej nie jest liczony jak CAC "duży". I co ważne - jeśli nie jest się członkiem słowackiego Klubu danej rasy to na klubówce o randze VITIAZ KLUBU otrzymując CAC nie otrzymuje się tytułu Klubovy Vitiaz Słowacji w porównaniu. Osobiście bardzo polecam zapisanie się do ichniego klubu! Kosztuje to +/- 20 euro (w tym roku płaciłam chyba 800 koron, ale mogę kłamać) za cały rok a macie tam wszystko : mioty, skojarzenia, adresy, wyniki wystaw, planowane mioty i z jakich skojarzeń, ilość i nazwy posiadanych psów i jak chcecie to krótki opis o sobie. Warto. I jesteście o wszystkim informowani. I co najważniejsze - nie koliduje to z członkostwem w polskim ZK, bo członkiem ;) można być zawsze i wszędzie, pod warunkiem, że w FCI!!! A na klubówce danej rasy rangi Vitiaz Klubu SK macie tytuł Zwycięzca Klubu Słowacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maga18 Posted July 23, 2007 Author Share Posted July 23, 2007 bardzo ladnie to wyjasnilas :) w Czechach natomiast res CAC`y nie mozna zamienic na CAC - lecz res.CAC za ch.cz daje CAC - i mozna miec same res.cac z championami i tak tez zrobic ch.cz :) na Slowacji robi sie championa 1 x CAC z miedzynarodowki i 3 x CAC z krajowki...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elitesse Posted July 25, 2007 Share Posted July 25, 2007 Juta zeby byc zwyc klubu slowacji w sznaucerach nie trzeba byc czlonkiem klubu !! wiec kazdy klub sobie sam o tym decyduje [quote]na Slowacji robi sie championa 1 x CAC z miedzynarodowki i 3 x CAC z krajowki[/quote]minimalnie tak, ja mam jeden ch zrobiony na samych duzych :eviltong: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Błyskotka Posted December 7, 2007 Share Posted December 7, 2007 A oni potem ten CAC przysyłają (karteczkę) ? A można najpierw to wszystko zbierać i jak się uzbiera na Championa Czech to wtedy im wysłać czy lepiej jak się dostanie res CAC za championem to od razu wysłać aby zatwierdzili pełnego CACa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maga18 Posted December 9, 2007 Author Share Posted December 9, 2007 wszystko im wysylasz jak juz uzbierasz - mozesz napisac ze res.cac za championem, ale nie musisz bo i tak sami to sprawdzaja i do tego dochodza :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Błyskotka Posted December 9, 2007 Share Posted December 9, 2007 [quote name='maga18']wszystko im wysylasz jak juz uzbierasz - mozesz napisac ze res.cac za championem, ale nie musisz bo i tak sami to sprawdzaja i do tego dochodza :)[/quote] Dziękuję bardzo :). Najprawdopodobniej będziemy kończyć reproduktora w Ostrawie i chciałabym też zrobić Sułtanowi Championa Czech. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aleb Posted January 5, 2008 Share Posted January 5, 2008 A jak chciałam się dowiedzieć ile wystaw trzeba by dostać Mł.Ch.CZ? Ile krajówek, a ile międzynarodówek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maga18 Posted January 5, 2008 Author Share Posted January 5, 2008 Mł.Ch. Czech - 3 CAJC`e i w tym przynajmniej 1 na wystawie międzynarodowej od 2 różnych sędziów tak samo Mł.Ch.Słowacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorotal Posted January 5, 2008 Share Posted January 5, 2008 albo 2 CAJC + 1 CAC do 2 lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts